Inspirasjon - Rom for rom nr. 1/16 Inspirasjon - Rom for rom nr. 1/15 Inspirasjon nr. 2/14
I DAG
  °
I MORGEN
  °

Oppløftende tips til en sliten tretrapp

  • Tekst: Åshild Nyhus Tyssen/ifi.no
  • Kristian Owren/ifi.no, Frode Larsen/ifi.no, Espen Grønli/ifi.no, Storeys, Scanox, Kasthall, Forbo og Teppeabo
  • ifi.no/ifi.no
Galleri Denne trappen har fått laminat i samme type som gulvet!
Du tenker muligens ikke så mye over den? Eller kanskje er den et stort irritasjonsmoment? Uansett, trappen er unektelig en viktig del av rommet. Det er mange ting som kan gjøres om den begynner å bli gammel og slitt!

Felles for de fleste trapper er de er store, lange, synlige fra to etasjer og stort sett hyppig brukt. Forskjellene er at mens noen er å regne som kunstverk, med dekor, søyler og utskjæringer, er andre en kjedelig konstruksjon beregnet utelukkende som et middel for å komme seg fra én etasje til en annen.

For eksempel finnes det altfor mange nedslitte furutrapper rundt om i landet. Med større eller mindre grep kan trappen den gamle tretrappen få en helt ny look - eller bare et lite løft. Her er noen ideer:

1. Maling

Aldri undervurder effekten av et par strøk maling. Maling gir en rask, rimelig og enkel fornyelse av trappen.

Begynn alltid med en grundig rengjøring, før overflaten slipes lett. En tretrapp med kvist må alltid påføres kvistlakk - uansett hvor gammel trappen er. Så er det på med grunning og toppstrøk. For ekstra slitestyrke kan et par strøk klarlakk påføres på toppen.

2. Beis

Med beis kan du endre fargen på tretrappen. Det finnes alt fra nøytrale og klassiske fargenyanser til de mer dramatiske. Hva med å beise den gamle furutrappen sort?

Fremgangsmåte avhenger av utgangspunktet. En hakkete, skadet eller lakkert trapp bør slipes før beis påføres. Er treverket derimot i god stand og bare behandlet med vanlig såpe, holder det med en trerens før du starter.

Påfør beisen med pensel i treverkets lengderetning. Deretter kan du trekke av og jevne ut beisen i hele bordenes lengderetning for eksempel med en vaskepels. La deretter produktet tørke i den perioden produsenten anbefaler, før du påfører etterbehandling. Beis gir ingen beskyttelse til treverket, så for å forhindre at fargen slites bort i løpet av kort tid, bør du bruke en lakk eller olje som toppstrøk.

3. Teppe

Teppe er ikke bare estetisk fint, det er også godt å gå på og meget sklisikkert.

- Faren for fall i trapp har ført til at stadig flere heldekkende trappen og partiet nedenfor for å hindre ulykker og støy, forteller Erik Wibe i Teppeabo.

Man kan velge å legge teppe kun i trinnene, som en løper ned hele trappen eller kun halvmånetrinn. Sistnevnte, tepper som kun dekker den delen vi går på, er den enkleste og rimeligste løsningen, ettersom de leveres med et underlag som skal klistres direkte på trappen.

4. Parkett/laminat

Har du gulv av parkett eller laminat, er det ofte fint med samme type gulv i trappen. Du kan fint legge en tynn parkett eller laminat oppå de gamle trinnene. Gulvet kan limes på trappetrinnet, og avsluttes i forkant med en trappelist. Maler du resten av trappen, blir resultatet lekkert!

5. Gummi

Gummi er et svært slitesterkt gulvmateriale, som er mykt å gå på og har en lyddempende effekt.

- Gummibelegg kan fint legges direkte på gamle tretrapper. Beleggene finnes både i fliser, banevare og ferdige trinn, sier Ragnar Eng i Polyflor.

Velger man å gå for ferdige trinn, kan man få de levert med trappenese og trinn, og enten med eller uten opptrinn.

6. Fliser

Fliser er slitesterke og godt egnet i områder med mye trafikk, for eksempel trappen. Fliser stiller imidlertid høyere krav til underlaget, og kan ikke legges direkte på de gamle tretrinnene.

Det viktigste er at fliser legges på et såkalt "dødt" underlag, som ikke vil bevege seg etter svingninger i temperatur og fuktighet. Siden treverk er "levende", vil flisene kunne sprekke opp etter kort tid.

- Dette kan man løse ved å legge et tynt gipslag i bunn før man legger fliser, anbefaler Inge Hansen i Storeys.

7. Vinyl

Vinyl finnes i mange spenstige farger og mønstre, og er godt egnet i trapp. Vinyl gir en overflate som er behagelig å gå på, og et svært slitesterkt gulv.

- Så lenge trappen er plan og jevn, så er det ingen problemer med å legge vinylen direkte på treverk. Det er fint å benytte trappeneser for å beskytte avslutningen av belegget i trappen, forteller Gunni Marie Blunck hos Forbo.

8. Linoleum

Linoleum er, på samme måte som linoleum, godt egnet til trapper så lenge underlaget er jevnt. Linoleum er laget av naturmaterialer, og er både behagelig å gå på og veldig slitesterkt.

Gulvet finnes både i banevare og fliser, og begge typer kan godt legges på trappen. En trappenese i front av trinnet gir en fin avslutning.

9. Kork

Kork er også godt egnet som nytt gulv på tretrinnene så lenge overflaten er jevn og fin. Korkgulv finnes helt ned i tykkelse på 3,2 mm, og behøver med andre ord ikke bygge så mye i høyden.

Kork er et naturmateriale som er slitesterkt, lyddempende og behagelig å gå på. I trappen kan overgangene markeres med en list. Gulvene kan enten limes til trappetrinnet eller legges flytende, litt avhengig av hva slags type korkgulv du velger. Følg uansett produsentens anvisninger.

10. Glass i rekkverket

De alternativer vi har gått gjennom hittil har stort sett dreid seg om å fornye trappetrinnene, men rekkverket kan også godt fornyes. Hva med å erstatte spilene i rekkverket med glass og beslag i stål. Trappen blir med en gang moderne, og vil føles "lettere".

Glasset du bruker i rekkverket bør spesialtilpasset, så her må du kontakte en lokal glassmester.

Ta annethvert trinn!

Bekymret for at du ikke får brukt trappen mens arbeidet pågår? Ta annethvert trinn og gjør heller jobben i to omganger. Eller arbeid deg nedover, og ha en god unnskyldning til en avslappende utflukt når jobben er gjort!

Hold deg oppdatert  

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Kommentarer

Mer informasjon

Maling

www.beckers.no

www.bergen-malingfabrikk.no

www.flugger.no

www.jotun.no

www.nordsjo.no

www.scanox.no

www.steen-hansen.no

Beis/trepleie

www.alanor.no

www.brynslokken.no

www.herdins.no

www.ibg.no

www.scanox.no

Tepper

www.danfloor.dk

www.egetepper.no

www.intag.no

www.teppeabo.no

www.storeys.no

www.kasthall.se

Parkett/laminat

www.tarkett.no

www.forbo.no

www.storeys.no

www.alfort.se

Fliser

www.storeys.no

www.hoganes.no

www.alfort.se

Vinyl

www.forbo.no

www.tarkett.no

Kork

www.storeys.no

Linoleum

www.forbo.no

www.armstrong.no (DLW)

Gummi

www.polyflor.no

www.kasthall.se

Trappelister og -stenger

www.ibg.no

Les også

Mest lest

Anbefalt for deg

Nyeste artikler

Krefting annons