Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse

Slik fornyer du en krakk

En gammel krakk kan brukes som nattbord, sittebenk eller «stige» når du skal høyt opp i klesskapet. Men først må den males.

cloud_download
fullscreen
 • <b>VASK OG PUSS:</b> All fornyelse starter med rene overflater. Derfor må krakken vaskes. Når den er tørr kan den pusses lett for å få bort eventuell fiberreisning.

  Foto: Robert Walmann/ifi.no

 • <b>BORT MED STØVET:</b> En mikrofiberklut er perfekt når pussestøvet skal fjernes. Fibrene i kluten er så små at de kommer helt ned i ujevne overflater og drar med seg det som finnes av støv.

  Foto: Robert Walmann/ifi.no

 • <b>GRUNDIG GRUNNING:</b> Et møbel i ubehandlet treverk, trenger kvist- og sperregrunn. Det beskytter underlaget og minsker risikoen for misfarging og «gjennomblødning» av kvister i toppstrøket.

  Foto: Robert Walmann/ifi.no

 • <b>ROBUST OVERFLATE:</b> Krakken skal brukes mye. Derfor har vi valgt å male med gulvmaling. To strøk med farge holder.

  Foto: Robert Walmann/ifi.no

 • <b>FIKS-FERDIG:</b> Den trehvite krakken har fått nye farge og er klar for å «jobbe» som nattbord, stige og stol på soverommet.

  Foto: Robert Walmann/ifi.no

Annonse

Den folkekjære Ikea-krakken er laget i ubehandlet treverk. Snart skal den vekkes til liv med en vakker blåfarge. Her er oppskriften du trenger for å behandle et møbel.

Smart forarbeid

Sjekk først at alle skruene på krakken er strammet skikkelig til. Deretter er det bare å rigge seg til med malerfilt på gulvet, en fin slipekloss, interiørvask, to pensler, kvist- og sperregrunn og ikke minst maling.

LES OGSÅ: Handlelisten du trenger når du skal male

Velg riktig farge

Vår krakk skal fungere som nattbord inntil en tapetsert vegg. Derfor gjelder det å finne en farge som passer. Valget falt på «bondeblått». Det er for øvrig en farge som vil bekle mange hjem i år. Siden vår krakk skal brukes flittig, velger vi TreStjerner Gulvmaling. Det er maling som tåler en «trøkk».

Vask og puss

Pusse krakk

VASK OG PUSS: All fornyelse starter med rene overflater. Derfor må krakken vaskes. Når den er tørr kan den pusses lett for å få bort eventuell fiberreisning.
camera_alt (Robert Walmann/ifi.no)

Først vasker vi krakken for å få bort smuss, støv og fett. Vi velger en forfuktet engangsmopp som er konstruert til formålet. Den gjør jobben i en fei. Det finnes også en rekke gode interiørvasker som er enkle å bruke. Når krakken er helt tørr, kan du pusse lett over for å få bort eventuell fiberreisning. Pussestøvet fjernes enkelt med en mikrofiberklut.

Beskytter og sperrer

Kvist- og sperregrunn

GRUNDIG GRUNNING: Et møbel i ubehandlet treverk, trenger kvist- og sperregrunn. Det beskytter underlaget og minsker risikoen for misfarging og «gjennomblødning» av kvister i toppstrøket.
camera_alt (Robert Walmann/ifi.no)

Et møbel i ubehandlet treverk trenger kvist- og sperregrunn. Det er et praktisk to-i-ett-produkt, som i tillegg til å sperre også beskytter underlaget, og minimerer risikoen for misfarging og «gjennomblødning» av kvister i toppstrøket. Det er verdt å merke seg at du trenger én pensel til denne operasjonen, og en ny pensel til påføring av farge. Å bruke én pensel til alt, er ikke å anbefale.

Ikke for mye på penselen

Male krakk

ROBUST OVERFLATE: Krakken skal brukes mye. Derfor har vi valgt å male med gulvmaling. To strøk med farge holder.
camera_alt (Robert Walmann/ifi.no)

Å male et møbel er moro. Du ser resultatet med en gang og møbelet forandres totalt. Gulvmalingen vi har valgt flyter lett ut, så det gjelder å ikke ha for mye maling på penselen, særlig på loddrette flater, da malingen kan begynne å renne. To strøk med farge holder.

Så «drar vi krakken bortåt glaset» og puster på ei stund.

Annonse
Yo, you had better fill this out, it's required.
Annonse
Annonse
Tarkett annons
Tarkett annons
[Some text some message]