IFI logo
Se flere bilder
Kjellerstue uten kjellerpreg

Foto: Mona Gundersen/ifi.no

Kjellerstue uten kjellerpreg

Siv liker ikke kjellere, og synes heller ikke særlig om kjellerens lille husdyr edderkoppen. Derfor tok det tid før familien innredet underetasjen i huset. Da de gjorde det, ble det bevisst brukt materialer vi ikke forbinder med kjellerstuer.

Nina Stang

Nina Stang
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Før var hele kjelleren en stor bod uten vinduer. Nå har boden krympet til 5 kvm, mens resten har blitt en herlig stue, der barna på 3, 8 og 11 år kan boltre seg fritt. Jernsengen tåler ubegrenset med hopping, og gulvet er røft nok til all slags lek. Men det er også et rom som gleder øynene, med alle sine farger og varierte overflater.

Annerledes materialer

Et vanlig valg på kjellervegger er rupanel. Men paret hadde liten tid til den omstendelige behandlingen med kvistlakk og flere malingstrøk som panel krever. Valget falt derfor på MDF-plater formet som perlepanel, ferdig malt i eggehvit farge. De kunne fått platene bredere, men måtte velge 60 cm bredder for å få dem ned kjellertrappen.

Sivs innredningsfilosofi er at hvert rom skal ha noe fint å se på. Her består romdekoren av to tapetkledte vegger, i samme mønster, men ulike fargekombinasjoner. Det lys turkise tapetet med gull er det første man møter når man kommer inn. Dette tapetet følger trappeløpet tre etasjer opp. På fondveggen i kjellerstuen møter vi tapetet igjen, i fargene gråsort og sølv, som spennende bakgrunn for jernsengen. Gulvet er eikeplank, som er sortbeiset og senere slipt av leverandøren for et røft utseende. Det skal mye til før slitasje synes på dette gulvet, som er deilig å gå barbent på, oljebehandlet og lagt over varmekabler.

Smarte løsninger

For å minske kjellerfølelsen enda mer, ble vinduene gjort så store som mulig. Det ble gravd på utsiden og laget lyskasser, og åpninger i veggene så store som murveggene tålte. At det er to-fags vinduer og ikke vippevinduer gjør også sitt. Men for å få dem til å se enda større ut enn de er, ble det montert en plate i underkant, og listene på sidene ble ført ned på hver side av denne. Gardinen er montert helt opp mot taket, et stykke ovenfor vinduene.

Kjelleren har god takhøyde, hele 250 cm. Men panelplatene er bare 240 cm høye. Problemet ble løst ved å sette opp en ekstra høy fotlist. Listene er Sivs patent. De er laget av glatte forskalingsbord, et bredt og et smalt, som er satt sammen.

Som belysning ville downlights passet fint, men med ferdig gipstak ville dette blitt veldig dyrt. Det gjaldt å finne noe annet som ga en lignende virkning. Valget falt på fire sorte taklamper som ble montert i eksisterende lampepunkter, tidligere brukt til lysrør.

Gjenbruksmøbler

Å lage kjellerstue var et stort økonomisk løft for familien. Pengene ble lagt i gulvene og vinduene, så møblene måtte koste minst mulig. Sølvkommoden og bordet er nytt. Møblene er laget i India, og gjør mye for rommets eksotiske stil. Resten er ting familien hadde fra før eller fant, men som fikk nytt utseende med maling. De gamle stolene fisket de opp av en container, speilet fant de på en gjenbruksstasjon. Da var det i lutet furu. Sengen er fra IKEA og kostet 500 kroner. Sammen med en gammel rammemadrass ble den en uslitelig kose- og hoppeseng. Alle putene er sydd av stoffrester. Den gamle TV-en har fått nytt liv på en Lack-reol fra IKEA.

Det svarte skapet var del av en gammel gustaviansk spisestue og tidligere lysegult..

Patinert skap til vinterklærne

Rett nedenfor trappen var det en nisje, som passet perfekt til et dobbelt skap der vinterklærne kunne lagres. Skapdørene ble laget av  MDF-plater, som fikk en ytterside med rupanel for å ligne rustikke gamle låvedører. Panelet ble malt matt turkis (S 2020-B50G) og patinert med lampesort lasurolje påført med fille. I fyllingene ble det satt opp gråsort vinyltapet for fin kontrast. Hengslene er vanlige "låvehengsler" kjøpt i jernvarebutikk.

"Jeg liker å ha noen deler av rommet det er enkelt å endre på, som tapetveggene. De koster lite, men er virkningsfulle."

- Siv Munkeberg Brenne

Dette ble brukt
 • Tak og taklister: Takmaling 02- matt- farge hvit - BERGEN MALINGFABRIKK
 • Listverk: STILTRE
 • Vegger- panel: Smartpanel- Perle- farge Egghvit - SMARTPANEL
 • Vegger- tapet: Indulgence 60480 - TAPETHUSET
 • Gulv: Ipowood Kentucky Rustikk plank RW 04080 - STOREYS
 • Gulvvarme: Flexiwatt varmefolie - HALTUFF & IHLEBÆK
 • Gulvlister: STILTRE
 • Gulvlister- maling: Halvblank oljemaling 35- farge 0502-Y -BERGEN MALINGFABRIKK
 • Vinduer: Kjøpt i byggevarehus (2-fas m/utendørs sprosser)
 • Vinduslister: Halvblank Oljemaling 35- farge 0502-Y - BERGEN MALINGFABRIKK
 • Oppheng til 1700-talls rullegardiner: TOSO
 • Tekstil til 1700-talls rullegardiner: Casamance Sortilege 111- nr. 220 24 79 - GREEN APPLE
 • Taklamper: BAUHAUS
 • Puter: Restestoffer i taft- lin og silke
 • Seng: IKEA
 • Sølvkommode- salongbord- patchwork-paller og sølvlampe på
 • Speil: Helblank Oljemaling 80- farge S 2020-B50G - BERGEN MALINGFABRIKK + lampesort lasurolje påført med pensel
 • Skapdører i trappegang: Panel Silkematt 15- farge S 2020-B50G -BERGEN MALINGFABRIKK + lampesort lasurolje påført med fille
 • Tapet i skapdører: Munji 10119307 - BORGE
 • Tapet i trappegang: Indulgence 60477 - TAPETHUSET

Annet løsøre: PRIVAT:

  Huskelisten din
  Finn din nærmeste
  Mest lest
  Annonse
  Nyhetsbrev
  Motta tips og ideer!

  Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.