Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse

Lek med blått

Har du planer om blått soverom, men synes det blir litt kjedelig med bare én farge? Her kommer noen tips til hva som kan passe sammen med blått.

cloud_download
fullscreen
 • <b>RIKTIG MENGDE:</b> En liten dose fra den guloransje siden av fargesirkelen gir liv til en blå palett. Det er ofte lite av komplementærfargen som skal til for å få god effekt. Tapet og tekstiler er fra Sanderson/INTAG. (Foto: INTAG)

  Foto:

 • <b>RIKTIG MENGDE:</b> En liten dose fra den guloransje siden av fargesirkelen gir liv til en blå palett. Det er ofte lite av komplementærfargen som skal til for å få god effekt. Tapet og tekstiler er fra Sanderson/INTAG. (Foto: INTAG)

  Foto:

 • <b>TON-I-TON:</b> Her er det en farge som varieres i lysere og mørkere nyanser. En slik palett får mer liv med variasjon i tekstur og matt blankt. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)

  Foto:

 • <b>ORANSJE:</b> Oransje er komplementærfargen til blått, den gir liv til det blå og får den til å stråle. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)

  Foto:

 • <b>FORSIKTIG:</b> Hvor mye liv du ønsker, kan justeres både med mengde og kulørstyrke på kontrastfargen. Med en blekere nyanse av guloransje blir inntrykket mye roligere. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)

  Foto:

 • <b>NABOFARGER:</b> Grønt, som er nabofarge til blått, er et kledelig følge. Med mer kulørsterke farger og større kontraster får du et mer livlig uttrykk. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)

  Foto:

Annonse

For deg som synes det blir litt kjedelig med bare én farge i et rom, finnes det mange muligheter. Spørsmålet er bare hvilken atmosfære og stemning du vil at rommet skal ha.

Start med hovedfarger

Finn hovedfargen først og avstem den til fargen på gulvet. Tenk på hva slags stemning og atmosfære du vil at rommet skal ha: lyst, mørkt eller noe midt imellom? Fargesterkt eller fargesvakt? Deretter krydrer du med aksentfarger til helheten blir slik du ønsker. Naturtoner er alltid godt selskap til blått, men blått kler også veldig godt selskap med andre farger.

Ton-i –ton

Blått ton-i-ton

TON-I-TON: Her er det en farge som varieres i lysere og mørkere nyanser. En slik palett får mer liv med variasjon i tekstur og matt blankt. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)

Velger du blått ton-i ton har du en enkel oppskrift det er lett å lykkes med. Her velger du en farge og varierer med ulike nyanser og type materialer.

Blått og oransje

Et spennende følge til blått er oransje, guloransje og gult. Dette er komplementærfarger (også kalt kontrastfargen) til blått, det vil si at de ligger lengst fra hverandre på fargesirkelen. En liten dose av disse vil få det blå til å stråle litt ekstra. Prøv deg fram med nyanser og dosering, for både mengde og nyanse er avgjørende for resultatet. Dersom du synes det blir bråkete, kan helheten roes ved å bruke en mer dempet oransje eller bruke litt mindre av den. I stedet for å male en kommode i sterk oransje kan det hende det holder med en liten vase eller ramme oppå kommoden.

Oransje og blått

ORANSJE: Oransje er komplementærfargen til blått, den gir liv til det blå og får den til å stråle. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)

Blått, grønt og rødoransje

Grønt og blått

NABOFARGER: Grønt, som er nabofarge til blått, er et kledelig følge. Med mer kulørsterke farger og større kontraster får du et mer livlig uttrykk. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)

Med tre farger får du en mer frodig palett. Grønt er nabofargen til blått, og sammen er de et harmonisk par. Varierer du disse i ulike nyanser og materialer får du et rolig og behagelig rom. Smeller du til med komplementærfargen rødoransje som en tredje farge, blir det mer liv i det rolige parforholdet, og det blir mer energi i paletten. 

Mange muligheter

Det finnes ingen regel for hvor mange farger du kan bruke i et rom. Når du har funnet hovedfargen og vet hva slags stemning du vil ha i rommet er det bare å begynne å leke med muligheter. Det finnes mange verktøy på nettet, prøv for eksempel «moodboard» her på ifi.no. Forsøk deg fram, til du finner kombinasjoner du kjenner at dette er bra.

Moodboard

MOODBOARD: Med et moodboard kan du eksperimentere og finne ut hvilke farger som kjennes gode for deg. (Foto: ifi.no)

Annonse
Yo, you had better fill this out, it's required.
Annonse
Annonse
HappyHomes annons
HappyHomes annons
[Some text some message]