Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Slik velger du farge på gulvlistene

Når du skal velge farge på gulvlisten, bør du tenke på hva du vil at listen skal gjøre med rommet.

 • <b>FREMHEVES:</b> Hvite lister mot en mørk eller fargesterk vegg kan bli en hard kontrast, men kan brukes som et virkemiddel for å fremheve flott listverk.

  Foto: Borge

 • <b>VEGGFARGE:</b> Interiørarkitekt Tomas Gjetmundsen bruker ofte en dypere nyanse av veggfargen på gulvlisten, særlig til et trehvitt gulv.

  Foto: Kristian Owren/ifi.no

 • <b>TAPET:</b> Ved å male listene i tapetets bunnfarge eller en annen farge hentet fra tapetet, kan du skape en fin helhet.

  Foto: Intag

 • <b>DISKRET:</b> Lister malt i samme farge som veggen gir et rolig uttrykk, der listene blir som en forlengelse av veggen.

  Foto: Nordsjö

 • <b>FØLGER GULVET:</b> Når gulvet er malt, kan fargen på gulvlisten gjerne følge gulvet.

  Foto: Kristian Owren/ifi.no

Annonse
Annonse

Det er ingen regler som sier hvilken farge gulvlistene i et rom skal ha. I prinsippet står du helt fritt til å velge selv. Men er du usikker, kan det vært nyttig med noen generelle råd.

Hvite lister synes godt

Hvite lister

FREMHEVES: Hvite lister mot en mørk eller fargesterk vegg kan bli en hard kontrast, men kan brukes som et virkemiddel for å fremheve flott listverk.
(Borge)

I dag er hvite lister ofte standarden. Men det er nok mer av vane enn et bevisst valg vi gjør. For gulvlisten trenger ikke nødvendigvis å være hvit, spesielt nå som flere bruker mer farger på veggene. Tenk heller på hva du ønsker at listene gjør med rommet. En hvit list kan blant annet bli veldig synlig mot en mørk vegg, og kan da brukes om du ønsker å fremheve listverket.

LES OGSÅ: Slik velger du riktige lister

Klassisk hvit eller eggehvitt/bomull?

Har du bestemt deg for hvite lister, dukker et nytt spørsmål opp: klassisk hvit eller eggehvitt/bomull? Ifølge interiørarkitekt Tomas Gjetmundsen bør du tenke på hva hvitfargene settes sammen med.

– Mot varme og mørke farger ser Bomull og Eggehvitt hvit ut. Mens mot lyse, rene og kjølige toner er nok klassisk hvitt å foretrekke. Mot slike farger vil Bomull og Eggehvitt se gul ut, sier han.

Det viktigste, påpeker han, er dog å ikke blande ulike hvitfarger.

Tenk glansgrad

Ønsker du å markere gulvlisten, men ikke like «hardt» som med en kontrastfarge eller hvitfarge, kan du leke deg med glans. Mot dagens matte vegger kan listene males blanke for å skape mer liv i interiøret. Om listene har samme farge som veggen, kan en annen glansgrad skape den kontrasten du ikke får i fargevalget.

Lister i samme farge som vegg

DISKRET: Lister malt i samme farge som veggen gir et rolig uttrykk, der listene blir som en forlengelse av veggen.
(Nordsjö)

Lister som følger vegg eller gulv

Farger på listene

VEGGFARGE: Interiørarkitekt Tomas Gjetmundsen bruker ofte en dypere nyanse av veggfargen på gulvlisten, særlig til et trehvitt gulv.
(Kristian Owren/ifi.no)

Ønsker du ikke å fremheve listene spesielt, kan du male dem i en farge som følger veggfargen eller fargen på gulvet. Dette gir et roligere uttrykk, og listene blir som en forlengelse av vegg eller gulv. Men når skal listen følge gulvet, og når skal den følge veggen? Her er det ingen fasit, og det er smak og behag som avgjør.

Gjetmundsen, som jobber mye med rehabilitering av eldre bygg, har som hovedregel at gulvlisten følger gulvet når det er malt gulv. I rom med trehvite gulv foretrekker han at listverket følger veggen.

– Da bruker jeg gjerne en dypere nyanse av veggfargen, sier han.

Interiørkonsulent Ellen Skifjeld foretrekker at listene har samme farge som veggen.

– Spesielt i mindre hus gir dette en fin helhet uten at rommet blir for oppdelt, sier hun.

Husk at selv om du maler listene i samme farge som veggen, må du velge ulik maling.

Listfarge og tapet

I et rom med tapet, kan det være litt vrient å bestemme seg for hvilken farge listene skal ha. Skifjeld anbefaler å male listene i tapetets bunnfarge.

– Bruk gjerne blank maling på listen, foreslår hun.

Listverk som følger gulvet

FØLGER GULVET: Når gulvet er malt, kan fargen på gulvlisten gjerne følge gulvet.
(Kristian Owren/ifi.no)

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Tarkett annons
Annonse
Tarkett annons
[Some text some message]