IFI logo
Se flere bilder
Start fargevalget med favorittfargen din

Foto: Elna Høyer-Dahl/ifi.no, Mari Rosenberg/ifi.no, Kristian Owren/ifi.no, Bjørg Owren/ifi.no, Camilla Bentzen/Ramsøskar Interiørarkitekter, Gry Traaen/Ramsøskar Interiørarkitekter

Start fargevalget med favorittfargen din

Alle ekspertråd går i samme retning: Hjemmet ditt blir mest vellykket, og best for deg og din trivsel når du satser på farger du selv liker.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To som målbærer dette ekstra tydelig er interiørarkitekt MNIL Trond Ramsøskar og rikssynser og blomsterguru Finn Schjøll. Begge godt kjent for ifi.no sine lesere med sin sikre fargesmak og uredde bruk av farger.

Se flere bilder
Farger, sommerlig, hotellinteriør

Foto: Camilla Bentzen/Ramsøskar Interiørarkitekter

SOMMERLIGE FARGER: Trond bruker gjerne de friske vår- og sommerfargene i sine prosjekt. Her fra Thon Hotell Gardemoen med kombinasjonen gul, gulgrønn, blå.

– Trendfargene skal du plukke fra, ikke følge. Sats på dine favoritter, sier Finn Schjøll. Trond Ramsøskar sier det samme. De er enig om at farger vi liker er viktig for trivselen, men de har ulike fargefavoritter og forskjellig metoder for å finne farger som passer sammen.

Se flere bilder
tapet, farger, fargefavoritter

Foto: Kristian Owren

PERSONLIG PALETT: På et av rommene i andre etasje hos Finn har alle fire veggene dette tapetet. Her finnes alle fargene fra hans fargebukett. Tapet Thibaut T3141, Lillian col Blue fra GREEN APPLE

Tronds fargetips

Trond Ramsøskar har en forkjærlighet for vårens og sommerens farger. Derfor starter han alltid med gult, når han skal lage en palett. Til solfargen, som han kaller den, legger han gjerne gulgrønt.

– Dette er en god base for et friskt og sommerlig tema. Skal det være et rolig uttrykk blir den tredje fargen en blåturkis. Den er både lett, vårlig og kjølig. Resultatet blir friskt, men balansert, sier han.

Hvis han vil ha et livligere uttrykk, velger han en komplementærfarge/kontrastfarge som den tredje fargen. Det er farger fra motsatt side i fargehjulet. På motsatt side av gult ligger fiolett og rødfiolett, fuksia og rosa. Han lander ofte på rosa.

Se flere bilder
Trond Ramsøskar, interiør, farger

Foto: Gry Taaen/Ramsøskar Interiørarkitekter

TROND RAMSØSKAR: Interiørarkitekt MNIL Trond Ramsøskar er kjent for å bruke friske farger, og anbefaler å ta utgangspunkt i farger du liker.

Fargehjulet et supert verktøy

Se flere bilder
fargehjulet, fargevalg, innendørs farge

Foto: Elna Høyer-Dahl/ifi.no

FARGEHJULET: Ittens fargehjul er et godt verktøy ved valg av farger. Her ser vi hvor Trond sine favoritter ligger i forhold til hverandre. 1. favoritt, 2. nabofarge, 3. en rolig tredjefarge, 4. komplementær-/kontrastfarge.

For å finne gode fargekombinasjoner anbefaler han gjerne å bruke fargehjulet.

– Det er et supert verktøy, sier han og forklarer sin oppskrift:

  1. Velg først en favorittfarge; her gult.
  2. Farge nummer to velges fra en nabofarge. Her ble det gulgrønt.
  3. Hvis uttrykket skal være rolig, så velger du farge nummer tre fra samme nabolag (samme kvartdel av fargehjulet).
  4. Ønsker du et mer dristig og livlig uttrykk velger du en kontrastfarge. Det vil si en farge fra motsatt side av fargehjulet. Her ble det rosa.

Dersom du ikke ønsker Tronds friske palett, finner du din egen fargebase. Prinsippet er det samme, uansett favorittfarge.

– Pass bare på at fargene er relativt like i nyanse, tipser interiørarkitekten.

Se flere bilder
kontrastfarger, palett, farger

Foto: Illustrasjon: Elna Høyer-Dahl

TO OPPSKRIFTER: Med utgangspunkt i en favorittfarge har du to enkle grunnoppskrifter; en rolig palett basert på farger som ligger nær hverandre i fargehjulet og en mer livlig basert på kontrastfarger.

Finns fargetips

Finn Schjøll bruker en litt mer impulsiv metode. Utgangspunktet er det samme, han starter også med en favoritt. To av hans farger er oransje og dus blåfarge. De har fulgt han i alle år, og han brukte begge som veggfarger da han pusset opp huset nylig. I tillegg til de to, valgte han et helt knippe med farger - plukket sammen i full fart. Han plukker farger akkurat som han setter sammen en blomsterbukett.

– Plukk 8-10 farger du liker – FORT, UTEN Å TENKE!! Du må ikke tenke, da er vitsen borte, sier han bestemt. Her handler det om å bruke magefølelsen og handle intuitivt.

– Du skal ikke undervurdere instinktet ditt. Dette handler om følelser. Instinktet må du ikke tulle med, sier han.

Han har liten sans for hvite vegger selv om det har vært den store veggfargen lenge. Han tror mange har valgt hvitt i troen på at det er «varig», og at man slipper male om så ofte.

– Det er helt feil. Hvite vegger må males ofte, for ellers ser de møkkete ut! Nei, gå heller for det du liker, ler han.

– Sats på dine favorittfarger, ikke vær redd for å skille deg ut eller for «å gå lei».  Ditt hjem skal se ut som ditt hjem, og ose av din sjarm og hygge, sier Finn Schjøll.

Se flere bilder
Blomsterekspert Finn Schjøll

Foto: Finn Schjøll

FINN SCHJØLL: Den kjente blomstereksperten har duse blåtoner blant favorittene. Det er en farge som har fulgt han hele livet.

Se flere bilder
Farger i gang

Foto: Mari Rosenberg

Finn har to favoritter: oransje og blått. Da han pusset opp nylig, ble entreen oransje og gir en livlig og varm velkomst. Veggene: Tapet med biemønster fra Thibaut, T5648, Bee col red. GREEN APPLE Gulv: Teppe Eco Weave farge 3920082 – DANFLOOR

Se flere bilder
trapp, farge, fargeinspirasjon

Foto: Kristian Owren

BLÅ TRAPP: Innenfor den oransje entreen fortsetter Finn med blått. Den teppebelagte trappen leder opp til flere av fargene fra hans bukett. Teppe Eco Weave farge 3920082 fra DANFLOOR. Veggene malt i Farge Shiny Le Havre SN.02.77 fra NORDSJÖ

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.