IFI logo
Se flere bilder
Kork taler til mange sanser

Foto: Sagakork, Golvabia og Tor Henning Støldal/ifi.no

Kork taler til mange sanser

Kork er igjen blitt trend. Materialet appellerer til mange sanser: det har et unikt utseende, gir enestående lyddemping, demper støt og føles varmt å gå barføtt på. At kork er et helnaturlig og fornybart materiale, gjør det heller ikke mindre attraktivt.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stadig flere oppdager korkens unike egenskaper, og nye korkprodukter lanseres løpende. I IKEAS nye katalog vies stor plass til serien SINNERLIG, som er designet av Ilse Crawford. Serien består av 30 produkter som skal appellere til sansene ved å være behagelige å se på, ta på og å bruke. Kork er et av de fremtredende materialene i serien, og brukes i både bord, benker og krakker.

Allerede på 70-tallet hadde korkgulvene en storhetstid, og det ble limt korkfliser til gulv overalt i det ganske land. Mange av disse gulvene ligger der fortsatt, og har klart tidens tann godt.

Estetisk og komfortabelt

Grunnen er at et korkgulv er mykt og komfortabelt å gå på, varmt å sette bare bein på, det demper lyd og støter, og gir en ekstra god akustikk i rommet, samtidig som det er naturlig og har et unikt utseende.

– Faktum er at mange av dem som la kork den gang, velger kork igjen når gulvet skal byttes ut, forteller Bjørg Owren, kreativ leder i Informasjonskontoret for farge og interiør.

I dag ser kork igjen ut til igjen få et kraftig oppsving som gulv- og veggmateriale og i møbler. Av kork lages moderne varianter med de gamle gode egenskapene, og det originale og vakre utseendet. 

Se flere bilder
Stadig flere setter pris på korkens originale og unike utseende.

Foto:

Stadig flere setter pris på korkens originale og unike utseende.

Naturlig og bærekraftig

Korken rir også på den globale bølgen av forbrukernes økte miljøbevissthet. For hva er mer holdbart og naturlig enn en råvare fra en tre som lever i flere hundre år? Noe som vokser frem igjen kort tid etter at den er høstet, og som faktisk blir bedre og bedre jo flere ganger den høstes. Og der dyrkingen ikke gjør skade, men i stedet gir liv til flere utrydningstruede dyr og motvirker klimaendringer.  Slik er det med kork.

Materialets egenskaper gjør det godt egnet for bruk i gulv, på vegger og i møbler. Kork er naturens egen støtdemper. Hver kvadratcentimeter kork er bygd opp av 40 millioner små luftfylte celler i bikubestruktur. Barken består av 60 prosent luft, og det er en av forklaringene til at materialet veier så lite. Bikubestrukturen gjør at kork er fleksibelt og kan dempe støt, for så å gjenoppta sin opprinnelige form. Det gjør også materialet varmeisolerende, slik at et korkgulv alltid føles varmt å gå barføtt på – også en kald vintermorgen i et hus uten varmekabler. 

Se flere bilder
Først ved tredje høsting, når treet er minst 43 år gammelt, er barken blitt av så fin og jevn kvalitet at den kan brukes til vinkorker.

Foto:

Først ved tredje høsting, når treet er minst 43 år gammelt, er barken blitt av så fin og jevn kvalitet at den kan brukes til vinkorker.

Originalt fra naturen

Korkens gode egenskaper benyttes gjerne i de støtdempende sjiktene i ulike typer laminatgulv, mens overflaten består av et slitesterkt vinylbelegg eller en dekorfilm under et beskyttende, ripefast slitesjikt. Men stadig flere setter også pris på de estetiske kvalitetene og moderne varianter av korkgulv – med korkoverflate – vokser i popularitet.

– Det er ikke noe mer originalt enn naturen selv. Dens fasinerende overflater appellerer til våre sanser og skaper en god atmosfære, sier Robert Wengaard i RBI Interiør AS, som distribuerer Wicanders korkgulv.

Montert på veggen blir korkfliser ikke bare et vakkert blikkfang, men også en effektiv lyddemper som gir rommet god akustikk. Veggkorken er et alternativ til konvensjonelle overflater som maling eller tapet, og finnes i en lang rekke mønstre og innfarginger. Originalt og individuelt er ledeordene. 

Se flere bilder
På veggen blir kork et blikkfang, som bidrar til god akustikk i rommet.

Foto:

På veggen blir kork et blikkfang, som bidrar til god akustikk i rommet.

Kork er bærekraft

ths06Kork5

Korken vi bruker i møbler, vinflasker og gulv- og veggmaterialer vokser på trær som blir over 200 år gamle. Når korkeiken er 25 år gammel, høstes barken for første gang. Etter ni år har den vokst ut igjen – uten at treet har tatt den minste skade. Først ved tredje høsting, når treet er minst 43 år gammelt, er barken blitt av så fin og jevn kvalitet at den kan brukes til vinkorker.

I Montadoen, de portugisiske korkskogene, lever truede iberiske gauper, sorte storkfugler og iberiaørn i et miljø preget av rikt biologisk mangfold. I skogene er alle trær fredet, og den som får tillatelse til å hogge ned et tre, må plante to nye.  De første portugisiske lovene som beskytter korkeiker kom allerede på 1300-tallet. Korkeikene binder også store mengder CO2 og forhindrer erosjon og ørkenutbredelse ved at den binder vann i overflaten. 

 

Gulv og vegg av kork:

Dekwall: Veggproduktet Dekwall ble lansert i Norge i 2014, og består av fliser 600 mm x 300 mm store, som limes til veggen. Det lages av ekte korkfinér som lamineres til et sjikt med korkgranulater. Overflaten er behandlet med voks eller lakk som kan pigmenteres i flere farger.

Corkcomfort: Begge sider av en hard trefiberkjerne kles med tynne sjikt av korkfiner som gir støydemping, trinnlydsdemping og gode varmeegenskaper. Ytterligere et sjikt kork brukes som dekorsjikt, under overflatebehandlingen som gjør gulvet slitesterkt og lett å holde rent.

Artcomfort: Har samme kjerne og bunn som Corkcomfort: kork/HDF/kork. Direkte på det øvre komfortsjiktet appliseres en optisk dekorfilm som svært autentisk gjengir imitasjoner av tre og stein. Gulvet har også struktur i overflaten.

Vinylcomfort: Komfortsjiktet av kork suppleres av et vinylbelegg som forsterker komfortegenskapene og med et dekorpapir med tre- eller flismønster. Over det er et slitelag med tekstur som gir et ekstra autentisk inntrykk.

Hydrocomfort: Er et ekstra tynt og vanntålig gulv der kjernematerialet er en formstabil og fuktbestandig kompositt med kork.  Gulvet tåler fuktighet, og vil ikke svelle når de utsettes for vann. Overflaten lages av realistiske tredekorer. 

 

Mer informasjon:

Golvabia

Sagakork

Gulvgutta

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.