Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Slik fornyer du en krakk

En gammel krakk kan brukes som nattbord, sittebenk eller «stige» når du skal høyt opp i klesskapet. Men først må den males.

 • <b>VASK OG PUSS:</b> All fornyelse starter med rene overflater. Derfor må krakken vaskes. Når den er tørr kan den pusses lett for å få bort eventuell fiberreisning.

  Foto: Robert Walmann/ifi.no

 • <b>BORT MED STØVET:</b> En mikrofiberklut er perfekt når pussestøvet skal fjernes. Fibrene i kluten er så små at de kommer helt ned i ujevne overflater og drar med seg det som finnes av støv.

  Foto: Robert Walmann/ifi.no

 • <b>GRUNDIG GRUNNING:</b> Et møbel i ubehandlet treverk, trenger kvist- og sperregrunn. Det beskytter underlaget og minsker risikoen for misfarging og «gjennomblødning» av kvister i toppstrøket.

  Foto: Robert Walmann/ifi.no

 • <b>ROBUST OVERFLATE:</b> Krakken skal brukes mye. Derfor har vi valgt å male med gulvmaling. To strøk med farge holder.

  Foto: Robert Walmann/ifi.no

 • <b>FIKS-FERDIG:</b> Den trehvite krakken har fått nye farge og er klar for å «jobbe» som nattbord, stige og stol på soverommet.

  Foto: Robert Walmann/ifi.no

Annonse
Annonse

Den folkekjære Ikea-krakken er laget i ubehandlet treverk. Snart skal den vekkes til liv med en vakker blåfarge. Her er oppskriften du trenger for å behandle et møbel.

Smart forarbeid

Sjekk først at alle skruene på krakken er strammet skikkelig til. Deretter er det bare å rigge seg til med malerfilt på gulvet, en fin slipekloss, interiørvask, to pensler, kvist- og sperregrunn og ikke minst maling.

LES OGSÅ: Handlelisten du trenger når du skal male

Velg riktig farge

Vår krakk skal fungere som nattbord inntil en tapetsert vegg. Derfor gjelder det å finne en farge som passer. Valget falt på «bondeblått». Det er for øvrig en farge som vil bekle mange hjem i år. Siden vår krakk skal brukes flittig, velger vi TreStjerner Gulvmaling. Det er maling som tåler en «trøkk».

Vask og puss

Pusse krakk

VASK OG PUSS: All fornyelse starter med rene overflater. Derfor må krakken vaskes. Når den er tørr kan den pusses lett for å få bort eventuell fiberreisning.
(Robert Walmann/ifi.no)

Først vasker vi krakken for å få bort smuss, støv og fett. Vi velger en forfuktet engangsmopp som er konstruert til formålet. Den gjør jobben i en fei. Det finnes også en rekke gode interiørvasker som er enkle å bruke. Når krakken er helt tørr, kan du pusse lett over for å få bort eventuell fiberreisning. Pussestøvet fjernes enkelt med en mikrofiberklut.

Beskytter og sperrer

Kvist- og sperregrunn

GRUNDIG GRUNNING: Et møbel i ubehandlet treverk, trenger kvist- og sperregrunn. Det beskytter underlaget og minsker risikoen for misfarging og «gjennomblødning» av kvister i toppstrøket.
(Robert Walmann/ifi.no)

Et møbel i ubehandlet treverk trenger kvist- og sperregrunn. Det er et praktisk to-i-ett-produkt, som i tillegg til å sperre også beskytter underlaget, og minimerer risikoen for misfarging og «gjennomblødning» av kvister i toppstrøket. Det er verdt å merke seg at du trenger én pensel til denne operasjonen, og en ny pensel til påføring av farge. Å bruke én pensel til alt, er ikke å anbefale.

Ikke for mye på penselen

Male krakk

ROBUST OVERFLATE: Krakken skal brukes mye. Derfor har vi valgt å male med gulvmaling. To strøk med farge holder.
(Robert Walmann/ifi.no)

Å male et møbel er moro. Du ser resultatet med en gang og møbelet forandres totalt. Gulvmalingen vi har valgt flyter lett ut, så det gjelder å ikke ha for mye maling på penselen, særlig på loddrette flater, da malingen kan begynne å renne. To strøk med farge holder.

Så «drar vi krakken bortåt glaset» og puster på ei stund.

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]