IFI logo
Se flere bilder
Fine fliser og litt fantasi

Foto: Espen Grønli, Kristian Owren/ifi.no og produsentene

Fine fliser og litt fantasi

Du har nok sett det, fine bad med fantasifulle, mønstrede fliser som bryter den ensfargede flaten. Dessverre kan slike dekorfliser etter bare få år se gammeldags og umoderne ut. Synd, for det er kostbart å pusse opp bad, og det skal helst se lekkert ut i mange år.

Kari Osvold

Kari Osvold
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mønster og levende flater kan du få på flere vis. Velg fliser i samme farge og ulike formater, eller flere nyanser i samme farge og du har en mengde muligheter!

Det er ofte lite som skal til for å bryte en flate som ellers kan virke steril. En ramme rundt speilet eller en kant rundt badekaret kan gjøre forskjellen. Eller hva med et rute- eller stripemønster på en vegg eller et gulv? Her er det fritt fram for å leke seg litt!

 
Slik gjør du

Du kan kombinere fliser i samme format, men av ulike materialer og med forskjellige overflater. Matt mot blankt, struktur mot en glatt flate. Det kan bli riktig lekkert. Eller du kan bruke flere størrelser av samme type flis og lage mønster på denne måten.

Flisehandler låner ut enkeltfliser. Bruk denne muligheten til prøve deg fram. Husk at størrelsen på de ulike flisene må kunne kombineres. Det vil si at en flis på 20x20 cm som vi viser her, lett kan kombineres med 40x60 cm flis, eller 10x10 cm. Mosaikk finnes i flere størrelser. Ta også hensyn til tykkelsen på flisen. Noe avvik kan utlignes ved å legge på mer lim, men en del håndlagede fliser kan by på problemer siden alle kan være forskjellig.

Hvis du ikke har profesjonell hjelp av interiørarkitekt og flislegger, er det ekstra viktig at du tegner opp på forhånd. Tegn opp vegger og gulv, bruk rutepapir, det er det enkleste for å få riktig målestokk. Ta med deg tegningen til flisebutikken, de hjelper til med å beregne hvor mye som trengs av hver flisetype. Husk at fargen på fugemassen er viktig for resultatet. Vil du markere mønsteret går det an å bruke en annen kulør for å understreke det.

Hvite fliser

  
Dette badet er ganske lite, og det var ikke mye penger igjen etter leilighetskjøpet. Likevel ville beboerne prioritere et ordentlig bad. Hvite fliser er ideelt for små rom uten vindu. Det gir lys og øker romfølelsen.  Her er det brukt fire forskjellige flis. Gulvflis som er matt og tørr så den ikke blir glatt å gå på, en veggflis i samme størrelse, 20x20cm. Til å lage mønster er det brukt glassmosaikk og en 20x20 cm flis som er rutet og ser ut som mosaikk. Glassmosaikken har en annen struktur og glans enn den keramiske flisen og er også med å gi variasjon i overflaten. Gulvflisene er lagt diagonalt. Det får rommet til å virke større. Mønsteret understrekes ved en mørk fugemasse, som dessuten er praktisk på et gulv. Fugemassen på veggene er lys og nøytral for at rommet skal være så luftig som mulig.


Dette sier eksperten:

  • Flisetykkelsen kan variere fra 4 til 10 mm. Den forskjellen kan jevnes ut med lim under leggingen. Ulik tykkelse skal derfor ikke by på problemer ved bruk av ulike format.
  • Vanligvis beregnes 10% ekstra fliser til kapp. Ved bruk av flere formater må det beregnes noe mer. Dette får du hjelp til der du kjøper fliser.
  • Til bad brukes det mest glatte fliser på vegg. Det er enklest å holde rent.
  • På badegulv må man ta hensyn til sklisikkerhet. Glasserte, matte fliser fungerer bra. Fliser med mye struktur blir vanskeligere å holde rent. Fliser av stein blir porøse og må impregneres om de ikke skal suge til seg såpevann fra dusjen.
  • Gulvfliser over 20x20 cm kan være vanskelig å legge mot sluk. Større fliser krever førsteklasses, nøyaktig håndverk både fra den som har lagt gulvet og fra fliselegger.
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.