Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Slik gjøres det

Hvordan fjerne gammelt tapet?

  Lars Aarønæs/ifi.no og Jon Halvorsen/ifi.no
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Jeg har gammel tapet i flere rom som jeg nå ønsker å fjerne. Finnes det en enkel form for tapetfjerning?

Det finnes flere metoder for fjerning av tapet, men hvorvidt det blir enkelt avhenger nok litt av hva slags tapet som er brukt.

Må tapetet fjernes?

Først og fremst bør du avgjøre om det er nødvendig å fjerne tapetet. Dersom tapetet sitter godt til underlaget, er det ingenting i veien for å tapetsere eller male oppå (vinyltapet bør imidlertid ikke males). Men man bør grunne med heftgrunn før ny tapetsering. Noen tapeter er også spaltbare, slik at øverste lag kan dras av. Det sjiktet som sitter igjen vil være et godt underlag for videre heftgrunn og tapetsering.

Fjerning med fukt eller damp

Ved hjelp av damp slipper som regel tapetet veggen lettere.
Ved hjelp av damp slipper som regel tapetet veggen lettere.

Om det derimot er nødvendig å fjerne tapetet, finnes det flere veier å gå. Først kan du forsøke å væte tapetet med en fuktig, lunken svamp, og se om du ved hjelp av en har sparkel eller tapetskrape kan få løsnet den. Det finnes også egne tapetoppbløtere som gjør tapetet bløtt og løser opp tapetklisteret. Blant annet har Flügger og Henkel slike produkter.

Går ikke tapetet bort ved hjelp av fukt, kan tapetfjerning med dampmaskin være et godt alternativ. Det fungerer fint, og er ikke særlig vanskelig. Man holder bare dampflaten mot veggen i noen sekunder, og kan deretter skrape av tapetet. Vær oppmerksom på at det kan bli en del fukt og vannsøl i rommet, så gulvet bør dekkes til og vinduene bør være åpne. Slike maskiner kan man få leid hos fargehandlere eller byggvarehus som selger tapet.

Umulige tilfeller

En veggfornyer er et godt alternativt når strien sitter som støpt.
En veggfornyer er et godt alternativt når strien sitter som støpt.

Det kan også være greit å vite at en del glassfiberstrier og miljøtapet kan sitte forferdelig godt, og dermed kan være vanskelig å få fjernet. Om det er tilfelle, bør veggen helsparkles eller påføres en underlagsduk/veggfornyer, såkalt sparkel på rull. Disse finnes i ulike tykkelser, og de tykkeste variantene vil kunne dekke til struktur i underlaget – dersom det er snakk om strukturtapet. Vær oppmerksom på at du her bør bruke et tapetlim som kan hjelpe til med å ta opp litt struktur, for eksempel Casco sitt New Start. 

Mer informasjon

www.casco.no

www.flugger.no

www.henkel.no

Les også Fra strie til tapet

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Slik gjøres det

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her:
 
Tarkett annons