IFI logo
Se flere bilder
Blått og beige – et trygt fargepar

Foto: Intag, Borge, Fantasi Interiør, Green Apple, Tapethuset, Golvabia, Bjørg Owren/ifi.no

Blått og beige – et trygt fargepar

Blått har seilt opp som en av våre mest populære interiørfarger, sammen med beige ligger den an til å bli høstens store par på fargefronten.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da vi begynte å innrede med farger etter nærmere to tiår der hvitt og grått var rådende motefarger, seilte blått opp som en stor interiørfargen. Ikke til å undres, for blått nevnes oftest som folks favoritt, verden over. At den er lett å kombinere med grått og hvitt har også vært med å bane vei. Men når ønsket om varmere og lunere interiør melder seg, kommer beige som en god partner.

Se flere bilder
Blått, grått og hvitt

Foto: Nordsjö

FAVORITT: Blått er lett å kombinere med grått og hvitt. Her fra Colour of the Year 2017 fra Nordjsö.

Blått og beige eller beige og blått

Om det skal være beige eller blått som hovedfarge er opp til deg. Hovedsaken er at du liker fargene, og om du vil ha et lyst eller mørkt interiør, eller noe midt imellom. Deretter kan du begynne å jakte på dine kombinasjoner.

Se flere bilder
Blått og beige

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

FLATT: Ok som start, men ikke stopp opp med noen få farger, det blir flatt og kjedelig.

Spennende med kontraster

Det er ikke nødvendig å bruke mange sterke farger for å skape en spennende palett. Ved å variere fargene fra lyst til mørkt, og kombinere materialer fra blank silke til røffe teksturer og grove flater, kan resultatet bli både elegant, tøft og rustikt.

Se flere bilder
Tekstiler i blått og beige

Foto: Intag

KOMBINASJONER: Farger og materialer spiller på lag. Her tekstiler fra Morris & Co/Intag.

Klassisk og elegant

Lyse, lette nyanser, med innslag av klassiske mønster, rene linjer og materialer uten mye tekstur, er godt utgangspunkt for å skape en lett og elegant stil. Litt mønstermiks bidrar til at det ikke blir kjedelig. Et lite innslag av noe mørkt kan bli prikken over i-en. Men vær obs, for mye mørkt vil gjøre at det tipper over i noe du kanskje ikke ønsket.

LES OGSÅ: Slik lykkes du med mørke farger

Se flere bilder
Klassisk og elegant stil

Foto: Green Apple

KLASSISK: Stilen blir lett og elegant med enkle mønster og farger som er relativt like i fargestyrke. Tekstiler fra Thibaut/Green Apple.

Lyst og landlig

Det er overraskende lite som skal til for å vri atmosfæren i et rom fra stramt og reservert til mer innbydende og jovialt. I denne stuen løser det blå teppet på gulvet og den grove linduken opp stemningen. Kontraster i stil er et knep som skaper liv i rommet. At blåfargen på tapetet er litt friskere i tonen enn det vi tradisjonelt forbinder med Gustavianske møbler, bidrar også til en mer jovial og litt landlig stil.

Se flere bilder
Blått teppe på gulvet

Foto: Golvabia

LANDLIG: En grov linduk og et mykt teppe myker opp og skaper en jovial atmosfære. Teppe fra Golvabia.

Feminint og fredfullt

En snillere og mer feminin atmosfære får du ved å droppe de grove og rustikke innslagene. Milde blåtoner mot lys beige og kremhvitt, kombinert med broderier, og runde, myke former er en god inngang til et rom fritt for drama. Her kan du HVILE.

Se flere bilder
Fredfullt og feminint interiør

Foto: Fantasi Interiør

FREDFULLT blir et miljø uten skarpe kanter, harde kontraster og kalde materialer. Tapet fra kolleksjonen Palladio fra Fantasi Interiør

Humoristisk og lekent

Kombinasjonen lyse vegger og mørke blå møbler kan bli litt «hvit skjorte og blå bukse». Uten flere mellomtoner i blått eller beige som myker opp, kan det bli hardt og litt kjedelig. Men det løses opp og tipper over mot det humoristiske når et tilsynelatende snilt og småblomstrete tapet kombineres med rufseteppe og pelsstoler. Her mykes helheten opp med noen overraskende innslag.

Se flere bilder
Lekent blått interiør

Foto: Green Apple

HUMOR: En pelskledd stol bryter med det stramme, og er en lodden, myk og humoristisk kontrast i en ellers stram palett. Fra Green Apple.

Et snev av noe orientalsk

Når vi jakter på de rette fargene er det ofte en stemning vi er ute etter. Og den får vi ikke fram bare ved farger, det er miksen mellom farger, form og materialer som er nøkkelen. Vil du for eksempel ta med deg et snev av orientalsk natt inn i stuen, hjelper det å bruke mønster, tekstiler og andre elementer som leder tankene mot mykt, mørkt og avslappende. Puter med dusker og grov vev, mønsteret på tapetet, og et lite innslag av gylden oker gir hovedfargene, blått og beige, et snev av noe orientalsk.

Se flere bilder
Orientalsk blått og beige

Foto: Borge

ORIENTALSK: Med varianter av mørk blått, mønstret vegg, dusker og myke tekstiler kjenner vi på noe orientalsk. Fra Borge.

Retro

Blått og beige går hånd i hånd også der det er ønskelig med en atmosfære som heller mer mot retrostilen. Da er flatvevet tekstil, gjerne bomull, med trykte stiliserte eller grafiske mønster et godt hjelpemiddel.

Se flere bilder
Retro med blått og beige

Foto: Tapethuset

RETRO: Her får stolen god hjelp av mønsteret på tekstilene til å skape følelsen av retro. Tekstiler fra Scion/Tapethuset.

Bli inspirert av naturen

Dette var smakebiter og noen muligheter. Det beste tipset er å kopiere de beste blant fargesettere og kunstnere: De går ut i naturen og henter inspirasjon, der er flust å ta av…også for deg som leter etter blått og beige. Og kanskje finner du også ut hvorfor du liker de fargene. Her et par motiver som satte fart i mitt fargehode.

LES OGSÅ: Hent farger fra naturen

Se flere bilder
Steinkirke

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

STEINKIRKE: Det er fascinerende å se fargespillet i de gamle steinmurene mot den blå himmelen.

Se flere bilder
Bli inspirert av naturen

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

STAUR: Langs en bygdevei på Toten strakte kasser med staur seg mot blå himmel.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.