IFI logo
Se flere bilder
Velg fuktsikker montering på badet

Foto: Henkel, Golvabia

Velg fuktsikker montering på badet

Noen ganger er ikke skruer eller spiker de beste monteringsalternativ. På badet, for eksempel. Der vil vi lage så få hull som mulig i fliser og membraner. For våtrom finnes det heldigvis flere smarte limløsninger!

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Monteringsmulighetene når vi skal feste gjenstander i baderommet er flere enn en skulle tro. Veronika Henriksen, markedsmedarbeider i Henkel Norden, anbefaler dobbeltsidig teip, monteringslim eller en spesiell epoksymasse til jobben.

– Hvilken løsning du bør velge, kommer an på ditt behov. Men det er viktig å velge produkter som tåler eksponering for fukt og vann – langt fra alle limer og taper gjør det, sier hun.

Tape kan fjernes

Fordelen med å bruke lim eller tape istedenfor å bore huller ved montering av knaggrekker, dorullholdere, speil og andre lettere gjenstander i våtrom, er at du ikke perforerer membranen. En intakt membran er en garanti for at veggene holder seg tørre og friske. For ting som kanskje skal flyttes på i fremtiden, er monteringstape et godt alternativ til skruer.

– Pattex No More Nails Monteringstape fester på de fleste overflater, både ute og inne. Den er praktisk og tapen sitter meget godt. Med riktig redskap og en smule tålmodighet kan den fjernes uten å etterlate spor på flisene, forteller Veronika Henriksen.

Tapen er vanntett, tåler UV-stråling og er aldringsbestandig. Den kan også brukes utendørs. Det viktige er at du vasker flatene grundig før montering, for å få vekk smuss og fett. La flaten tørke før du påfører tapen.

Se flere bilder
Tape kan fjernes

Foto:

Hvis du regner med å selge leiligheten en gang i fremtiden og ikke ønsker å etterlate hull i veggene, er montering med epoksy eller tape et godt alternativ. No More Nails Monteringstape er en tosidig tape som kan brukes til montering.

Monteringslim sitter

For permanent montering er monteringslim et bra alternativ. Limet kan ikke fjernes, men du trenger ikke frykte at hyllen eller knaggen skal dette ned etter en tid.

– Det du henger opp med Pattex No More Nails Waterproof Monteringslim sitter der. Hvis du for eksempel skal feste en list på badet må du først sørge for at listen og veggen der du skal lime fast listen er vasket rene og tørre, så påfører du bare lim på listen, og trykker den fast på ønsket sted. Limet fester med én gang, men er justerbart i noen minutter, sier Henriksen.

Kroker og knagger du fester på veggen sitter fast etter 10-30 sekunder, men la limet herde i 24 til 48 timer før du belaster krokene og knaggene før du tar de i bruk. Med Pattex No More Nails Waterproof monteringslim kan du også montere tyngre gjenstander.

Det finnes en lang rekke limprodukter, og det du må huske når du skal lime noe på et bad er at limet må tåle vann og fukt, og vannfaste produkter er et must.

Se flere bilder
Monteringslim sitter

Foto:

Spikerhull kan spre fukten på badet inn i veggen eller taket. Derfor er det viktig å tette hullet med silikon før du setter i skruen. Pattex Antimugg Silikon kommer i en smart selvtrykkspatron (finnes også som vanlig patron).

Lime, fylle og tette

En tredje metode for liming på bad, er Loctite epoksymasse. Den passer godt til å henge opp for eksempel knagger og dorullholdere med.

– Loctite Power Repair Putty er en epoksymasse som både limer, fyller og tetter. Den ser nesten ut som modelleringsleire, sier Henriksen.

– Skjær av en passe stor bit og kna den til den endrer farge fra blå til hvit – da er den klar for bruk. Bruk helst hansker når du håndterer epoksymassen. Fest deretter epoksymassen til gjenstanden og trykk den mot veggen på ønsket sted. Hold på plass et par minutter til det sitter godt og la herde i 24 timer før belasting, anbefaler hun.

Se flere bilder
Lime, fylle og tette

Foto:

Loctite Power Repair Putty er et praktisk, knabart epoksylim som limer, tetter og fyller de fleste

Sterk og hard

Epoksymassen kan fjernes med riktig utstyr, ved hjelp av høy varme.

– Du trenger en varmepistol for å varme opp massen, her holder det ikke med hårføneren. Når massen er varmet opp vil den slippe taket, og etterlater ingen skjemmende merker eller hull i flisene. Hvis du skal selge leiligheten og ikke vil etterlate deg hull i flisene er dette et godt alternativ, sier hun.

Epokymassen kan også brukes for å fylle skader i dører og karmer. Etter herding kan den pusses og overmales. Har du laget hull for å henge opp et bilde eller et veggskap, men ser at hullet har havnet feil sted, kan det tettes med epoksymasse. Etter herding blir massen så hard at den kan pusses eller eventuelt borres i igjen.

Reparasjoner med superlim

Alle superlim limer på sekundet, og nå finnes også noen superlim som tåler vann og fukt. Disse kan for eksempel brukes for å reparere dusjhodet, såpedispenseren, gummilisten i vindusnalen, og andre gjenstander som utsettes for vann.  Limfugen blir tilnærmet usynlig.

– Velg for eksempel Loctite Super Glue Brush One, som har en praktisk pensel for enkel påføring, sier Henriksen.

Se flere bilder
Reparasjoner med superlim

Foto:

Alle superlim limer på sekundet, og nå finnes også noen superlim som tåler vann og fukt.

Velg riktig

Veronika Henriksen minner om at en må være forsiktig hvis en vil montere ting på badet med skruer eller spiker, for eksempel ved montering av vegghengte skap og servanter. 

– Da er det viktig å tette hullene med våtromssilikon før du skrur inn skruene, sier hun.

Ved ethvert hull lages nemlig en motorvei for fukten inn i veggkonstruksjonen eller taket, og når du monterer veggskap og andre tyngre gjenstander som trenger god forankring, er det viktig å tette hullene med våtromssilikon før du skrur inn skruene.

– Det finnes et stort utvalg silikon på markedet. Velg gjerne et som er antimuggbehandlet til bruk i våtrom, for eksempel Pattex Antimugg Silikon, sier hun.

Mer informasjon:

www.henkel.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.