Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse
Annonse

Mal helt vilt

Viltstryking har blitt den nye trenden innen maling. Ved å male helt vilt, med strøk på kryss og tvers, tryller du fram en effektfull vegg. Teknikken passer supert til kalkmaling på slette vegger.

cloud_download
fullscreen
 • Hvitt og fint – men hva med å bryte opp med en trendy villmaling på en vegg?

  Foto:

 • Start i et hjørne og mal på kryss og tvers, uten noe repeterende mønster.

  Foto:

 • Riktig utsyr er halve jobben; mal vilt med en 100 mm bred pensel med knekk.

  Foto:

 • Sett opp maskeringstape i hjørnet mot tilstøtende vegg, så unngår du å søle der du ikke skal male.

  Foto:

Annonse
Annonse
Start i et hjørne og mal på kryss og tvers, uten noe repeterende mønster.

Start i et hjørne og mal på kryss og tvers, uten noe repeterende mønster.

Viltstryking er en teknikk som brukes i dekormaling, og nå er den aktuell kombinert med flere kalkmalinger som har kommet i handelen. Målet er å etterligne det livfulle og litt røffe uttrykket til en kalket vegg, og resultatet er et samspill mellom underlag, maling og måten malingen påføres flaten.

Hemmeligheten ligger i å påføre malingen på kryss og tvers, helt vilt, uten noe fast mønster. Best blir det når man unngår å repetere bevegelsene. 

Sett opp maskeringstape i hjørnet mot tilstøtende vegg, så unngår du å søle der du ikke skal male.

Sett opp maskeringstape i hjørnet mot tilstøtende vegg, så unngår du å søle der du ikke skal male.

Ekspertene anbefaler at du starter i et hjørne og jobber deg metodisk utover. Hvis du skal male bare én vegg, maskeres hjørnet mot tilstøtende vegg, slik at du unngår å søle maling på veggen som ikke skal males.

- Trikset er å utfolde seg og bruke penselen kreativt. Egentlig kan man si at jo dårligere du er til å male, jo finere blir sluttresultatet, sier Idar Stensvold, International Brand Manager i Pure & Original, som fører flere typer kalkmaling.

- Dette er en metode for alle, mener Stensvold.

Håndledd uten knekk

Malingen påføres med pensel, og til denne jobben passer det med en pensel som tar opp i seg mye maling, fordeler den jevnt og ligger godt i hånda. Velg en bred pensel, så går det raskere. Hell malingen over i et malekar, så er ikke åpningen på boksen noe hinder for å velge bred pensel. Rådene kommer fra Jostein Brekka i Jordan, som kan fortelle at verktøyprodusenten følger nøye med på de nye malingstrendene.

Riktig utsyr er halve jobben; mal vilt med en 100 mm bred pensel med knekk.

Riktig utsyr er halve jobben; mal vilt med en 100 mm bred pensel med knekk.

- Vi har testet flere typer pensler på kalkmaling og funnet at det beste resultatet får vi med Perfekt eller Ultimate 100 mm, sier han. Det vil si brede, gode interiørpensler.

Brekka anbefaler pensel med knekk – da sparer du håndleddet og jobber lettere. Han ser ikke noe poeng i å bruke malerull. Du må uansett bruke pensel for å få et tilfeldig uttrykk, og malingen tørker så fort at det er best å pensle i vei og unngå rullegater.

Noen malinger skal tynnes før de påføres, og det er ulike anbefalinger med hensyn til tørke- og herdetid. Les anbefalingene på boksen nøye før du setter i gang, kanskje står det noe lurt der som det er smart å vite om før du starter.

Oppdatert: 17.12.2019  

Mer informasjon:

Jordan

Pure & Original

Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]