IFI logo
Se flere bilder
Slitne silikonfuger på badet?

Foto: Øistein Lie/ifi.no

Slitne silikonfuger på badet?

Misfargede fuger på badet er lite flatterende mot lekre fliser. Men dessverre forekommer det at silikonen løsner fra flisene eller blir fulle av sorte flekker. Men slapp av, det er ingen stor jobb å fikse opp i.

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvorfor skjer det?

Sorte prikker på fugene skyldes gjerne problemer med renhold eller fukt. Når såperester blir liggende i fugene vil dette før eller siden begynne å tære på silikonen. Soppdreperen som er tilsatt fugene når de er nye blir vasket bort på mellom 1-5 år, og da kan man ikke lenger sette sin lit til denne. Fred Syversen ved Casco forteller at problemer med fuger som løsner kan rett og slett skyldes at det er bevegelse i huset, og har sjeldent noe å gjøre med at det har kommet vann under flisene.

Hva kan jeg gjøre for å rette opp?

Hvis det er tidlig i stadiet for misfargingsprosessen av fugene holder det med å vaske bort med en klorinblanding. Om dette ikke virker må du nok hardere til verks. Ved å skjære bort de skadede områdene og fuge på nytt vil du bli kvitt problemet. Husk å benytte en fuge beregnet på våtrom. Hvis du vet hvilken type som er benyttet fra før blir ikke fargenyansen stor mellom de gamle og de nye områdene, og en eventuell forskjell vil forsvinne over tid.

Hvordan forhindre at det skjer igjen?

Ved å tørke av veggen etter du har dusjet vil du unngå dette problemet. Da fjerner du eventuelle såperester og fugene vil holde seg tørre og rene. Når det gjelder problemet med fuger som løsner er løsningen en annen. For at en silikonfuge skal være mest mulig fleksibel bør det legges inn en bunnfyllingslist eller en tape i fugen før man fuger med silikon. Dette for at silikonen kun skal sitte fast til 2 sider og ikke til bunnen. Dette gjør sjelden en flislegger, men det går allikevel som regel greit uten. Men om man vil sikre seg helt mot fuger som løsner er dette en anbefalt løsning.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.