Kategorier

Meny

Konto

Rom for lek

Med bruk av åpne løsninger følger nye behov for uforstyrrede plasser i boligen. Da familien på fire flyttet til nytt hus, ble rommet i kjelleren derfor gjort om til en "ikke-typisk" kjellerstue med god plass til lek og moro.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Rom for lek

Foto: Frode Larsen/ifi.no

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siv Amundsen-Lack jobber selv som interiørdesigner, og hadde sammen med tvillingene på ti år en klar formening om hva de trengte i kjelleren. - Vi har åpen løsning i hovedetasjen, og ønsket et rom der barna kunne ha besøk av venner, spille eller se på TV uten å måtte sitte oppå oss foreldrene. Samtidig var det viktig at rommet ble lyst og lite "kjelleraktig", så de ikke føler at de blir forvist til kjelleren, forteller hun.

Løsningen ble et multimedia- og spillerom med mykt teppe, masse puter og praktiske oppbevaringsmøbler. - Det er omtrent ikke møbler i rommet. Det ville fylt opp plassen. Isteden er teppet så mykt og lunt at de fint kan sitte på gulvet, og alle putene gir en fleksibel boltreplass, sier hun. Teppet er i en frisk og fargesterk turkis, men siden hovedfargen er gitt mye plass, fremstår likevel helhetsinntrykket rolig.

Gjennomført fargevalg

I rommet stod det fra før en gammel peis som ga lite varme. Denne ble byttet ut med en moderne peisovn som raskt varmer opp hele kjelleretasjen. Den gamle forhøyningen ble beholdt, men ble nå belagt med fliser som matcher gulvet. Siden fliser og teppe har samme farge, virker gulvflaten helhetlig, uten at den blir som en plattform. Fordi opphøyningen var litt mindre enn dagens forskrifter om ikke-brennbart materiale, valgte de å legge en dekorativ kant av stål rundt forhøyningen. Den samme turkise fargen fra teppet og flisene ble også tatt opp i døren, som ble malt i tre ulike farger på begge sider.

Helhet med gangen

Gulvet i gangen var av gulnet furu, og trappen var hard og mørk.

- Faktisk var det barna som ønsket seg teppe i trappen, og jeg syntes det var en fin mulighet for å lage helhet med kjellerrommet. Nå signaliserer ikke lenger trappen at dette er en kjeller, og den er myk og hyggelig å gå i, sier Siv.

Foruten de estetiske fordelene ved å ha teppe i trappen, er det også en sikkerhet i forhold til fall. Teppet ble ikke limt, men isteden festet ved hjelp av en enkel og effektiv spesialtape. Gangen hadde nesten ikke tilgang til dagslys, så for å lysne opp fikk det gamle furugulvet en omgang med en lysegrå gulvmaling. Legg merke til at gråfargen på gulvet er den samme som fargen på speilene til døren!

Festet med borrelås

Det finnes flere metoder for å feste heldekkende teppe til gulvet. Tape med borrelåsfunksjon, som ble brukt i denne kjelleren, er blant de nyeste og enkleste fremgangsmåtene. Tapen heter Ecofix, og har lim på den ene siden mens det er en type borrelås på den andre siden. Limdelen festes til underlaget, teppet med tekstil bakside tråkkes ned i sporene, og teppet sitter som støpt.

- Fordelen er at man enklere kan ta av teppet for å rense det eller eventuelt bytte det dersom man ønsker seg en annen farge. Denne muligheten er ikke til stede på samme måte om teppet hadde vært limt, sier Thomas Noreng Aar hos INTAG J. Sveen, men presiserer at normal tekstilbakside ikke bør løsnes og festes for ofte. Om dette er aktuelt, kan man heller bestille spesialbakside til teppet.

Falskt vindu

Det var viktig å bygge oppunder inntrykket om at dette ikke er en kjeller, og det ble derfor valgt å lage et falskt vindu på endeveggen som gir en optisk illusjon av dagslys. Veggen ble bygget ut ca. 10 cm, og det ble lagt inn LED-lys med RGB-pærer fra baksiden av en rund plate i frostet glass. Dette kobles opp mot en driver og fjernkontroll som gjør at ”vinduet” kan lyse opp i over en million fargekombinasjoner.

Mer informasjon

www.fablabdesign.com

Dette har vi brukt:

Kjellerstue

Butinox Green Room Tak - SCANOX

Butinox Green Room Panel 40 halvblank, farge 0502-Y - SCANOX

: Kjøpt på byggevarehus, ferdigmalt i farge 0502-Y

Laget etter mål, av snekker

Magnettapet Vitrulan Magnet M239 fra BORGE påført Green Room Vegg 10, farge S 2040-G80Y fra SCANOX

Vorwerk Modena 3D08/69335 - INTAG

Vorwerk Ecofix - INTAG

Romo - MARATHON DESIGN

Design Belysning

Kjøpt hos glassmester

Annet løsøre: PRIVAT

OVNSHJØRNE

Green Room Vegg 10, farge 0502-Y - SCANOX

Butinox Treverk 40V, halvblank, farge BS039 GS040 HT115 SS008,7(turkis), S 2005-G60Y (grå) og 0502-Y (hvit) - SCANOX

Seventies Hex Fash. Emerald - HÖGANÄS

Fra blikkenslager

Contura 585-1 - VARMEFAG

Løsøre: PRIVAT

TRAPPEGANG

Butinox Green Room Panel 40 halvblank, farge 0502-Y - SCANOX

Butinox Green Room Vegg 10, farge hvit - SCANOX

Vanger, stolpe og sprosser: TreStjerner Maling for gulv, farge S 2005-G60Y - SCANOX

Quick Emaljelakk blank, farge sort - SCANOX

Vorwerk Modena 3D08/69335 - INTAG

Vorwerk Ecofix - INTAG

TreStjerner Gulvrens og TreStjerner Maling for gulv, farge S 2005-G60Y - SCANOX

Løsøre: PRIVAT

 

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

Populær nå
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]