IFI logo
Se flere bilder
80-tallstapet gjør comeback

Foto: Borge, Intag, Fantasi Interiør

80-tallstapet gjør comeback

Hvilken 30-åring i dag har ikke vokst opp i et hjem med tekstiltapet - om ikke overalt, så i det minste på veggene i stuen eller spisestuen? Nå er de på vei tilbake! Men heldigvis i ny versjon.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter flere tiår med laber interesse, er nå tekstiltapetene sakte, men sikkert, på vei inn i norske stuer.

Dagens overflater med fine tråder og populære design i ornamenter og medaljonger, har lite til felles med forgjengerens ensfargede høyder med grove tråder og store knuter. Og etterspørselen er stigende - til tross for at støvete og falmende vegger sitter ferskt i minnet hos mange i dag.

Se flere bilder
Ser tapetet kjent ut? Faksimile av annonse i

Foto:

Ser tapetet kjent ut? Faksimile av annonse i "Vi fornyer oss" i 1981.

Eksklusiv kvalitet

Både de urbane yngre og de godt voksne har nå begynt å se etter farger og materialer som kan gjøre de tidligere så minimalistiske interiørene mer lune og elegante. De har lyst på en forandring, søker kvalitet, vil ha noe som stikker seg ut, og er åpen for å bruke farger og tekstiler på en måte vi ikke har sett de siste 10-15 årene.

Trenden startet i utelivet – på restauranter, barer og hoteller, og spres nå videre til boliger.

- Mange ønsker nå å bruke mye tekstil, gardiner fra gulv til tak, og mange puter. Det skal være mer kvalitet og mer eksklusivt. Materialitet ligger veldig i tiden. Vi søker noe naturlig, noe å ta på, noe som er eller ser ut som naturelementer, og som kan tilføre dybde til rommet. I åpne planløsninger har rommene ingen grenser. Med farger og materialer kan man gi hjemmet konturer og få tilbake romfølelsen, sier Birgit Torkildsby, produktsjef i Borge.

For flere vegger

Og her kommer tekstiltapetene inn. Det er ikke et fondveggstapet. Det brukes på alle vegger i et rom, og gir en raffinert og elegant stil. Dessuten blir akustikken i rommet bedre.

- Tekstiltapet skaper hygge, sier Jannicke Sveen, daglig leder i INTAG Interiøragenturer J. Sveen.

- Lunheten og den varme atmosfæren merker man med en gang man kommer inn i et rom med tekstiltapet, sier Inge Arthur Aasen, og legger til: - Jeg elsker tekstiltapet og vil gjerne ha den tilbake på markedet.

Lunhet, fargespill og eleganse er tre nøkkelord for å beskrive hva et tekstiltapet gir rommet. De mange forskjellige kvalitetene og tekstile materialene dekker manges behov – fra det klassiske ornamentale, til nøytrale og moderne design.

Se flere bilder
Tekstiltapet skaper en egen lunhet.

Foto:

Tekstiltapet skaper en egen lunhet.

Mer å velge i

Flere kolleksjoner med moderne tekstiltapeter er kommet på markedet, og det er tegn på voksende interesse i hele Europa for denne typen veggpryd. I vår lanserte Borge en helt ny tekstilbok med både moderne og klassiske design, og i høst kom enda en tekstil kolleksjon fra Cole & Son. For første gang på mange år, kommer også Fantasi Interiør i høst med en bok med tekstiltapet. Også Storeys og Green Apple med flere fører tekstiltapeter.

- Tekstilstapet står for omtrent fem prosent av INTAGs totale tapetsalg, men det øker. Vi registrerer at våre leverandører får flere bøker, og at tekstiltapet blir etterspurt av stadig flere. Det er helt klart en trend, sier hun.

Se flere bilder
Mønstret tekstiltapet.

Foto:

Mønstret tekstiltapet.

Bedre kvalitet

Dagens tekstiltapeter skiller seg vesentlig fra sine forgjengere – både fremsider og baksider har utviklet seg mye. Det selges riktignok fortsatt en del vanlig entrådig renningtapet, der tråder av lin, silke eller viskose er limt til et baksidemateriale.

- Forskjellen nå, er at baksiden er av fiber eller papir av god kvalitet, og at trådene holder høyere kvalitet, de er jevnere og finere, sier Birgit Torkildsby, produktsjef i Borge.

De fleste tekstiltapeter lages nå av vevde tekstiler, enten mønstervevde, ensfargede eller med trykte mønstre. Det er en myte at tekstiltapeter er kostbare. Her finnes kvaliteter for alle lommebøker.

- Tekstiltapet kan være så mangt, sier Jannicke Sveen. Vi fører tekstiltapet i naturmaterialer som bomull, jute, silke og lin, men de lages også av viskose, polyester, og cellulosematerialer – og ulike kombinasjoner av dette. De lages av enkelttråder, vevde stoffer eller naturmaterialer med papir- eller fiberbakside. Silketapet er luksus. Du ser umiddelbart at silke har en unik glans, bare noen få viskoser kan komme i nærheten av å etterligne det.

Mer informasjon

www.borge.no

www.fantasi.no

www.intag.no

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.