Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

De ukjente gulvene som gjør hjemmet unikt

Vil du lage et skikkelig personlig og unikt interiør, kan du se etter gulv blant de mer ukjente produktene fra kjente og etablerte leverandører.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
De ukjente gulvene som gjør hjemmet unikt

Foto: DLW, Golvabia, Polyflor, RBI Interiør/Wicanders

Ved siden av de mest populære og brukte gulvmaterialene, finnes en rekke mindre kjente gulvhelter som kan gjøre boligen unik og gi gulvet gode bruksegenskaper. Søker du noe som gjør hjemmet ditt helt spesielt – se nærmere på noen mer sjeldne produkter med gode kvaliteter og eksklusivt utseende.

Har du hørt om LLT, LVT, hybridgulv eller hydrocork? Spør din lokale byggevare- eller interiørfaghandel. De har kanskje ikke gulvet på lager, men kan skaffe det fra eksisterende leverandører på forespørsel.

Hybridgulv

Hybridgulv er en betegnelse på et gulvmateriale bygget opp av en trefiberkjerne (HDF), med vinylbelegg på toppen. Trefibermaterialet gjør gulvet stabilt, og enkelt å montere med klikk-skjøter. Vinylbelegget er gjerne en naturtro etterligning av treverk, fliser eller naturstein, med en preget overflate. Belegget sikrer god slitestyrke, at gulvet ikke får knusemerker dersom du mister noe på det, og at det tåler røff behandling.

I en spesiell type hybridgulv er vinylsjiktet erstattet med et pigmentert trepulver som er presset sammen til en ekstremt slitesterk overflate, som også gjør gulvet varmt og mykt. Gulvet lages i flisformat, med et utseende til forveksling likt naturstein.  

– Vi har laget spesialkolleksjoner av dette gulvet, Max Wear Stone, til en bilforhandlerkjede. De har gulvet i showroomet, og kan kjøre biler på det uten at gulvet får skader, sier Henrik Andersson, salgssjef for Norge hos Golvabia.

Dele på Pinterest Hybridgulv Max Wear Stone

TREPULVER: Det ser ut som stein, men er egentlig trepulver som er presset sammen til en slitesterk og robust overflate i dette hybridgulvet. (Foto: Golvabia)

Annonse

LVT (Luxury Vinyl Tiles)

LVT finnes i tre hovedtyper: til legging med lim, klikk-skjøting eller løstlegging. I boliger er klikk-LVT eller klikk-vinyl et populært og slitesterkt materiale, som egner seg godt i alle tørre rom, spesielt i kjøkken, stue og gang.

– Produkter for løstlegging er spesielt godt egnet der man ønsker et nytt gulv, men ikke vil ødelegge eksisterende gulv. Hvis du for eksempel har en fin parkett, men ønsker et mer slitesterkt eller annerledes gulv er løstleggings-LVT et alternativ, sier Jan Åge Iversen, teknisk sjef hos Polyflor.

LVT som legges løst uten bruk av lim kan monteres over eksisterende gulv, uten mye forarbeid. Monteringen går raskt, og rommene kan tas i bruk umiddelbart. Produktet kan ha en spesiell anti-sklibakside som gjør at gulvet ikke flytter på seg ved belastning, eller det kan sikres med tape i kantene. Gulvet kan fjernes uten at underliggende materialer har tatt skade, og gjenbrukes andre steder. Løstleggings-LVT er bygget opp av PVC i flere sjikt, med bærer, slitesjikt, mønsterfilm og overflate av PUR.

Dele på Pinterest LVT for løstlegging

LEGGES LØST: Med LVT for løstlegging får du et nytt gulv, uten at det eksisterende gulvet skades. Monteringen går raskt og uten støv og støy. (Foto: Polyflor)

Korkgulv

Du finner kork i mange parkett-, laminat- og hybridgulv, der det brukes som integrert komfort- og akustikksjikt over og under kjernematerialet. Det lages også rene korkgulv som drar nytte av materialets unike egenskaper og som er behandlet for å takle fuktpåkjenning. Korkgulv er godt å gå på, det er varmt, holdbart og bærekraftig.

LES OGSÅ: Mange fordeler med kork

Hydrocork er et tynt gulv som kan legges over eksisterende gulv, og skjøtes med en form for klikk-fuger uten bruk av lim. Det er bygget opp med en kjerne av korkkompositt omgitt av tynne vinylsjikt på frem- og bakside. Dekorsjiktet har tredesign og et preget slitesjikt som gjør gulvet naturtro. Kjernematerialet er fuktbestandig, noe som gjør at gulvet ikke tar skade ved kontakt med fukt.

Dele på Pinterest Korkgulv tåler fukt

TÅLER FUKT: Kork gir et gulv som er varmt og komfortabelt. En spesiell teknikk gjør at Hydrocork også tåler å bli utsatt for fukt. (Foto: RBI Interiør/Wicanders)

LLT (Luxury Linoleum Tiles)

Naturecore LLT er en innovasjon fra den tyske gulvprodusenten DLW, og er laget av nesten utelukkende naturmaterialer: linoleum, trefiber og kork. Overflaten er et linoleumsbelegg med digitalt trykk, som gjør at gulvet ser ut som et tregulv. Belegget har et slitesjikt med preget tekstur som understreker tregulvutseendet. Kjernen i materialet er en hard trefiberplate som gir stabilitet og gode klikkfuger, og baksiden er kledd med en korkfiner som gjør gulvet varmeisolerende, lyddempende og mykt å gå på.    

Dele på Pinterest Naturecore LLT

NATURLIG: Naturecore LLT er en innovasjon fra den tyske gulvprodusenten DLW, som er laget av nesten utelukkende naturmaterialer: linoleum, trefiber og kork. (Foto: DLW)

Mer informasjon:

Golvabia

Polyflor

Wicanders

DLW

LES OGSÅ
Annonse
FLERE ARTIKLER FRA...
Gulv
Interiørtips
Tre og parkett

Finn din nærmeste

Annonse
POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
Annonse
Annonse
[Some text some message]