IFI logo
Se flere bilder
Veggpryd utenom det vanlige

Foto: Produsentene

Veggpryd utenom det vanlige

Har du et ønske om et tapet ingen andre har, har du mye å velge i. Med fototapet, eksklusive naturtapeter eller tekstiltapet står du fritt til å utfolde deg i personlige interiør.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Langt på vei de fleste som kjøper tapet her til lands velger enten et fiber-, vinyl eller papirtapet. Men noen ønsker seg veggpryd utenom det vanlige – og da finnes flere gode alternativer. 

Følg alltid produsentens og fargehandlerens anvisninger når tapetene skal settes opp. Er du i tvil, la gjerne fagfolk gjøre jobben. 

Fototapet

Fototapetet lages både på fiber og papirbaksider, og motivet utgjøres av et digitalt bilde eller mønster som trykkes på eller lamineres (vinyl) til underlaget.

Egenskaper:
Med fototapet kan du få fotograferte eller illustrerte motiver som strekker seg over en hel vegg, som effekt i et hjørne eller dekor på del av en vegg eller en dør. I tilegg til tradisjonelle fototapeter, tilbyr flere leverandører tapeter med helveggsmotiv. Det vil si at gjennom oppsett av flere tapethøyder skapes det et helt motiv på veggen. Utviklingen innen digital trykkteknikk og tapetbaksider, har ført med seg et stadig voksende tilbud av ulike fototapeter. Her kan du velge mellom produsentenes ferdig design, digitale bilder og kunstverk – i noen kan du også få lagt inn egen tekst eller egne bilder. Flere av disse kan også tilpasses dine spesifikke mål, mens andre er faste i størrelsen. 

Oppsetting:
Ferdige fototapeter er gjerne høyere enn normal takhøyde, og må kappes i topp eller bunn.Fototapet laget på fiberbakside settes opp som et fibertapet – kant i kant og med limet på veggen, Fototapet laget på papirbakside settes opp som et papirtapet – med overlapp og forfukting av høydene. Forhør deg hos fargehandleren hvilken fremgangsmåte som passer best med tapetet du kjøper.

Ved oppussing kan fototapet på papir og fiber tapetseres over, eventuelle vinylsjikt spaltes. Har skjøten overlapp, bør denne fjernes ved høvling eller sparkling. 

Se flere bilder
Fototapet fra Eijffinger/Astex.

Foto:

Fototapet fra Eijffinger/Astex.

Tekstiltapet

Overflaten i et tekstiltapet kan bestå av vevde fibre, eller være laget av spunnet tråd som er limt vertikalt til baksiden, dette blir kalt renningtapet. Baksiden på tekstiltapet kan både ha fiber- og papirbakside. Det kan brukes ulike naturfibre slik som silke, lin, jute, kokos og sisal, eller syntetiske fibre som velur, rayon og viskose. Tekstiltapet forekommer både ensfarget og med vevde eller trykket mønstre. Såkalt Screen printing er en vanlig teknikk ved påføring av mønster til et tekstiltapet.

Egenskaper:
Tapetet gir et lunt og eksklusivt utseende og er egnet i alle tørre rom. Vevde tekstiltapeter og ikke-vevde (renning) har ulike egenskaper. Renningstapet gir sømløse skjøter, mens man med vevde tapeter får synlig skjøter. Dette er da en vesentlig del av designen. Noen tekstiltapeter er vaskbare, andre blir skjoldete ved kontakt med vann. Det er viktig å lese og ta vare på bruksanvisningen som følger med det aktuellere tapetet. 

Oppsetting:
Baksidematerialet styrer metodevalg ved oppsetting av tekstiltapet. Papirbaksider skal forfuktes og las trekke før montering, mens fiberbaksider limes rett opp på veggen. Informasjon om baksidematerialet får du der du kjøper tapetet. Det er viktig å ikke søle lim eller vann på overflaten.

Ved oppussing bør et tekstiltapet fjernes. Overmaling anbefales ikke. 

Se flere bilder
Tekstiltapet fra Borge.

Foto:

Tekstiltapet fra Borge.

Naturtapet

Naturtapet består enten av en gjennomgående naturfiber, eller et naturlig fiberprodukt laminert til en bakside av fiber eller papir.

Egenskaper:
På overflaten brukes det blant annet halmstrå, hestehår, korkfinér, gress, blader, bambus, fjær, stein, skjell, jute og papirtråd. Materialet gir en flott paneleffekt der synlig skjøter er en del av opplevelsen. Naturtapet er ømfintlig overfor vann, og noen typer kan famle av dagslys.

Oppsetting:
Ved montering av naturtapet er det viktig å følge produsentens anvisninger, samt å unngå limsøl. Vær forsiktig med vann og lim. Naturtapet glattes forsiktig langs med fiberretningen. Bruk en ren tapetbørste eller en spesiell glatterull, som anbefales av enkelte produsenter. Tapetet kan også glattes ut med hendene, og bruk da gjerne rene, hvite bomullshansker. 

Se flere bilder
Naturtapet fra Omexco/Intag.

Foto:

Naturtapet fra Omexco/Intag.

Ømfintlige overflater

Felles for tapeter med ømfintlige overflater er at de bør monteres forsiktig – bruk gjerne tapetbørste, ikke –sletter. Dessuten kan de bli skjoldete ved kontakt med vann, og limsøl fra montering kan ødelegge opplevelsen når tapetet sitter på veggen. Angir produsenten at tapetet er avtørkbart, kan det rengjøres forsiktig med lett fuktet klut – ellers anbefales å bruke støvsuger med tekstilmunnstykke. 

Mer informasjon:

www.intag.no

www.astex.no

www.borge.no

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.