Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Ekspertens nybegynnertips til tapetsering

Å tapetsere er mye enklere enn du tror. Her er ekspertens nybegynnertips!

 • <b>KRIK OG KROK:</b> Hjørner kan være litt pirkete. Bruk videoer på nettet til å lære. Det er også smart å male veggen i grunnfargen til tapetet, så blir ikke gliper så synlige, sier tapeteksperten.

  Foto: Robert Walmann/ifi.no

 • <b>DIN STIL:</b> Tapet passer i alle rom, og det er enkelt å finne noe du liker. Et nybegynnertips er å velge et tapet med lite mønster. Det gjør jobben enklere. Her er et tapet fra kolleksjonen Bazar fra Borge.

  Foto: Borge

 • <b>LENGDELØP:</b> - Å tapetsere krever litt forarbeid. Ta deg god tid når du måler opp lengdene, sier ekspert Tom Rune Bergestuen.

  Foto: Robert Walmann/ifi.no

 • <b>SMART VERKTØY:</b> Du kommer ingen vei uten verktøy. − Kjøp det du trenger før du begynner å tapetsere. En tapetsletter er et «must». Den vil du bruke mye i prosessen, Tom Rune Bergestuen.

  Foto: Robert Walmann/ifi.no

 • <b>RETT PÅ VEGGEN:</b> − Limet skal rulles på veggen og tapetet henges på limet. Du har god tid til å justere tapetet riktig. Bare pass på at første bredde er i vater, sier tapet-ekspert Bergestuen.

  Foto: Robert Walmann/ifi.no

 • <b>LIMSØL:</b> Med en fuktig svamp fjerner du enkelt limsøl fra skjøtene. − Derfor bør du ha en bøtte med varmt vann når du tapetserer, sier Bergestuen.

  Foto: Robert Walmann/ifi.no

Annonse
Annonse

Du kan velge å male en vegg. Eller du kan tapetsere. Eller gjerne gjøre begge deler. I tapetuniverset finnes så mange farger, mønstre og muligheter at rommet vil bli nøyaktig slik du drømmer om. En påkledd vegg vil gi deg lune og varme følelser langt inn i sjelen.

Enklere enn du tror

Tapetsere

LENGDELØP: − Å tapetsere krever litt forarbeid. Ta deg god tid når du måler opp lengdene, sier ekspert Tom Rune Bergestuen.
(Robert Walmann/ifi.no)

− Nettopp. Med tapet gir du rommet personlighet. Og det er heller ikke så vanskelig å tapetsere som mange kanskje tror. Det gjelder bare å forberede litt, sier Tom Rune Bergestuen. Han er teknisk fagsjef hos tapetleverandøren Borge.

Slette vegger og riktig verktøy

For nybegynnere som vurderer å henge opp tapet, har eksperten flere tips. Det første han mener er viktig er verktøyet.

− Du kommer ingen vei uten riktig verktøy. Kjøp inn tommestokk, tapetkniv, blyant, et vater, en tapetsletter, en svamp og ei bøtte med vann. Du kommer til å få bruk for alt dette når du henger opp tapet. Sørg også for at veggene er slette, pene og rene. Er det hakk og hull, så fiks dette med å flekksparkle, sier han.

Verktøy til tapetsering

SMART VERKTØY: Du kommer ingen vei uten verktøy. − Kjøp det du trenger før du begynner å tapetsere. En tapetsletter er et «must». Den vil du bruke mye i prosessen, Tom Rune Bergestuen.
(Robert Walmann/ifi.no)

Velg kvalitet og lite mønster

Før vi skrider til verket med lim og tapet må vi vite hva slags tapet vi vil ha. Bergestuen råder nybegynnere til å velge kvalitetstapet fra en kjent produsent. Hans tips er et tykt fibertapet med en enkel mønsterrapport.

− Fordi det er lettere å jobbe med kvalitetstapet. Det samarbeider mye lettere fordi det er fast og stabilt. Med et enkelt mønster slipper du også å tenke på at skjøtene må treffe på riktig sted. Pass også på at tapetet er merket med minst tre bølgelengder. Det betyr at tapetet kan vaskes, sier han.

Tapet med lite mønster

DIN STIL: Tapet passer i alle rom, og det er enkelt å finne noe du liker. Et nybegynnertips er å velge et tapet med lite mønster. Det gjør jobben enklere. Her er et tapet fra kolleksjonen Bazar fra Borge.
(Borge)

Farge på veggen

En enkel løsning for nybegynneren er å velge et tapet som har den samme grunnfargen som veggen som skal tapetseres. Vil du skifte farge i rommet, mener eksperten at det lønner seg å male veggen først i tapetes grunnfarge.

− Har veggen samme grunnfarge vil ikke eventuelle gliper bli like synlige. Jeg anbefaler alle å ha tapetets grunnfarge malt på veggen, sier han.

Husets minste vegg

Lim på veggen før tapetsering

RETT PÅ VEGGEN: − Limet skal rulles på veggen og tapetet henges på limet. Du har god tid til å justere tapetet riktig. Bare pass på at første bredde er i vater, sier tapet-ekspert Bergestuen.
(Robert Walmann/ifi.no)

Bergestuen tror det kan være lurt å starte med den minste veggen i rommet.

− Du kan også starte med en fondvegg. Når veggen er ferdig, er det bare å fortsett med resten. Du vil bli overrasket over hvor enkelt det er. Bruk gjerne instruksjonsvideoer på nettet eller ring oss hvis du står fast. Vi hjelper deg gjerne. Du kan også få gode monteringstips hos din tapetforhandler. Bransjen står klare til å hjelpe alle som vil prøve tapet, sier han.

Ta deg god tid

Det viktigste Bergestuen kan gi når en vegg skal tapetseres, er å ta det med ro.

− Ta deg god tid til å vatre opp den første bredden. Skjær ut riktige lengder, få limet på veggen og heng opp en lengde av gangen. Husk at limet har lang åpningstid så det er ikke noe stress. Det skal være kos å henge opp tapet. Det kan også være en god samarbeidsøvelse for par, mener han.

Søle lim på tapet

LIMSØL: Med en fuktig svamp fjerner du enkelt limsøl fra skjøtene. − Derfor bør du ha en bøtte med varmt vann når du tapetserer, sier Bergestuen.
(Robert Walmann/ifi.no)

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
interiorkupp annons
Annonse
interiorkupp annons
[Some text some message]