IFI logo
Se flere bilder
Unngå de vanligste terrassetabbene

Foto: Jordan

Unngå de vanligste terrassetabbene

Omtrent annethvert år trenger treplattingen på terrassen ny behandling. Jobben er enkel og fort gjort – men det er mulig å trå litt feil. Her er tabbene du bør unngå!

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En velholdt terrasse er en fryd å være på, enten du nyter en god middag eller bare slapper av i solen. Treplattingen slites imidlertid raskt av sol, vær og vind, og med to-tre års mellomrom er det ofte på tide med en liten arbeidsinnsats for å unngå fliser under føttene, oppsprekking og et stygt utseende.

Terrassestell er hverken vanskelig eller veldig arbeidsomt.  En god vask, innimellom en skikkelig rens, og påføring av et tynt sjikt ny beis får de fleste plattinger i god form for ytterligere noen år.

For et vellykket og holdbart resultat er det fem feil du bør unngå:

Feil nr. 1: Slurve med forarbeidet

Er det noe du ikke skal jukse med, er det rengjøringen. Sluttresultatet blir aldri bedre enn forarbeidet. Rengjør derfor godt før du går i gang med behandlingen. Normalt holder det å vaske med et mildt rengjøringsmiddel av typen husvask, og så skylle grundig. Omtrent annenhver gang terrassen gjenbehandles, vil det være en fordel å rense den skikkelig ved å fjerne gammel behandling. Då får du også tilbake den opprinnelige trefargen, og beisfargen kommer mer til sin rett. 

Se flere bilder
Gjør godt rent først!

Foto:

Gjør godt rent først!

Feil nr. 2: Bruke høytrykkspyleren

Hageslangen er din beste venn ved terrassevask. Bruk den sammen med en vaskekost, så fjerner du også fastgrodd skitt – uten å flise opp treverket. En høytrykkmaskin blåser ut lite vann med stor fart, og kan fort ødelegge mer enn den gjør nytte. Med hageslangen skyller du effektivt med mye vann, uten å slite på treverket. 

Se flere bilder
Skyll grundig med mye vann.

Foto:

Skyll grundig med mye vann.

Feil nr. 3: Glemme å beskytte omgivelsene

Terrasserens av ulikt slag er supert til å fjerne begroing, skitt og smuss, men kan også skade planter du gjerne vil beholde. Også vinduer og fasaden kan ta skade av sprut av rengjøringsmiddel og beis om du er uheldig under arbeidet. Bruk noen minutter på å legge plast over rosebedet og dekk til hus og gjenstander som du ikke vil behandle, så unngår du slike ulykker.

Feil nr. 4: Bomme på værmeldingen

Ved beising skal treverket være tørt og ikke for varmt. La det tørke noen dager etter vask, og påfør beis en dag det hverken regner eller er kraftig solskinn. Hvis du beiser i direkte sollys, risikerer du at beisen tørker før den rekker å trekke ned i treet.  En nybeiset platting skal heller ikke utsettes for regn – da vil det kunne oppstå skjolder. 

Feil nr. 5: Bruke unødvendig med tid og krefter

Terrassen er en stor, gjerne flat flate – uten for mange kriker og kroker. Grei skuring for påføring med rull og forlengerskaft altså. Påfør beisen med rull og stryk den ut med en flat pensel – begge kan monteres på forlengerskaft. Du sparer mye tid ved å bruke godt og riktig utstyr i stående arbeidsstilling, i stedet for å krabbe rundt på kne og male med en liten pensel. Med jevn og god påføring vil resultatet også bli maksimalt holdbart. For mye beis kan føre til flassing, og for lite beis beskytter treverket dårlig og slites raskt. Arbeid systematisk med et par bord av gangen. Gjør deg ferdig met disse i hele lengderetningen før du går videre til de neste bordene.   

Se flere bilder
Sett verktøyet på forlengerskaft.

Foto:

Sett verktøyet på forlengerskaft.

Mer informasjon:

Jordan

Nordsjö

Beckers

Bergen Malingfabrikk

Butinox

Flügger

 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.