IFI logo
Se flere bilder
Legge gulv - hvorfor bør du gjøre det om sommeren?

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Legge gulv - hvorfor bør du gjøre det om sommeren?

Sommeren er en perfekt tid å legge gulv på. Det er mange som pusser opp på denne tiden, og skal du legge nytt gulv bør du prioritere denne delen i sommermånedene.

Mari Andersen Rosenberg

Mari Andersen Rosenberg
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå kommer finværet, og det er ekstra mange som er hjemme i sommer. Om du ikke har store ferieplaner, kan det være lurt å benytte hjemmesommeren til å pusse opp. Og har du planer om å legge nytt gulv, er det mye som taler for å sette i gang snart.

– De varme månedene er ikke bare perfekte for å gjøre arbeid ute på huset. Faktisk er det en ideell tid for å få gjort noe inne også. Særlig er sommeren gunstig for gulvlegging, sier Sofie Linge hos Pergo.

Se flere bilder
Legge gulv om sommeren

Foto: Pergo

PRAKTISK: Om sommeren har vi gjerne bedre tid og bedre råd, samtidig som været også er ideelt for å flytte møbler ut på terrassen, og du får godt arbeidslys gjennom dagen. Her er Laminat Sensation Modern Plank fra Pergo.

Bedre tid og bedre råd

– Om sommeren har vi ofte bedre tid enn ellers, både med tanke på ferie og fordi dagene er lengre og lysere. Da blir tidsrommet for når det er gunstig å drive med oppussing forlenget, forklarer Linge.

I tillegg til at de fleste av oss har bedre tid, får mange også mer å rutte med.

– For mange kan årets omprioritering av ferie- og budsjettplaner gjøre at man sitter igjen med ekstra midler som kan brukes på oppussingen man har ønsket seg lenge. I kombinasjon med mer hjemmetid og forhåpentligvis godt vær, gir dette gode muligheter til for eksempel å skifte ut det gamle gulvet, sier Linn Hagtvedt hos Tarkett.

Se flere bilder
Legge gulv om sommeren

Foto: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

SOMMERAKTIVITET: Å legge gulv er den perfekte sommeraktiviteten.

Praktisk og enkelt

Samtidig som folk har mer tid og mer penger å rutte med, er sommerdagene også praktisk egnet for gulvlegging.

– Med varmt og godt sommervær blir det enklere å ta i bruk hage og terrasser for oppbevaring av møbler, og enklere innendørs klargjøring for gulvlegging. Det frister også mer å lufte godt, og sommerlyset gir gode arbeidsforhold gjennom hele dagen. I tillegg er de varmere dagene ideelle for å stå ute og kappe parketten, forklarer Hagtvedt.

Se flere bilder
Legge gulv om sommeren

Foto: Tarkett

NYTT GULV: Start høsten og vinteren med nytt drømmegulv, som Heritage Eik Limestone fra Tarkett.

Temperatur og luftfuktighet

Det er ingen tvil om at det er flere praktiske fordeler med å legge gulv om sommeren. Men også de klimatiske forholdene ligger godt til rette for gulvleggingen. Spesielt hvis du skal ha nytt tregulv.

– Husk at tre er et levende materiale. Det vil si at det krymper og sveller i takt med svigninger i temperatur og luftfuktighet. Legger du gulvet om vinteren, når det er kaldt og luftfuktigheten er lav, kan treverket reagere med å krympe, og du vil få gliper i skjøtene. Dette er ikke noe krise, da glipene vil forsvinne igjen når luftfuktigheten stiger, men det er greit å være obs på. Om sommeren er både temperaturen og luftfuktigheten høyere, som betyr at treverket ikke vil reagere med en gang. Det får da tid til å tilpasse seg klimaet det skal være i, forklarer Øyvind Langelandsvik, teknisk ansvarlig i Farveringen.

Se flere bilder
Tregulv krymper og sveller

Foto: Farveringen/SAGA Parkett

LEVENDE: Tre er et levende materiale, som krymper og sveller. Legger du gulvet om sommeren, vil treverket få tid til å tilpasse seg. Dette gulvet er SAGA Elegant Limestone Oak fra Farveringen/SAGA Parkett.

Følg anvisningene

Uansett når du legger gulvet, er Hagtvedt hos Tarkett klar på én ting: les leggeanvisningen!

– Nå det kommer til det tekniske, er det viktig at du forholder deg til det som står i leggeanvisningen, uansett årstid, avslutter hun.

Dette ble brukt

PRAKTISK::

  • Laminatgulv: Laminat Sensation Modern Plank – PERGO

NYTT GULV::

  • Parkett: Heritage Eik Limestone – TARKETT

LEVENDE::

  • Parkett: SAGA Elegant Limestone Oak – FARVERINGEN/SAGA PARKETT
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.