IFI logo
Se flere bilder
Hva er et våtrom?

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Hva er et våtrom?

Jeg har to rom som skal pusses opp. Det ene er ca. 1,5 kvm og inneholder et klosett. Det andre er ca 2,5 kvm og inneholder et klosett og en vask. Er disse å regne som våtrom? Og må man da følge våtromsnormen ved oppussing?

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et våtrom er et rom med vanntilførsel og sluk i gulvet. Ifølge Fagrådet for Våtrom (FFV) er ikke et rom med kun klosett og vask å regne som våtrom, da selvfølgelig forutsatt av at rommet er uten sluk. De rommene du beskriver har sannsynligvis ikke dette, og du er derfor ikke nødt til å forholde deg til Våtromsnormen når du skal pusse opp.

Hvis du derimot hadde hatt et sluk, for eksempel i forbindelse med en dusj eller en vaskemaskin, er rommet med en gang som et våtrom å regne, og du bør ikke foreta endringer i strid med normen. Selv om myndighetene ikke har lagt frem krav om vanntetting av våtrom, er forsikringsselskapene klare på hva slags skader de vil erstatte. Hvis det er utført ukorrekt arbeid eller uholdbare produkter, vil du få store problemer med å få dekket en potensiell vannskade. Om du vil være på den sikre siden, bør du benytte deg av autoriserte fagfolk til den grunnleggende oppussingen av våtrommet, for eksempel må alt av rørleggerarbeid og elektriske installasjoner utføres av profesjonelle. Slike ting som flislegging kan du imidlertid fint gjøre selv, men husk å bruke membran og fuktsperre under flisene. Fliser er nemlig ikke tette, og spruter du vann på dem går fukten rett gjennom og inn materialet bak flisene, hvis dette ikke er beskyttet.

En annen ting det er verdt å merke seg er at et rom med vaskemaskin heller ikke nødvendigvis er et våtrom. Hvis vaskemaskinen er plassert i et kott, på kjøkkenet eller andre steder i huset hvor det ikke er sluk i gulvet, er dette heller ikke våtrom. Så hvis man for eksempel i forbindelse med salg kaller et kott med vaskemaskin for et vaskerom, bruker man feil definisjon på rommet.

Fakta om Våtromsnormen:

I 1994 fikk vi Våtromsnormen etter initiativ fra aktører i byggebransjen. Normen beskriver et sett av retningslinjer for hvordan man bør utføre våtromsarbeid. Hensikten med Våtromsnormen er å heve kvaliteten med hensyn til funksjon og varighet. I dag bygges de aller fleste bad med vanntette gulv og fall til sluk, med hjelp av membran og gipsløsninger. Membraner er vanntettende sjikt av ett eller flere lag, som ligger mellom selve gulvet og flisene.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.