IFI logo
Se flere bilder
5 grunner til å velge gulvbelegg

Foto: Gerflor

5 grunner til å velge gulvbelegg

Gulvbelegg tåler røff behandling, vann og er godt å gå på. Dessuten kommer det i veldig mange design. Gulvbelegg og hektisk familieliv = Sant.

Erlend Trygve Rud Lunde

Erlend Trygve Rud Lunde
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Er det full fart hjemme hos deg? Strekker ikke tiden til til alt; barn, venner, kjæledyr, dine egne aktiviteter, i tillegg til å holde huset rent og pent? Da er gulvbelegg perfekt. Gulvbelegg tåler vannsøl, barnas viltre lek, og snøslafs som følger med skoene inn. Dessuten er det lett å holde rent, krever lite vedlikehold og føles lunt å gå på barføtt.

Se flere bilder
Texstyle-Almeria-Smoke

Foto: Tarkett

KULE DESIGN: Vinylgulv kommer i mange design. Din største begrensning er fantasien.         

Perfekt for deg med barn og hund

Med barn eller hund i huset, utsettes gulvet ditt for mye slitasje. Da har du valget mellom å få et slitt gulv eller velge materialer som tåler en røff behandling.

– Å oppdra barn er lettere når du har gulvbelegg. Da slipper du å mase like mye om at barna ikke må søle eller herje. For du vet at gulvet tåler det, sier småbarnsfar og seniorrådgiver i ifi.no, Robert Walmann.

Tom Arntzen fra Happy Homes følger opp:

– Med gulvbelegg kan du la barna være bajaser uten å bekymre deg for gulvet. Heldekkende gulvbelegg tåler vann og kan dermed vaskes med våt mopp uten å skade gulvet. Dette gjør vaskejobben enklere, sier han.

Belegg har også en spesiell overflate som gjør det lett å fjerne smuss og skitt.   

Se flere bilder
Noma Nature3-FotoGerflor

Foto: Gerflor

LUNT Å GÅ PÅ: Vinylgulv kan være veldig myke å gå på. Så myke at sokker kan bli overflødige.   

Enkelt å legge, enkelt å bytte ut

Når vi nordmenn pusser opp, velger ni av ti som gjør noe med gulvet å skifte det ut. Da er det en stor fordel med gulv som er lett å bytte.

– Gulvbelegg er noe av det enkleste med tanke på både installering- og riving. Å installere et vinylgulv tar ofte kortere tid enn å legge parkett. Når undergulvet er klart, er det nesten bare å rulle gulvet ut. Det finnes vinylgulv med en tekstilbakside som kan legges løst. Enklere blir det ikke, sier Salgs- og markedskoordinator Hege Moland i Tarkett.

Deretter er det bare å sette seg ned og vente til gulvet skal byttes ut. Da er du nok gammel og skrøpelig, så da kommer det godt med at belegg er lett å bytte.

– Et vinylgulv kan holde i veldig mange år. Men den dagen gulvet skal byttes er dette en enkel jobb om gulvet ikke er hellimt, sier Moland. 

Se flere bilder
Texline-Shade light grey-FotoGerflor

Foto: Gerflor

KJØKKENGULV: På kjøkkenet, der du står og går mye er et vinylbelegg godt for ryggen. Belegg er enkelt å legge løst i i mindre rom. 

Behagelig for ører og føtter

Utover å være lett å holde rent og legge, har vinylbelegg også bra lydegenskaper. Hvis det er mye action hjemme så vil du oppleve et mer behagelig lydnivå med gulvbelegg.

– Er det masse barn og kanskje dyr i huset er det gjerne mye som skjer. Da er det naturlig med mye lyd. Hvis du synes det blir mye bråk til tider, anbefaler jeg å vurdere gulvbelegg. Det kan gi mer ro i hjemmet, sier Arntzen.

Dette er ikke bare en fordel om du har barn og bor i en toetasjes bolig. God lydisolering er også kjekt for naboen under deg i leilighetsblokken.

Gulvbelegg er myke og behagelige å gå på. At gulvet er mykt å gå på har flere fordeler. Som når ettåringen skal lære å gå.

– Gulvbelegg er kjekt når du har små barn. Barn slår seg. Da er det en fordel at gulvet ikke er steinhardt. Med gulvbelegg kan du som forelder være litt mer avslappet når barna leker, sier Ildko Vanem, markedssjef i Gerflor.Dessuten er myke gulv ergonomisk.

– Myke gulv gir mindre belastning for ryggen og føttene. Hvis du fra før har stor belastning på ryggen eller ryggskader er det lurt å undersøke gulvbelegg, sier Vanem.

Se flere bilder
Texstyle-Apunara-Oak-Natural

Foto: Tarkett

LIVLIG LEK: Et mykt gulv demper lyder fra tråkk og lek. 

Få et unikt design

Gulvbeleggskiller seg fra andre gulvtyper med en større variasjon i design og fargevalg. Gulvbeleggkan være alt fra et fargerikt gulv med mønster, til et streit og enkelt gulv.

– Med gulvbelegg har du muligheten til å gå utenfor standardpakkende fleste av oss velger. Spenstig er gøy. De siste årene har nye design og mønster gjort at flere velger utradisjonelt med gulvbelegg på for eksempelkjøkkenet. Resultatet blir en mer spennende atmosfære, sier Hege Moland fra Tarkett.

Se flere bilder
T-Extra-Cosmo-Charcoal-

Foto: Tarkett

SLAPS OG REGN: Der du går inn med våte sko eller søler med vann, er det bra med et gulv som ikke tar skade av fukt. 

Vanntett

Vann er en stor kilde til skade på mange gulv. Søl fra vasken,regnvann eller snøslaps som blir med skoene inn kan ødelegge trebasertegulvtyper. Men ikke vinylbelegg!

– Vann er en av de største årsakene til at mangegulv blir stygge med årene. Gulvbelegg lagt med rull er vanntette. Dette erfordi når gulvet er lagt med rull så har ikke vannet noen sprekker å rennegjennom, forteller Arntzen.

Her må det presiseres at på tross av dette så kanikke alle gulvbelegg benyttes på bad. Ved våtromsarbeid bør du ta kontakt medfagpersonell for valg av materialer som er våtromsgodkjente.


Se flere bilder
Texline-Hudson dark

Foto: Gerflor

TÅLER VANNSØL: – Gulvbelegg lagt med rull er vanntette. Dette er fordi når gulvet er lagt med rull så har ikke vannet noen sprekker å renne gjennom, forteller Arntzen. Her må det presiseres at på tross av dette så kan ikke alle gulvbelegg benyttes på bad. Ved våtromsarbeid bør du ta kontakt med fagpersonell for valg av materialer som er våtromsgodkjente. 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.