Kategorier

Meny

Konto

10 tips til valg av stuegardiner

Det er stilig og trendy med gardiner i stuen. Her er ekspertenes tips til deg som skal kjøpe gardiner.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
10 tips til valg av stuegardiner

Foto: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no, Per Erik Jæger/Fargerike, Borge, Intag, Green Apple, Tapethuset

1. Planlegg godt

Ekspertene er enige: Stuen blir hyggelig og fin med gardiner, det er grunnen til at de nå er på full fart tilbake i stuene våre. Gardiner er ikke bare pent, de demper romklang, hindrer innsyn, og myker opp og gjør interiøret mer sofistikert. Gardiner er derfor mye mer enn noen meter fint stoff. Med god planlegging finner du den beste løsningen for din stue.  

Dele på Pinterest Gardiner i stuen

Foto: Intag

HYGGE: Gardiner demper akustikk og hindrer innsyn, og gjør stuen til en hyggeligere plass å slappe av i. Tekstilene her er fra Intag.

2. Tenk funksjon

Hva vil du med gardinene? Skal de hindre innsyn, dempe støy, beskytte mot trekk, blende mot lys? Sidegardiner i myk ull med litt tyngde og tykke velurgardiner er gode støydempere, men det finnes også florlette transparente gardiner som demper støy.

Dele på Pinterest Gardiner demper støy

Foto: Intag

STØYDEMPER: Ønsker du gardiner som demper akustikken i rommet, finnes det også lette, transparente tekstiler med den egenskapen. Disse fra Creation Baumann føres av Intag.

3. Tenk helhet

Gardinene bør harmonere med resten av interiøret. De kan tones inn så de går i ett med veggene, eller de kan være en spennende kontrast. Har du matte vegger kan blanke gardiner være en fin kontrast. Ønsker du en annen farge enn veggfaren, bør gardinfargen hentes inn fra et annet viktig element i rommet. Tenk på at tekstilets karakter også bidrar til å forsterke stil og atmosfære; myke og grove overflater, kan for eksempel virke mer avslappet og uformelt enn en blank silkeaktig tekstil.

Dele på Pinterest Gardiner i lik farge

Foto: Intag

TON-I-TON: Når fargene på gardinene er tilnærmet lik resten av interiøret, får du et rolig og harmonisk uttrykk. Tekstilet er fra Morris, kolleksjon North som føres av Intag.


Dele på Pinterest Gardiner i kontrast

Foto: Green Apple

KONTRAST: Det er ingen regel at gardinene skal ha samme farge som veggene. Det kan være lekkert å framheve dem som en myk kontrast. Tekstil fra Casamance. Green Apple er leverandøren.

4. Test stoffet

Gå for et tekstil som du liker og med flott fall. Test stoffet mot lyset for å se hvordan de kommer til å se ut når lyset siles gjennom dem. Pass på hvor utsatt gardinene er i forhold til sol.

Dele på Pinterest Gardin mot lyset

Foto: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

TEST: Stoffet ser annerledes ut når det kommer opp i vinduet enn når det ligger på bordet. Test derfor mot lyset før du bestemmer deg. Tekstilet er fra Green Apple.

5. Ikke spar på meterne

Selv om gardinene ikke skal trekkes for, er det flott med litt fyldige sidegardiner. En tommelfingerregel er å velge dobbel bredde av vinduet, selv om de ikke skal trekkes for. Gå for lange gardiner som henger fra taket og helt ned til gulvet. Da strekker du følelsen av takhøyde, og det gir et elegant og raust inntrykk – uansett stil.

Dele på Pinterest Gardiner bredde

Foto: Tapethuset

RAUST: Ikke spar på meteren. Nok stoff til mange fine folder i bredden ser flott ut. Her fra Tapethuset.

6. Invester i god søm

Oppheng og søm er viktig for et godt resultat. Du kan ødelegge et dyrt tekstil med dårlig søm, og du kan løfte et rimelig tekstil ved god søm. Velg brede gardinbånd («wave-bånd», de passer til alle typer stoff, og gir hotellstilen med et vakkert, sofistikert preg).

Dele på Pinterest Sy gardiner

Foto: Intag

SØM: Pent sydde gardiner er en forutsetning for vellykket resultat. Tekstilene her er fra Sanderson, kolleksjon Embleton Bay, som føres av Intag.

7. Bruk alltid et godt fôrstoff

De fleste gardiner er penest med fôr. Uten fôr forandrer stoffene seg når de blir «gjennomlyst». Hold tekstilet opp mot lyset for å se forandringen. Ved valg av fôr, ta hensyn til fargen som vises utad. Har du behov for å få rommet helt mørkt, velg en myk blackout.

Dele på Pinterest Gardiner med fôr.

Foto: Intag

UTENFRA: 9 av 10 gardiner blir finest med fôr. Velg et fôr som ser fint ut fra utsiden. Tekstilet her er velur fra Morris-kolleksjon North. Føres av Intag.

8. Lag på lag

Kombiner gjerne transparente gardiner og sidesjal med for (blir ekstra staslig med mellomfor). Lag på lag gir en fin mykhet og en unngår at gardinene henger som «slips».

Dele på Pinterest Flere lag gardiner

Foto: Per Erik Jæger/Fargerike | Styling: Siv Brenne

FLERE LAG: Lag på lag med gardiner gjør stuen lun, demper lyd og understreker stilen.

9. Gjør vinduet stort

Dekk minst mulig av vinduet med tett gardin. Heng sidegardinene godt ut på siden, så unngår du at de dekker for lyset. Hvis gardinene monteres opp mot taket eller taklist, vil rommet virke høyere.

Dele på Pinterest Sidegardiner

Foto: Borge

LUR ØYET: Heng gardinene godt ut på siden og opp mot taket, da får du inn masse lys og får rommet til å virke høyere. Tekstil: Renzo fra Borge.

10. Oppheng

Velg oppheng som kler stilen i rommet og tekstilene. I et moderne interiør med lette, transparente tekstiler kan skinner være mest riktig, mens i en stue med klassisk stil og tyngre materialer kan kraftige gardinstenger være løsningen.

LES OGSÅ: Slik henger du opp gardinene

Ekspertene vi konsulterte:

Gro Welle-Watne fra Tapethuset, Camilla Jacobsen fra Intag, Birgit Torkildsby fra Borge, Ellen Lind fra Green Apple og Tale Henningsen fra Fargerike.

Dele på Pinterest Gardiner i jernstang

Foto: Green Apple

RØFT: Her forsterker den enkle jernstangen det rustikke preget i rommet. Mens det lette tekstilet er som en myk aksent i den røffe helheten. Tekstil Escapade fra Casamance, føres av Green Apple.


Dele på Pinterest Gardinstang

Foto: Borge

STANG: Det finnes stenger i ulike tykkelser og forskjellig materiale. Gå for en som passer stilen på stuen og tekstilet. Tekstil: Marburay fra Borge.

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]