IFI logo
Se flere bilder
Spesielt rom med spesielle krav

Foto: Armstrong DLW

Spesielt rom med spesielle krav

Særlig i borettslag og sameier er en felles oppgradering eller rehabilitering av badene aktuelt etter mange års bruk.

Knut Randem/MLF

Knut Randem/MLF
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Badene er som regel bygget for en helt annen bruk enn det vi ser i dag. Dessuten ble det stilt få tekniske krav til våtrom før ca 1994. Selv etter dette har mange våtrom blitt utført etter gammel "standard".

Ny standard

Badet dreier seg først og fremst om komfort for beboerne. Samtidig skal det tilfredsstille dagens krav til teknisk standard. En standard som tar hensyn til langt hyppigere bruk enn tidligere, som sørger for at baderommene er tette og at det ikke oppstår soppdannelser eller andre fuktskader under overflatene.

Frivillig norm

Byggebransjens våtromsnorm ble etablert tidlig på 90-tallet og er en frivillig norm for hvordan arbeidet skal utføres. Selv om normen er frivillig har den utviklet seg slik at det nærmest oppfattes som uaktsomt av en byggherre å ikke benytte våtromsnormens beskrivelser av hvordan arbeidet skal utføres. Fagrådet for våtrom er ansvarlig for å sertifisere håndverkere og bedrifter i henhold til de opplæringskravene som gjelder innenfor normen. Både utførende håndverkere og ledelsen i bedriften gjennomgår opplæring og må avlegge eksamen.

 

Se flere bilder
Frivillig norm

Foto:

Vinylbelegget på gulvet skal være sklihemmende.

Kompetente entreprenører

Håndverkerne får et eget godkjenningsbevis og bedriften får rett til tittelen ”Godkjent våtromsbedrift”. Et bad inkluderer arbeid av en rekke faggrupper og en ”Godkjent våtromsbedrift” er kompetent til å være entreprenør for våtromsarbeidene. Be om dokumentasjon (godkjenningsbevis) på at håndverkere og bedrift er godkjent etter normen. Dokumentasjonen bør være en del av tilbudet du får på utførelsen av arbeidet. En god beskrivelse er viktig ved alle typer arbeid. Å forlange at arbeidene skal utføres i henhold til Byggebransjens våtromsnorm er en viktig del av beskrivelsen. Deretter beskrives blant annet hvilke typer materialer som skal benyttes.

 

Mer planlegging og kontroll

Å følge våtromsnormen innebærer mer planlegging, kontroll underveis i arbeidet og dokumentasjon. Det vil medføre noe økte kostnader, men til gjengjeld får dere en ekstra sikkerhet for at arbeidene er utført i henhold til de retningslinjer som skal sikre høy kvalitet og lang levetid for våtrommet.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.