Kategorier

Meny

Konto

Ny kjelleretasje

Den unge familien fikk en sjokkopplevelse kort etter at de hadde flyttet inn i sitt nye hus. Vann og parafin på ville veier hadde gjort store skader i kjelleren. Hele etasjen med kjellerstue, bad og bod måtte totalrenoveres.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Ny kjelleretasje

Foto: Espen Grønli og Kristian Owren (før-foto)/ifi.no

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da familien Hammer med to små barn flyttet inn i sitt nyervervede hus, fikk de seg en ubehagelig overraskelse. Det viste seg at underetasjen var sterkt skadet av parafinlekkasje! - Den intense lukten var først merkbar da vi fyrte i peisen. Varmen utløste parafinlukten, og den var helt uutholdelig, forteller huseierne.

Og det skulle dukke opp flere ubehageligheter. Badet i underetasjen var ikke bygget forskriftsmessig. Flisene var limt rett på sponplater, så veggene begynte å bule. Familien sto foran en lang og omstendelig prosess med forsikringsselskaper og reparasjonsarbeid.  - Vi skjønte at dette ble et omfattende prosjekt, så vi tok kontakt med IFI for å få hjelp og for å få en samtalepartner, opplyser huseierne.

Romfølelse

Parafinen hadde over lengre tid dryppet via betongvegger og ned til grunnen. Alt det innvendige i kjellerstue og bad måtte ut. Boden trengte også en fornyelse. Lukten ble forsøkt pumpet ut via store slanger. Den store peisen, gulv og vegger i kjellerstuen måtte rives for å fjerne alle bygningsmaterialene der parafinen hadde gjort skade. Sammen med Ellen Skifjeld Lønnestad fra IFI ble ekteparet enige om å erstatte peisen med en lettere, moderne peisovn som ikke bygget så mye inn i rommet. Isteden for liggende panel valgte man stående, noe som gir følelse av ekstra takhøyde. Veggene ble malt perlegrå, og vinduer, tak og lister ble malt blanke. Dette gir god lysrefleks og romfølelse. - Matte og blankmalte flater er dessuten flott sammen, i følge Ellen.

Veggene i badet i kjelleretasjen begynte å bule, og da man fjernet flisene, ble det oppdaget at disse var limt rett på sponplater. Samtlige fliser på badet i kjelleretasjen måtte fjernes og lovpålagte membraner måtte monteres før nye fliser ble montert. - Det var ille så lenge alt arbeidet sto på, men vi er veldig fornøyde med resultatet, understreker familien.

Litt fakta om eierskifteforsikring

Eierskifteforsikring er en forsikring som selger kan tegne ved salg av bolig eller hytte og som dekker selgers økonomiske ansvar overfor kjøperen hvis det oppstår feil eller mangler ved boligen/hytta (etter avhendingsloven). Forsikringen gjelder i 5 år etter overtagelse og gir forsikringsselskapet ansvar, etter deres vilkår, til å utbetale erstatning ved krav om skjulte feil eller mangler.

Det er vanlig at eierskifteforsikring tilbys gjennom eiendomsmegleren enten som en tjeneste man kan kjøpe eller som man får med på kjøpet ved bruk av eiendomsmegleren til å gjennomføre salget.

Les mer på: www.forbrukerportalen.no eller www.eierskifteforsikring.no

Hva gjør du hvis du oppdager skjulte feil og mangler ved boligen?

Ta skriftlig kontakt med tidligere eier og forsikringsselskapet som står bak eierskifteforsikringen. Send også kopi til ditt eget forsikringsselskap (du kan ha rett på å få dekket advokathjelp) og borettslagets/huseierforeningens forsikringsselskap (det kan være en skade på bygningsmassen som dekkes av disse forsikringene).

Klagen må være en nøytral beskrivelse av hva du har oppdaget og hvordan dette er et brudd på den avtalen du har inngått med selger. Kravet må stilles så raskt som mulig etter at du har oppdaget feilen og neste skritt blir å kartlegge hva som er omfanget av skaden. Hvem som gjør dette avhenger av hvilke vilkår som ligger i avtalen.

I svaret på klagen bør det ligge en beskrivelse av hvordan du skal forholde deg videre. Trenger du hjelp i den forbindelse kan det lønne seg å opprettholde kontakten med eget forsikringsselskap som også kan råde deg videre.

Dette ble brukt

Tak: Blankett V, blank 70, farge Eggeskall - NORDSJÖ

Taklister: STIL-TRE

Maling til taklister: Blankett V, blank 70, farge Eggeskall - NORDSJÖ

Vegger: Før grunning: Kvistlakk - NORDSJÖ

Grunning: Heftgrunn V - NORDSJÖ

Toppstrøk: Blankett V, silkematt 15, farge Ferskvannsperle - NORDSJÖ

Vinduer: TORE LIGAARD AS

Maling til vinduer: Grunning: Heftgrunn V - NORDSJÖ

Toppstrøk: Blankett V, blank 70, farge Eggeskall - NORDSJÖ

Gulv: Epoque 14 mm maxiplank, Eik Antikk, børstet - TARKETT

Gulvlister: Fotlist K10 - STIL-TRE

Maling til gulvlister: Blankett V, blank 70, farge Ferskvannsperle - NORDSJÖ

Gulvteppe: IKEA

Peisovn: Contura 550 - PEISHUSET

Bokhylle: IKEA

Bilde: CATHRINE KNUDSEN

Trappetrinn, maling: Blankett V tynnet med vann, farge Hvit - NORDSJÖ

Trappetrinn, lakk: Celco V Parkettlakk - NORDSJÖ

Gelender og vanger: Blankett V, blank 70, farge hvit - NORDSJÖ

Teppe under benk: GULVEX

 

Bad

Tak: Grunning: Robust Våtromsgrunn - NORDSJÖ

Toppstrøk: Robust Våtrom, halvblank 40, farge Eggeskall - NORDSJÖ

Lister: Blankett V, halvblank 40, farge Eggeskall - NORDSJÖ

Downlights: Levert av elektriker

Veggfliser: Cinca Branco 0350, 20x20 cm, Hvit blank - HÖGANÄS

Fliser til servantkasse og hylle: Cinca Nova Branco 5500, 20x20 cm, Hvit matt - HÖGANÄS

Gulvfliser: Cinca Nova 5530, 20x20 cm, farge Beige matt - HÖGANÄS

Fugemasse til vegger: FB 25 Lys Grå - HÖGANÄS

Speil: Laget etter mål hos en glassmester

Dusjhjørne: Porsgrund Showerama 7-4 - PORSGRUND BAD

Håndklær, badekåpe, toalettsete og armatur på vasken: PRIVAT

Pedalbøtte: SKEIDAR

Vask: IKEA

Badekar: INTERFORM AS

Armatur på badekaret: Damixa Merkur - FLIS & BAD

 

Bod

Gulv: Vinyl Cool & Colour, farge DJ/Red 5516017 - TARKETT

Hyller: IKEA

 

Annet løsøre: PRIVAT

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]