IFI logo
Se flere bilder
Slik velger du riktige lister

Foto: Deco Systems, IBG, Borge, Fantasi Interiør

Slik velger du riktige lister

De er ofte det siste som kommer på plass når rommet pusses opp. De er kronen på verket. Her er guiden du trenger for å velge riktige lister.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et rom er aldri ferdig før listene er på plass.

– Tenk deg et rom helt uten lister. De er viktige for å ramme inn rommet, skjule glipper og lage pene avslutninger. Det er siste finish, siste prikken over i-en, som gjør rommet komplett, sier Hilde Askedal Christiansen hos Deco Systems.

Lister kommer i mange former og størrelser, profilerte, glatte, smale, brede og i flere ulike materialer. Så hva bør du velge?

Boligens stil og egen smak

– Arkitekturen og stilen på huset, samt din egen interiørstil, bør være med på å bestemme hvilke lister du ender opp med, sier Christiansen, og utdyper: – En moderne stil kan understrekes med rettkantede, slette lister, og gjerne listefritt rundt vinduene. Mens til en mer herskapelig stil passer det bra med profilerte, bredere lister og stukkaturlister, tipser hun.

Også rommenes utforming kan være med på å legge føringer.

– I en bolig med høy takhøyde kan det for eksempel passe godt med en kraftigere profilert taklist, tipser Norman Lagesen hos IBG.

 

Se flere bilder
Moderne listverk

Foto: Borge

MODERNE: Glatte, rette lister eller helt listefritt er typisk for moderne hjem.

Velg lister ut ifra stilønske

Om boligen fra før ikke har en selvsagt «stil», står du fritt til å velge det som passer deg best.

– Bestem deg for hvilken stil du ønsker først, så kan du finne lister som viderefører den, sier han.

Og om du går lei, kan mye gjøres med nye lister.

– Du kan få helt ny stil bare ved å skifte listverk. Tenk deg et rom med en helt nøytral farge på veggen. Du kan gå fra minimalistisk til maksimalistisk bare ved å bytte lister, sier Christiansen.

For å få en fin helhet i rommet, kan du velge fot-, karm- og taklister som passer sammen, gjerne fra samme serie.

Se flere bilder
Profilerte fotlister

Foto: Deco Systems

STATEMENT: Du må bestemme deg for om du ønsker at listene skal være et «statement» i interiøret, eller bare en praktisk installasjon for å skjule glipper og lage fine overganger.

Praktiske hensyn

Men det er ikke bare estetikken som er viktig.

– Når det gjelder gulvlister er det også viktig å sjekke om det er mye glipper langs parketten, og at du ikke velger for tynne lister, men noen som dekker de glippene, sier Christiansen.

Det finnes også de som er spesielt utformet for å skjule ting du gjerne vil gjemme bort.

– Kabellister ser ut som vanlige lister, men de er hule, slik at du får mulighet til å rydde opp i alle stygge kabler og annet rot, sier Lagesen.

Se flere bilder
Kabellister

Foto: IBG

RYDDIG: I tillegg til å være dekorative, finnes lister som er hule, som hjelper deg å holde orden og skjule ledninger.

Tenk på hvor de skal være

Ikke minst er det viktig å tenke bruksområde. Pyntestua og gangen stiller ulike krav. Der du sparker av deg sko og slenger rundt deg med sekker og hjelmer, bør listene i hvert fall tåle noen støyt.

– Med gjennomfargede lister, eller lister som er hvite også i kjernen, får du ikke synlige merker hvis du smeller borti listverket, forklarer Christiansen.

Dette er ekstra viktig å tenke på i rom som er ekstra utsatt, men det kan også være lurt med lister som tåler litt også i stua.

– Tenk på alle gangene du kommer borti med støvsugeren. Det kan lage stygge merker dersom fargen ikke går gjennom, sier hun.

Tørt i våte rom

Ønsker du listverk på badet, er det særlig viktig å tenke gjennom materialvalg.

– Velg lister som tåler vann på badet. Det er kjedelig med for eksempel trelister som sveller opp og råtner når de blir utsatt for fukt. Lister i kunstmaterialer tåler vann, så det er perfekt for våtrom og andre rom som må tåle litt vannsøl, sier Christiansen.

– Fotlister i PVC funker bra på bad. De råtner ikke, og du kan varme og forme dem etter veggen, supplerer Lagesen avslutningsvis.

Se flere bilder
Lister som tåler vann

Foto: Deco Systems

TÅLER VANN: På badet bør du velge noen lister som tåler vann, for eksempel MDF- eller PVC-lister.

Finn din nærmeste
Mest lest
Ny farge til soverommet i 2022
Innendørs

Ny farge til soverommet i 2022

Planlegger du å pusse opp soverommet i 2022 og leter etter farger som passer? Her er en sikker metode til å finne fargen som gir deg ro og du ikke blir lei. Trikset er å stole på magefølelsen...

Koden til farger som funker sammen
Innendørs

Koden til farger som funker sammen

Dersom du ikke finner fargene du ønsker i fargekart eller i fargebaren, så be om hjelp i butikken. Fargene finnes, og i fargehandelen har de verktøy og teknikker som forenkler leteprosessen.

Godt følge til brunt
Innendørs

Godt følge til brunt

Brunt har blitt populært som interiørfarge. Men hvilke farger skal vi velge til hvis vi ikke vil ha et ensfarget brunt interiør?

Slik rengjør du laminatgulvet
Gjør det selv

Slik rengjør du laminatgulvet

Folkefavoritten på norske gulv er enkle å holde rene. Bare du ikke går i såpefella. − Hva du enn gjør, ALDRI bruk grønnsåpe, sier teknisk sjef og gulvekspert, Leif Johansen.

Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.