Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Nytt rom med fliser på fliser

Er du lei av de gamle flisene på kjøkken eller bad? Da kan det være enklere å sette nye fliser utenpå de gamle istedenfor å fjerne dem.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Nytt rom med fliser på fliser

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Å hugge ned gamle fliser er tungt, omfattende og støvete. Kanskje ødelegger du også den gamle fuktmembranen slik at du må legge ny. En rimelig og god løsning kan være å legge nye fliser utenpå de gamle, men sjekk at du har plass til det. Det er litt kjedelig å finne ut i etterkant at det ikke lenger er rom nok til badekaret som gikk fra vegg til vegg, eller at rørkoblinger blir sittende for langt inn i veggen. Men det siste kan en rørlegger hjelpe deg med.

Fjern løse fliser

Alle gamle fliser må sitte godt fast. Bank på flisene. Hule lyder er tegn på at de har sluppet festet. Løse fliser må enten festes med nytt lim eller tomrommet fylles med avrettingsmasse. Oppsmuldrede fuger må også fjernes.

Vask godt med grovrent, kraftvask eller liknende for å fjerne fett og såperester. Etter opptørk (husk at fuger sjelden er vanntette!) påføres en smøremembran på gulvet og i dusjsoner, selv om du vet at det er membran under de gamle flisene. Da forhindres vannopptak i gamle fuger.

Må flaten avrettes bruker du et sementbasert fleksibelt flislim som sparkles ut for å fylle gamle fuger og ujevnheter. Tidligst dagen etter monteres nye fliser med samme type flislim.

           

Membranplater

For å få et slett underlag på vegg kan et alternativ være å sette opp membranplater (for eksempel Litex - der tynneste plate er 13 mm). Dette er også en god løsning dersom du er usikker på kvaliteten av underliggende membran. Skjøter forsegles med plateleverandørens gummierte skjøtebånd, og i rørgjennomganger limes mansjetter som overstrykes med smøremembran.

På gulv med fall til sluk kan det oppstå noen problemer dersom du skifter fra mosaikkfliser til store fliser på 30x30 cm. Er fallet noe buet kan du få et spenn som gjør at nye, store fliser knekker. Sjekk dette og sparkle ut gulvet med flislim for å sikre et godt underlag for de nye flisene. I nyere bygg med fall til en slukrist langs veggen er sjelden dette noe problem.

           

Pass på sluket

Selve sluket blir også forhøyet når du legger fliser på fliser. Kanskje må du bruke en forhøyningsring mellom gammelt sluk og ny slukrist. Dette kan en rørlegger eller et VVS-utsalg hjelpe deg med. Kan du unngå å kappe flisene rundt slukristen er dette det beste. Fugene her blir veldig synlige og det er viktig at fliskantene er jevne og uten skarpe kuttkanter. Rundt sluket fuger du med sementbasert fugemasse.

I tørre rom som kjøkken, stue og gang er det atskillig enklere å sette opp fliser. Her har du verken membran eller gulv med fall til sluk å forholde deg til. Kanskje heller ikke rørgjennomganger som kompliserer arbeidet.

Dette ble brukt

Fliser: Golvabia - STOREYS

Liftgardin tekstil: BORGE

Liftgardin oppheng: TOSO

Toalettrullholder: IKEA

Dolokk: MEGAFLIS

Skap m/vask, armatur og speil: KVIK

Belysning: Levert av elektriker

Annet løsøre: PRIVAT

LES OGSÅ
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
Annonse
Annonse
[Some text some message]