IFI logo
Se flere bilder
Finn frem i flisejungelen

Foto: Produsenten

Finn frem i flisejungelen

Å kjøpe fliser kan være en forvirrende opplevelse. Prisene varierer kolossalt, og produsentene snakker om vannoppsug, slitestyrke og frostbestandighet. Hva skal vi egentlig se etter når vi kjøper fliser?

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dessverre er det ikke bare flisenes farger du må ta i betraktning når flisene skal kjøpes inn. Det finnes et hav av ulike flisvarianter, med ulikt bruksområde, og det er ikke lett å orientere seg om hva som er best for ditt bruk.

- Jeg vil råde folk til å forhøre seg i flisebutikken, det er nærmest umulig for mannen i gata å kunne alt om de forskjellige flisene, så hjelp fra fagfolk er viktig, forteller Bente Larsen hos Höganäs.

Betyr høy pris god kvalitet?

Fliser finnes i alle mulige prisklasser og kvaliteter. Men er det egentlig slik at dyre fliser har god kvalitet og omvendt?

- Ja, stort sett er det sånn. Men hvordan flisene produseres virker også inn på prisen, det er alt arbeidet med flisen som virker inn på prisen, forteller Larsen.

Som et eksempel viser hun til fliser hvor mønsteret er trykt på, slik at alle flisene er like. Disse flisene krever mindre arbeid, og er derfor billigere. I andre serier kan absolutt alle flisene ha forskjellige nyanser, noe som gjør flisene dyrere igjen. Så med andre ord behøver det ikke bare være kvaliteten på flisene som påvirker prissettingen.

Slitestyrke

Det er viktig å tenke på hva slags slitasje flisene vil utsettes for. Fliser på et soverom, der man stort sett ferdes i sokker eller barbent, får jo som regel en snillere behandling enn fliser i gang, som utsettes for møkkete og grusete støvler. For å se hvor slitesterk glasuren på en flis er, blir mange av dem testet i en skala fra 1-5, hvorav 1 tåler minst slitasje og 5 tåler mest.

1 - Ikke anbefalt på gulv, men kan benyttes på vegger

2 - Våtrom i boliger eller gulv med liten trafikk der man ikke bruker utefottøy

3 - Gulv med middels stor trafikk/slitasje, for eksempel kjøkken, gang, trapper osv.

4 - Gulv med stor trafikk/slitasje, for eksempel terrasse

5 - Områder med stor trafikk, mest relevant i næringsbygg.

De sterkeste flisene kan benyttes til alle formål, men kjøp aldri en flis med for lav slitestyrke, da du lett vil få riper og skader. Det er bedre å kjøpe en flis som er for sterk enn en som er for svak!

I butikkene skilles det også gjerne mellom gulvfliser og veggfliser, hvorav sistnevnte har dårligere slitestyrke. Men selv om det heter gulvfliser, går det fint an å anvende de flere steder.

- Alle gulvfliser kan brukes på vegg, men veggfliser kan ikke brukes på gulv, forteller Larsen.

Sett deg derfor ned og tenk hvor mye slitasje rommet kommer til å utsettes for før du går til innkjøp av flisene. Hvis du for eksempel mister en tung kjele i gulvet på kjøkkenet, er det jo kjedelig om man har valgt fliser som tar skade av slik behandling. Man bør også være oppmerksom på at ikke alle fliser testes etter denne skalaen, og det derfor kan være litt vanskelig å sammenlikne i butikken.

Frostbestandighet

Hvis du skal ha fliser ute, for eksempel på en veranda, er det viktig å velge fliser som tåler dette. Da må du se etter fliser som er frostsikre.

- For at en flis skal kunne kalles frostsikker, skal den i henhold til europanormen ikke ha et vannoppsug over 3 prosent, men produsentene stiller som regel høyere krav til flisene sine. Vi i Höganäs selger aldri fliser som frostsikre dersom flisene har et vannoppsug over 0,5 prosent, forteller Larsen.

Hvis du skal velge en glasert flis til å ha ute, må du undersøke om denne er sterk nok. Det kreves nemlig mye sterkere glasur til en flis som skal brukes utendørs, fordi disse flisene ofte blir utsatt for mer slitasje ute enn flisene inne. Ofte velger man en flis helt uten glasur ute, fordi disse som regel er mer slitesterke.

Det er viktig å være oppmerksom på at noen fliser som kalles frostsikre heller ikke er egnet til å være ute i nordisk klima. Ofte blir fliser produsert i varmere strøk, og selv om flisen for eksempel er godkjent for utvendig bruk i Italia, betyr ikke det det samme som at de tåler en norsk vinter. Forhør deg derfor alltid med forhandleren før du kjøper fliser til denne bruken.

Våtrom og varmekabler

Så og si alle fliser kan benyttes over varmekabler. Men alle fliser kan ikke benyttes til våtrom. Larsen forteller at de ikke anbefaler gulvfliser til våtrom med over 6 prosent vannoppsug, men til veggene kan man gjerne bruke fliser med høyere vannoppsug.

Det kan også være lurt å tenke på sklisikkerhet når baderommet skal flislegges. Er flisene helt glatte, kan det nærmest bli skøytebane når gulvet er vått, og det er derfor lurt å velge en røffere overflate til gulvflisene på badet.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.