IFI logo
Se flere bilder
Store fliser til små bad

Foto:

Store fliser til små bad

- Små ting i små rom gjør at rommet virker lite og rotete, forteller interiørarkitekt Wenche Aurland. Skal du skape romfølelse på et lite bad, er løsningen derfor å gå opp i størrelse.

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange tenker at til små bad bør man velge små fliser for at det ikke skal bli for overveldende. Men det er ifølge eksperten helt feil tankegang.

- Faktisk skaper større fliser mer romfølelse. Ikke velg de aller største på 50x50 cm og oppover, men en bør absolutt velge litt større enn standardfliser på 10x10 cm, anbefaler Aurland. 

Ulike formater

Ellers setter hun også fingeren på viktigheten av å ha et bevisst forhold til montering av fliser med ulike formater. For eksempel kan rektangulære fliser skape flere effekter.

- Hvis man lar rektangulære fliser "ligge" vil høyden i rommet bli visuelt lavere, men rommet vil allikevel få en følelse av større volum. Motsatt vil "stående" rektangulære fliser gi en følelse av mer takhøyde, forteller hun.

Diagonal montering

Er du ute etter å skape romfølelse, er det ikke bare flisenes størrelse som er viktig. Det kan også være lurt å vurdere hvilken vei flisene monteres. Spesielt gjelder dette gulvflisene, som ikke nødvendigvis må legges på linje med veggflisene.

Legges gulvflisene på skrå, i 45 graders vinkel fra inngangsdøren, vil de brutte linjene gi en følelse av at gulvet er større.

Samme farge

Et annet godt råd når en skal oppnå romfølelse, er å holde seg til én farge. Og den fargen bør helst være lys.

- På små rom er det dumt å bryte opp med flere farger. Samme farge på flisene både på vegg og gulv gjør at rommet virker større. Det er bedre å skape spenning ved måten man legger flisene på, for eksempel gulvfliser lagt i 45 graders vinkel, tipser Aurland.

Og aller helst skal flisene være lyse. På samme måte som et helt hvitmalt rom virker større, virker også et rom med lyse fliser stort.

Store møbler

Og når du først er i gang med store formater på flisene, kan du godt la møblene være store også.

- Det er bedre å ha ett stort skap på badet enn mange små. Mange små ting bryter opp, gir et urolig inntrykk og gjør at rommet virker mindre, påpeker Aurland.

Husk på fallet

Men selv om du har funnet noen store, lekre fliser til å ha på gulvet, kan det hende du må revurdere. På bad må man alltid ta fall til sluk med i betraktning, og det er vanskelig å legge fall dersom flisene er for store. En løsning i disse tilfellene er å legge mosaikk eller mindre fliser i et lokalt fall rundt sluket. Flisleggeren vil være behjelpelig med å finne en god løsning.

Mer informasjon

www.storeys.no


Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.