Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Bort med bråket

Romklang er «energityven» som gjør deg sliten i hodet. Nå sitter tyven i fengsel. – La oss håpe den aldri slipper ut, sier Gro Welle-Watne hos Tapethuset.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Bort med bråket

Foto: Robert Walmann/ifi.no, Tapethuset, INTAG

Ingen gardiner, puter eller tepper. Ei heller planter eller store stoffmøbler. Bare glass, metall og betong. Minimalismen ga oss harde og glatte overflater i huset. Romklang og støy har lenge hatt gode levekår. Nå er det slutt.

Slitne i hodet

– Det er ingen tvil om at folk er lei romklang hjemme. Rom som ikke har tekstiler eller andre gode lydfangere blir støymaskiner. Det er ikke rart at folk er slitne i hodet, sier Gro Welle-Watne hos Tapethuset.

Annonse

Tapetet som demper

Det siste året har hun opplevd en voldsom etterspørsel etter akustikkdempende og lyddempende tapet. Tapetet folk spør etter heter Leco Isodemp. Det er et tapet som har de samme egenskapene som gips. Det virker også lyddempende fra ett rom til et annet. Hele poenget med tapetet er å dempe akustikken i rommet.

– Vi selger svært mye av dette tapetet. Det er ferdig grunnet og kan overmales eller overtapetseres slik at du kan få ditt eget uttrykk på veggen. Tapetet i seg selv er helt hvitt og ser ut som en slett fiberduk. Det har et syntetisk filt på baksiden som fanger opp lyd, forklarer Welle-Watne.

Dele på Pinterest Produsenten hevder tapetet Leco Isodemp gir 28 prosent lyd- og støydemping. – Dette tapetet egner seg i rom hvor man ønsker mindre støy, sier Gro Welle-Watne hos Tapethuset.

Produsenten hevder tapetet Leco Isodemp gir 28 prosent lyd- og støydemping. – Dette tapetet egner seg i rom hvor man ønsker mindre støy, sier Gro Welle-Watne hos Tapethuset.

Tilbake til 80-tallet

Hun tror folk nå ser bakover når de skal innrede fremtiden.

– Mitt inntrykk er at vi tenker mer som på 70- og 80-tallet. Den gangen var det store planter, polstrede gardiner og møbler som dominerte. Teppe på gulvet var også noe alle skulle ha. En slik innredning vil ta livet av romklangen, sier hun.

Annonse

Gardiner på kontoret

Jannicke Sveen hos INTAG Interiøragenturer mener romklang er et problem også i prosjektmarkedet.

– Trenden de siste årene har vært å gi kontorbygg utvendig solskjerming. Det betyr at lyden i stor grad treffer rett på vindusflatene. Dette medfører mye unødig støy. Vi erfarer at mange velger å sette inn støyreduserende tiltak i nye og gamle kontorbygg. Tekstiler er den beste løsningen for å dempe lyd og romklang, sier hun.

Dele på Pinterest Creation Baumann har utviklet en serie dekorative gardintekstiler som er spesielt testet med hensyn til akustikk.  – Selv om tekstilet er tynt, slipper det lys inn. Dette passe på kontoret, sier Jannicke Sveen hos INTAG Interiøragenturer.

Creation Baumann har utviklet en serie dekorative gardintekstiler som er spesielt testet med hensyn til akustikk. – Selv om tekstilet er tynt, slipper det lys inn. Dette passe på kontoret, sier Jannicke Sveen hos INTAG Interiøragenturer.

Dårlig inneklima

Sveen mener det kan gjøres mye i norske kontorlandskap for å dempe lyden.

– Vi gir stadig råd om hvordan lyd kan dempes. Mange velger å legge teppeflis eller tepper i gangområdene, særlig rundt åpne kontorlandskap. Skillegardiner mellom rom og avlukker er også gode løsninger. Det finnes mange gode støydempende tekstiler på markedet. Heldigvis ser vi at interiørarkitekter blir mer bevisste på dette temaet. For støy er dårlig inneklima, avslutter hun.

Dele på Pinterest Gardinene fra Creation Baumann produseres på en måte som gir de særlig lyddempende egenskaper.

Gardinene fra Creation Baumann produseres på en måte som gir de særlig lyddempende egenskaper.

Mer informasjon:

Tapethuset

INTAG

LES OGSÅ
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
Annonse
Annonse
[Some text some message]