Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Formex annons
Porsgrund Bad annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °

Hva er et våtrom?

  Bilder av: Kristian Owren/ifi.no
Jeg har to rom som skal pusses opp. Det ene er ca. 1,5 kvm og inneholder et klosett. Det andre er ca 2,5 kvm og inneholder et klosett og en vask. Er disse å regne som våtrom? Og må man da følge våtromsnormen ved oppussing?

Et våtrom er et rom med vanntilførsel og sluk i gulvet. Ifølge Fagrådet for Våtrom (FFV) er ikke et rom med kun klosett og vask å regne som våtrom, da selvfølgelig forutsatt av at rommet er uten sluk. De rommene du beskriver har sannsynligvis ikke dette, og du er derfor ikke nødt til å forholde deg til Våtromsnormen når du skal pusse opp.

Hvis du derimot hadde hatt et sluk, for eksempel i forbindelse med en dusj eller en vaskemaskin, er rommet med en gang som et våtrom å regne, og du bør ikke foreta endringer i strid med normen. Selv om myndighetene ikke har lagt frem krav om vanntetting av våtrom, er forsikringsselskapene klare på hva slags skader de vil erstatte. Hvis det er utført ukorrekt arbeid eller uholdbare produkter, vil du få store problemer med å få dekket en potensiell vannskade. Om du vil være på den sikre siden, bør du benytte deg av autoriserte fagfolk til den grunnleggende oppussingen av våtrommet, for eksempel må alt av rørleggerarbeid og elektriske installasjoner utføres av profesjonelle. Slike ting som flislegging kan du imidlertid fint gjøre selv, men husk å bruke membran og fuktsperre under flisene. Fliser er nemlig ikke tette, og spruter du vann på dem går fukten rett gjennom og inn materialet bak flisene, hvis dette ikke er beskyttet.

En annen ting det er verdt å merke seg er at et rom med vaskemaskin heller ikke nødvendigvis er et våtrom. Hvis vaskemaskinen er plassert i et kott, på kjøkkenet eller andre steder i huset hvor det ikke er sluk i gulvet, er dette heller ikke våtrom. Så hvis man for eksempel i forbindelse med salg kaller et kott med vaskemaskin for et vaskerom, bruker man feil definisjon på rommet.

Fakta om Våtromsnormen

I 1994 fikk vi Våtromsnormen etter initiativ fra aktører i byggebransjen. Normen beskriver et sett av retningslinjer for hvordan man bør utføre våtromsarbeid. Hensikten med Våtromsnormen er å heve kvaliteten med hensyn til funksjon og varighet. I dag bygges de aller fleste bad med vanntette gulv og fall til sluk, med hjelp av membran og gipsløsninger. Membraner er vanntettende sjikt av ett eller flere lag, som ligger mellom selve gulvet og flisene.

Les også Våtromsnormen - 10 år etter

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Kommentarer

Mer

Beckers annons

Nyeste artikler

TilTak annons