Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Tarkett annons
Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Innendørs

Stille og sikre tråkk i trappa

  Chera Westman/ifi.no, Mari Rosenberg/ifi.no, Robert Walmann/ifi.no, Frode Larsen og Jan Larsen/ifi.no
Trappa mellom etasjene i boligen kan være årsak til mye støy. Med mykt belegg på trinnene reduseres lydene av tråkk opp og ned. I tillegg er det mindre fare for å gå på ratata.
Teppe i trapp demper støy
KVALITET: Tepper i trapp slites ekstremt mye på en konsentrert flate. Derfor bør man alltid velge en teppekvalitet som er beregnet for bruk i trapper. Slike tepper er ofte merket med et eget trappesymbol. Chera Westman/ifi.no

Harde flater genererer mye lyd. Hjemme kan det høres godt når noen går raskt opp eller ned trappa mellom etasjene. Eller når barnas leker dundrer nedover trinnene. Den beste måten å redusere støy på er å unngå den. Med myke belegg på trinnene blir mye av støyen borte.

– Med teppe i trappa blir tråkkene mykere og du får et mye roligere miljø, sier Inge Hansen hos Ehrenborg. De har levert tepper til både kontorer og hoteller i en årrekke, og mener private huseiere har noe å lære derfra.

– Både korridorer og trapper i hoteller er ofte kledd med teppe, fordi der flyr det hele tiden opp folk og ned. Trappa og tilstøtende rom er spesielt utsatt for lyder, og det kan også være tilfellet i en bolig, sier han.

Teppe i trapp demper støy
FORDELER: Det er flere fordeler med teppe i trappa. Det blir lunere, varmere og mykere å gå på, i tillegg til at trappa blir mer sklisikker og lyden mer dempet. Frode Larsen/ifi.no

Tråsikker

Teppe i trappa
TO I ETT: Det kanskje viktigste argumentet for å bruke teppe i trappa er god sklisikring. Men på kjøpet får du også et bedre lydmiljø og en mer stille trapp. Mari Rosenberg/ifi.no

I tillegg til å være en suveren lyddemper, gir også teppe i trappa bedre sikring mot fall.

– Teppe har en klar trinnlydsmessig fordel, det er ikke noe som demper mer lyder enn tepper, men minst like viktig er det at det gjør trappa mer sklisikker, slik at du unngår fallskader og farlige brudd, sier Per Ottar Knutson hos Danfloor.

LES OGSÅ: Få en tryggere trapp

Velger du et hardere gulvmateriale, kan lyder fra tråkk reduseres ved å bruke et akustikkunderlag. Både egne lyddempende vinylbelegg og gummibelegg med integrert akustikkbakside er gode alternativer for den som skal pusse opp trappen. Disse limes direkte til underlaget og demper lyd fra slag og tråkk i stor grad.

– ­Det finnes også en akustisk «foam» som kan brukes under flere typer belegg. Dette limes mot trinnene, og deretter limes belegget på toppen. Du kan også bruke et belegg med integrert akustikkbakside som demper mye trinnlyd, sier Jan Åge Iversen hos Polyflor.

Parkett og laminat og andre harde gulvmaterialer legges med fordel også på et akustikkunderlag for å redusere lyder fra bruk av trappen i resten av boligen.

Gummibelegg i trappa
DEMPER: Gummibelegg demper og absorberer på en god måte. Går du med sko på et gummibelegg, får du ikke de samme klikkelydene som dannes på andre gulvmaterialer. Robert Walmann/ifi.no

Mer lyd i trappa

Det er dog ikke alle lyder fra bruk av trappa som lar seg fjerne med valg av overflate på trinnene. Støy grunnet vibrasjoner i konstruksjonen sprer seg godt i en bygning, og kan være vanskelig å bli kvitt uten store inngrep. Med myke belegg på trappetrinnene kan noen av ulydene fjernes.  En gammel trapp som knirker kan dessuten etterlimes og strammes opp.  Å montere trappefornyere kan også gi en stivere konstruksjon som gir mindre knirk. Det er også mulig å «smøre» knirkende tredeler ved å dryppe ned voks utblandet med møbelrens.

Dette ble brukt:

Hovedbildet, grått belegg i trappa:
  • Røde sprosser: Original Blank maling til dør, list og panel, farge S 1085-Y90R – NORDSJÖ
  • Sorte sprosser: Original Blank maling til dør, list og panel, farge sort – NORDSJÖ
  • Vegger: Ambiance Superfinish 5, matt, farge S 1000-N – NORDSJÖ
  • Håndløper, trappeneser og linoleum på trappetrinn: originalt
Grått teppe i trapp:
  • Hammer Carpets: Graphic Ritz, i fargen 252-14 – EHRENBORG
Hvit trapp med teppe og trappeneser i gull:
  • Sisal på inntrinn: Nature Rib 4813040 – DANFLOOR
  • Trappeneser: polert messing – IBG
  • Rekkverk, opptrinn og vanger: Blank maling, farge 0502-Y
Rødt teppe i trapp:
  • Teppe: Eco Wave i fargen 3920 090 fra DANFLOOR
Grått gummibelegg i trapp:
  • Trappetrinn i gummi fra NORA SYSTEMS
Les også Når trappen knirker

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Innendørs

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: