IFI logo
Se flere bilder
Venting gjør vedlikeholdet verre

Foto: Chera Westman/ifi.no

Venting gjør vedlikeholdet verre

Ikke vent for lenge med å beise terrasseplattingen. Jobben med å få til jevn farge og god beskyttelse er både mindre og enklere dersom forskjellen mellom treverkets utsatte og mer beskyttede steder er små.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når terrassebeisen blir slitt, merkes der først der du går mye og der plattingen mangler et skjermende overbygg.

Beisen består jo bare av en tynn, tynn film, som slites lett. Du ser at beisen blir slitt bort i gangbaner og hvor den eksponeres mye for regn, snø og sol, sier Morten Fehn, malermester hos Jordan.

LES OGSÅ: Terrassebeisen beskytter og bevarer

Se flere bilder
Morten Fehn, Jordan

Foto: Chera Westman/ifi.no

TA BILDE:– Du kan se at fargen forandres hvis du sammenligner med et bilde av terrassen som nybeiset, sier Morten Fehn.

Se flere bilder
Beise terrassen

Foto: Chera Westman/ifi.no

JOBB: Venter du for lenge med å påføre ny beis, vil det kreve en større innsats. For å unngå skjolder og ujevnt utseende, bør da hele beisen fjernes før ny påføres.

Beisen beskytter

Andre tegn på at beisen begynner å trenge fornying, er at terrassebordene ser tørre ut, begynner å sprekke opp, eller at regnvann væter treverket i større grad enn å danne dråper eller pytter på overflaten.

– Når terrassebordene begynner å se tørre ut og fargen falmer, er gulvet mindre beskyttet, sier Thor Ingar Røneid, malermester hos Butinox.

I en ideell situasjon forvitrer terrassebeisen jevnt over hele plattingen, men ofte gjør kombinasjonen av varierende eksponering og vanlige gangbaner slitasjen mer ujevn. Utsatte steder vil trenge et hyppigere vedlikehold.

LES OGSÅ: Vask og stell – slik blir terrassen sommerklar

 

Se flere bilder
Thor Ingar Røneid, Butinox

Foto: Chera Westman/ifi.no

VURERING:– Treverket bestemmer når det er på tide for ny beis. Du må ta en vurdering av tilstanden, og ikke vente for lenge, sier Thor Ingar Røneid.

Nullstill med rens

 – Ser du at det begynner å bli slitt nå, er det bedre å ta terrassen med en gang, enn å vente til neste sommer. Det gjør det lettere å jevne ut forskjeller ved å legge på litt tynt der beisen er i bedre stand, og la det trekke mer det det trengs. Da slipper du store fargeforskjeller mellom slitte og ikke-slitte partier, sier Røneid.

Underlagets farge spiller en stor rolle for sluttresultatet siden beis er en transparent behandling som lar underlaget skinne gjennom. Venter du for lenge, slik at forskjellene mellom utsatt treverk og gangbaner og mer beskyttede deler av terrassen blir markerte, kan det være nødvendig å fjerne all beis for å starte på et nullstilt underlag, om du ønsker et skjoldfritt resultat.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.