IFI logo
Se flere bilder
Kjerringa mot strømmen

Foto: Frode Larsen/ifi.no

Kjerringa mot strømmen

I hele år har vi hørt det. Alle som kan og vet noe om trender har fortalt oss at nå er fargene på vei inn i norske hjem. Men da trendeksperten Gunn-Helen Øye selv pusset opp, gikk hun etter magefølelsen og valgte hvitt - skinnende hvitt!

Harald Sola Berentsen

Harald Sola Berentsen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvite vegger oppfattes nærmest som de ”feiges valg” - løsningen for dem som ikke tør å bruke farger for å bygge opp et mer spennende og tidsriktig innemiljø. Samtidig understreker stylister, interiørarkitekter og andre eksperter at det er viktig å følge magefølelsen og gjøre valg som kjennes riktige for deg og din opplevelse av hjemmet ditt.

Sosialantropolog Gunn-Helen Øye kaller seg trendspotter og driver sitt eget firma, Eye;watch. Der fordyper hun seg nettopp i tidens trender, og gir folk og firmaer råd om hva som rører seg i verdens ledende trendmiljøer. Gunn-Helen bor i et såkalt ”townhouse” ved Marienlyst i Oslo. Her er det romslig og luftig, med store veggflater.

Huset er snart ti år gammelt, og trendeksperten fant i høst ut at det var tid for å pusse opp. Fargerike interiører er altså tidens mantra, men Gunn-Helen prioriterte magefølelsen og fikk malt alt - vegger og tak - hvitt. Skinnende hvitt.

Se flere bilder
Kjerringa mot strømmen

Foto:

Gunn-Helen Øye er trendspotter, og driver sitt eget firma, Eye;watch.

Når livet endrer kurs

- Jeg er i ferd med å legge bak meg et samlivsbrudd som var svært tungt for meg, forteller Gunn Helen Øye. Jeg var – og er fortsatt – på søken etter å starte på et nytt liv, som godt voksen. For et års tid siden ble jeg bedt om å holde et foredrag om trender. På samme arrangementet var fargesjef Tale Henningsen fra Nordsjö og presenterte deres nye, reflekterende maling. Da så jeg bokstavelig talt lyset. Jeg fikk en stor oppstrøksprøve av henne, som jeg drasset med meg hjem gjennom sludd og regn. Det var ingen tvil – dette var løsningen for meg.

Blanke ark

- Jeg var kommet til et punkt i livet der jeg følte et behov for en komplett nullstilling - jeg ville begynne fra bunnen igjen, fortsetter Gunn-Helen. Jeg ville følge magefølelsen og overse ”alles” oppfordringer om å slippe fargene inn i hverdagen. For meg var faktisk dette en måte å virkelig la fargene komme til sin rett på – her og der. Og med en maling som ikke bare er fullstendig hvit, men i tillegg reflekterer førti prosent mer lys enn tradisjonell hvitmaling, skal jeg si jeg oppnådde hensikten. Nå supplerer jeg med farger i form av få, men utvalgte møbler. Målet er ikke å søke minimalisme, men i min streben etter en ny start på livet har jeg valgt å kvitte meg med det meste av det jeg eier, for så å bygge opp en ny tilværelse sten for sten, så å si.

Integritet

Vår trendspotter vet at hun banner i ”trend-kjerka” når hun prediker og praktiserer skinnende hvite interiører, men alt er lov for å tilfredsstille sine personlige preferanser.

- Jeg er katolikk, kan Gunn-Helen fortelle, - og har stor sans for den katolske kirkens fargerike overdådighet. Men, jeg har også sans for den katolske kirkens klosterliv; i spartanske omgivelser med hvilkalkede celler og med et minimum av eiendeler. Det er godt å kunne ta fram ulike former for inspirasjon og assosiasjoner i ulike perioder i livet og kjenne etter hva du trenger der og da. Det betyr at verdens trend-elite gjerne må fortsette med sitt krigsrop: Fargene kommer...! – det må være rom for å la seg styre av sine egne følelser og ønsker, uansett. Livet kjennes lysere nå.

Se flere bilder
Integritet

Foto:

- For meg var faktisk dette en måte å virkelig la fargene komme til sin rett på - her og der, forteller Gunn-Helen, og sikter bl.a. til sine blå sofaer.

Hvitt er ikke bare hvitt

Fargesjef Tale Henningsen hos Nordsjö som inspirerte Gunn Helen, mener at en gjerne kan ha skinnende hvite tak og vegger uten at hjemmet fremstår som et tomt lerret.

- I Norge er det mange som vil unngå dette, da det ofte kan virke kaldt, presiserer Tale. - Til shabby chic, hvor en får inn naturelementer og varme fra hvite, myke tekstiler eller moderne stramme designobjekter, er hvit en perfekt bakgrunnsfarge.

Kombiner gjerne matte og glansede overflater og skap variasjon med en enkel effekt. Light & Space har sine egne syv dedikerte lyse og tidsriktige farger. Fargevarianter som Summer Light og Costal Light kan fint brukes sammen med Arctic Light. Selv har jeg benyttet Arctic Light i taket og Warm Light på veggene.

Miljø- og brukervennlig

Se flere bilder
Miljø- og brukervennlig

Foto:

- Malingen er også utrolig lett å påføre, den dekker godt og avgir nesten ikke lukt under påføring, kan fargesjef i Nordsjö, Tale Henningsen, fortelle.

- Det er ikke bare evnen til å reflektere lyset som gjør at jeg trygt anbefaler Light & Space, kan fargesjefen fortelle. – Malingen er også utrolig lett å påføre, den dekker godt og avgir nesten ikke lukt under påføring. Hvite farger vil naturlig reflektere farger rundt seg og ”ta opp” denne fargen. I fargestudioet har jeg lekt med tradisjonell hvitmaling og sammenliknet den med Light & Space, og forskjellen er påtakelig. Light & Space vinner. Den tar til seg lite farger fra andre vegger eller objekter. Og det er jo noe en virkelig ønsker med en hvit farge.

Gunn-Helen Øye (58)

- Trend- og markedsanalytiker, journalist og forfatter
- Sosialantropolog, cand.polit. fra Universitetet i Oslo
- Bachelorgrad i økonomi fra BI
- Master i Luxury Management fra Polimoda, Firenze

Hvitere hvitmaling

Nå er det mulig å spare energi ved å male vegger og tak på nytt. Nordsjö Light & Space er i motsetning til andre interiørmalinger lysreflekterende. Rommet blir lysere, og du kan redusere belysningen i rommet og spare energi. Teknologien bak Light & Space-malingen kalles LumiTec.

Vanlig maling suger til seg lyset, mens den nye malingen reflekterer lyset, slik at rommet virker større. Målinger har vist at i rom malt med Light & Space kan du bytte lyspærer fra 10 til 8 watt og beholde samme mengde lys i rommet. Du sparer altså opp til 20 prosent energi. Light & Space er Svane-merket og finnes i syv lyse farger, som gir en matt og vakker overflate.

Mer informasjon: www.nordsjo.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.