Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse

Vinyl som miljøvennlig materiale

Vinyl er et av de mest brukte plastmaterialene i verden og lages fra blant annet fossil olje eller gass, i tillegg til vanlig koksalt. Plast er ikke på topplisten av miljøvennlige materialer, så hvordan kan vinyl være et bærekraftig valg?

cloud_download
fullscreen
  • Foto: Tarkett

  • Foto: Tarkett

  • Foto: Tarkett

Annonse
bærekraftig med vinyl

BÆREKREFTIG: − Vi designer våre produkter slik at de kan inngå i kretsløpet igjen etter bruk, sier Linn Hagtvedt fra Tarkett.
camera_alt (Tarkett)

Som en av verdens ledende gulvprodusenter ønsker Tarkett å ta et enda større miljøansvar. Det jobbes derfor mot høye bærekraftsmål, og et materiale de har utnyttet er Vinyl.

− Vinyl er et bra gulvmateriale å bruke fordi det kan resirkuleres flere ganger uten å miste sine tekniske egenskaper. Særlig de siste årene har det vært fokus på sirkulær økonomi, og vi designer våre produkter slik at de kan inngå i kretsløpet igjen etter bruk, sier Linn Hagtvedt fra Tarkett.

Vinner holdbarhetspris

vant pris

VINNERE: Med sin nye vinylkolleksjon iQ Natural vant Tarkett prisen «årets holdbarhetsprosjekt» på Stockholm Furniture Fair 2020.
camera_alt (Tarkett)

Med sin nye vinylkolleksjon iQ Natural vant Tarkett prisen «årets holdbarhetsprosjekt» på Stockholm Furniture Fair 2020. Og det vel fortjent.

I 1996 startet Tarkett Nordens første og eneste anlegg for gjenvinning av installasjonskapp fra vinylgulv. I dag gjenvinner de over 400 tonn hvert år. Omlag 75 prosent av dette går tilbake i kretsløpet som nye råvarer til Tarketts vinylgulv.

− «iQ Natural» er homogen vinyl med naturlig mykgjører basert på fornybare materialer. Som vinner av Årets Holdbarhetsprosjekt viser vi tydelig fram hvilken vei Tarkett ønsker å gå, sier Hagtvedt.

Produserer med fremtiden i sikte

På sin hjemmeside skriver Tarkett at de etterstreber å velge råvarer som ikke har noen negativ påvirkning på mennesker og miljø. Tarkett ønsker å produsere gulv som fyller en funksjon, som er pene å se på, og som samtidig er bra for miljøet og oss mennesker.

− Lanseringen av iQ Natural viser at vi beveger oss i riktig retning, og at vi hele tiden utvikler oss. Gulvene våre designes og produseres med fremtiden i sikte; det er et avgjørende element i bidraget mot en sirkulær omstilling. I tillegg er det viktig at alle hjelper til ved å resirkulere og gi tilbake gjennom materialgjenvinning, understreker Hagtvedt.

bra for miljøet

STILRENT: Tarkett ønsker å produsere gulv som fyller en funksjon, som er pene å se på, og som samtidig er bra for miljøet og oss mennesker.
camera_alt (Tarkett)

Klare mål for 2020

gjenbruk

RESTART: Tarkett tar tilbake kapp og rester etter gulvinstallasjon av vinyl og designgulv, og sender det til gjenvinning.
camera_alt (Tarkett)

I Norge hadde Tarkett omlag 24 prosent økning i andel innsamlet materiale i 2019 mot året før, gjennom ReStart-programmet.

− Det er et positivt tegn på at bransjen er villig til å bidra, og ser nytten, sier Hagtvedt.

Hagtvedt synes det er viktig å takke de som jobber hardt for dette.

− Tusen takk til alle som står på der ute. Vi gleder oss veldig til å oppnå et enda mer hårete mål for 2020, avslutter hun.

Oppdatert: 14.04.2020  
Annonse
Obligatorisk felt

Mer informasjon

Annonse
Annonse
[Some text some message]