Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Slik gjøres det

Venting gjør vedlikeholdet verre

  Chera Westman/ifi.no
Ikke vent for lenge med å beise terrasseplattingen. Jobben med å få til jevn farge og god beskyttelse er både mindre og enklere dersom forskjellen mellom treverkets utsatte og mer beskyttede steder er små.
Morten Fehn, Jordan
TA BILDE:– Du kan se at fargen forandres hvis du sammenligner med et bilde av terrassen som nybeiset, sier Morten Fehn. Chera Westman/ifi.no

Når terrassebeisen blir slitt, merkes der først der du går mye og der plattingen mangler et skjermende overbygg.

Beisen består jo bare av en tynn, tynn film, som slites lett. Du ser at beisen blir slitt bort i gangbaner og hvor den eksponeres mye for regn, snø og sol, sier Morten Fehn, malermester hos Jordan.

LES OGSÅ: Terrassebeisen beskytter og bevarer

Beisen beskytter

Thor Ingar Røneid, Butinox
VURERING:– Treverket bestemmer når det er på tide for ny beis. Du må ta en vurdering av tilstanden, og ikke vente for lenge, sier Thor Ingar Røneid. Chera Westman/ifi.no

Andre tegn på at beisen begynner å trenge fornying, er at terrassebordene ser tørre ut, begynner å sprekke opp, eller at regnvann væter treverket i større grad enn å danne dråper eller pytter på overflaten.

– Når terrassebordene begynner å se tørre ut og fargen falmer, er gulvet mindre beskyttet, sier Thor Ingar Røneid, malermester hos Butinox.

I en ideell situasjon forvitrer terrassebeisen jevnt over hele plattingen, men ofte gjør kombinasjonen av varierende eksponering og vanlige gangbaner slitasjen mer ujevn. Utsatte steder vil trenge et hyppigere vedlikehold.

LES OGSÅ: Vask og stell – slik blir terrassen sommerklar

 

Nullstill med rens

 – Ser du at det begynner å bli slitt nå, er det bedre å ta terrassen med en gang, enn å vente til neste sommer. Det gjør det lettere å jevne ut forskjeller ved å legge på litt tynt der beisen er i bedre stand, og la det trekke mer det det trengs. Da slipper du store fargeforskjeller mellom slitte og ikke-slitte partier, sier Røneid.

Underlagets farge spiller en stor rolle for sluttresultatet siden beis er en transparent behandling som lar underlaget skinne gjennom. Venter du for lenge, slik at forskjellene mellom utsatt treverk og gangbaner og mer beskyttede deler av terrassen blir markerte, kan det være nødvendig å fjerne all beis for å starte på et nullstilt underlag, om du ønsker et skjoldfritt resultat.

Les også Beskytt nybeiset treverk fra regn

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Slik gjøres det

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: