Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Innendørs

Tapet for sollyse vegger

  Bilder av: Borge, Green Apple, INTAG, Storeys, Tapethuset
Se etter soltegnet, når du skal velge tapet til et solrikt rom. Da sikrer du deg best mot framtidig falming.
<b>LIN:</b> De populære lintapetene fra Flamant har også full sol. Føres av Green Apple.
LIN: De populære lintapetene fra Flamant har også full sol. Føres av Green Apple.

Vi elsker sollyset, og solbader gjerne i timevis. Men noe har vi skjønt; det er ikke bra å ligge i solen uten solfaktor. Uten beskyttelse ødelegger solen huden vår.

Slik er det også med andre overflater. I hjemme vårt falmer og misfarger solen treverk, maling, tekstiler, møbler, gulv og tapet. Ingen slipper unna, og mest utsatt er solvendte rom med store vinduer. Derfor kan det være greit å sjekke lysbestandigheten når man skal velge møbler og materialer.

Soltegnet

<b>SYMBOL:</b> Tapet merket med hel sol tåler lys godt.
SYMBOL: Tapet merket med hel sol tåler lys godt.

Når du skal velge tapet, skal du se etter et symbol som ligner en sol. Både i tapetbøkene og på baksiden av tapetprøvene er det symboler som forteller noe om egenskapene til det konkrete tapetet. Er tapetet merket med hel sol, er det meget lysbestandig. Det finnes også noen som er merket med + i tillegg til sol.

<b>STEIN:</b> Grathite fra Omexco som er kjent for sin skiferlignende overflate er også av de lysbestandige tapetene. Føres av INTAG.
STEIN: Grathite fra Omexco som er kjent for sin skiferlignende overflate er også av de lysbestandige tapetene. Føres av INTAG.

Stort utvalg

<b>ELEMENTER:</b> Hos tapetleverandøren Borge er det mange solmerkede tapet. Blant nyhetene finner vi Essensials Elements.
ELEMENTER: Hos tapetleverandøren Borge er det mange solmerkede tapet. Blant nyhetene finner vi Essensials Elements.

Det finnes flere typer tapet, men velger du fiber- eller vinyltapet kan du være ganske sikker på at favoritten din har høy lysbestandighet. Vi har sjekket nyhetene hos de største tapetleverandørene her hjemme, og de melder om mye full sol og sol+.

Også blant papirtapet og tekstiltapet er det godt utvalg i kolleksjoner som tåler sollyset bra.

Se opp for disse

Tapet med overflate av naturfiber er mest utsatt for falming. Strå, silke, strie, sjøgress, sisal og andre plantematerialer er unike stilskapere på veggen, men dessverre litt mer følsomme for sol.

Men fortvil ikke, dersom du ønsker vegger med et slikt uttrykk finnes det kopier i vinyl som er svært naturtro. Med dagens teknologi lages det blant annet «silketapet» i vinyl som kan lure de fleste. 

<b>VINYL:</b> I kolleksjonen Anthology fra Harlequin er det vinyltapet med full sol. Føres av Tapethuset.
VINYL: I kolleksjonen Anthology fra Harlequin er det vinyltapet med full sol. Føres av Tapethuset.

Ved oppsetting

<b>LYSE FARGER:</b> Et lyst tapet falmer erfaringsmessig mindre enn sterkt fargede. Soft Feelings fra Borge er både lys og merket med full sol.
LYSE FARGER: Et lyst tapet falmer erfaringsmessig mindre enn sterkt fargede. Soft Feelings fra Borge er både lys og merket med full sol.

Det beste er å tapetsere på en overskyet dag. Sterkt sollys direkte inn på veggen kan føre til at limet tørker fortere enn du klarer å henge og justere tapetet. Du skal også rekke å tørke vekk eventuelt limsøl fra lister og skjøter før det tørker. 

<b>SOLFYLT:</b> I kolleksjonen Celine Ocean fra Decor Maison gir designene assosiasjoner til solfylte dager. Det tåler også godt sol med merkingen sol +. Føres av Storeys.
SOLFYLT: I kolleksjonen Celine Ocean fra Decor Maison gir designene assosiasjoner til solfylte dager. Det tåler også godt sol med merkingen sol +. Føres av Storeys.

Om tapet og sol

  • Velg tapet som har full sol eller sol
  • Unngå naturmaterialer dersom du ikke ønsker falming
  • Unngå tapet med veldig sterk bunnfarge, da disse falmer lettere enn lyse farger
  • Ha god solskjerming i rommet
  • Planlegg godt møblering og bildeplassering, slik at du er fornøyd med det. Ved endring etter noe tid, vil det kunne være fargeforskjell der hvor sollyset ikke har sluppet til
  • Unngå direkte sollys på veggen når du tapetserer

Mer informasjon

Borge

Green Apple

INTAG

Storeys

Tapethuset

 

Fantasi Interiør

Fibotex

Flügger

Les også Tapet som tåler en trøkk

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Kommentarer

Mer Innendørs

Nyeste artikler

Norsol annons