IFI logo
Se flere bilder
Gode farger til barnerommet

Foto: Butinox

Gode farger til barnerommet

Skal du velge en farge som gir energi eller som virker beroligende på barnerommet? Og skal barnet få velge selv? Her er ekspertenes tips.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Barn er glade i farger, og farger spiller en viktig rolle i hverdagen og har innflytelse på trivsel og aktiviteter, forklarer Jenny Bull-Gustavsen hos Butinox.

Og selv om vi reagerer ulikt på farger, trekker hun frem noen tommelfingerregler du kan ha med når du skal velge farger til barnerommet.

– Rødt er ofte karakterisert som den mest levende og oppmerksomhetsskapende fargen – en farge med mye energi. På barnerom der barnet også skal sove, kan det være lurt å bruke den i begrensede mengder, eller gjerne i en mer avdempet, varm nyanse. Når det kommer til gult, er det en livsglad fargetone, og en farge de fleste av oss reagerer godt på. I for store mengder eller i for sterk fargestyrke kan den bli intens, så bruk den gjerne i kombinasjon med andre farger, råder hun.

Ifølge Bull-Gustavsen kan det være lurt å velge noe litt mer rolig i store mengder, og heller krydre med fargene som gir mye energi.

– Blått og grønt er fargetoner som oftest viker beroligende på oss. Dette kan være gode farger på barnerommet, og er herlige i kombinasjon sammen med gule og røde farger, tipser hun.

Se flere bilder
Blått barnerom

Foto: Butinox

PERSONLIG: Det er alltid gøy å sette et personlig preg på rommet. Og husk også at ulike barn kanskje trenger ulike farger. Veggene er malt med Butinox Interiør Barnerom i fargen 5898 Havblå og 5502 Krem.

Se flere bilder
Grønt barnerom

Foto: Butinox

GRØNT: Både grønt og blått, særlig i litt dempede nyanser, kan være gode farger til barnerommet. Veggene her er malt med Butinox Interiør Barnerom i fargen 5743 Lindegrønn.

Gi barnet stemmerett

For Idar Stensvold hos Pure & Original er det én ting som er særlig viktig når det kommer til valg av farger på barnerommet: at barnet selv får stemmerett.

– Jeg tenker at barna må være med å bidra med valg av farger. Barna blir litt stolte når de også får bestemme. Ikke vær redd for å la dem ta egne valg! La barna få se på fargekartet, og hjelp gjerne litt på veien. Men la ungene ta det endelige valget – maling er tross alt ikke veldig dyrt, sier han.

Se flere bilder
Gode farger til barnerommet

Foto: Iris Floor/Pure & Original

LITT HJELP: Hjelp gjerne barna litt på veien, men la dem ta det endelige valget. Det mener Idar Stensvold. Dette rommet er malt med Pure & Original Classico i fargen Skin Powder.

La de voksne velge maling

Men – det kommer alltid et men – han mener at voksne bør ta styringen når det kommer til én ting.

– Jeg mener at vi voksne skal bestemme type maling. Velg maling uten avgasser for et best mulig innemiljø, råder han.

LES OGSÅ: Velg maling til barnerommet med omhu

 

Se flere bilder
Naturlig maling på barnerom

Foto: Yvonne Kwakkel/Pure & Original

VOKSENVALG: Barna bør få velge fargen, men de voksne bør velge malingen, mener Idar Stensvold. Veggene her er malt med Marrakech Walls fra Pure & Original, som er en 100% mineralsk maling. Fargen er Cardinal Red.

Alle er forskjellige

Jenny Bull-Gustavsen er enig i at barnet bør ha stemmerett, og tror resultatet blir best hvis man samarbeider.

– Snakk om hvilke farger barnet liker, så kan du finne frem 4-6 fargenyanser av den fargen, som du som forelder også liker, og som harmonerer med interiøret forøvrig, og la så barnet velge mellom disse. Så kan du også la minstemann få bestemme fargen på en krakk, bilderammene, en fargerik tavle eller andre småmøbler. Og gjerne la poden få være med å male. Deltagelse er alltid en suksess, sier hun.

Avslutningsvis mener Bull-Gustavsen at det er viktig å ta høyde for hvor ulike barn er.

– Alle barn er forskjellige, og har forskjellig lynne, så se an barnet ditt og dens egenskaper før du velger farge. Et aktivt barn trenger kanskje mer ro på rommet sitt, mens en annen trenger kanskje mer stimulerende farger, avslutter hun.

Se flere bilder
Rosa barnerom

Foto: Ingeborg Simone/Pure & Original

SAMARBEID: Velg gjerne farge sammen med barna. Skapene er malt i Carazzo Courtly Rose fra Pure & Original.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.