IFI logo
Se flere bilder
Spart eller lånt? Gjør jobben nå!

Foto:

Spart eller lånt? Gjør jobben nå!

Du ser at det må gjøres. Du vil gjøre det. Men du har ikke råd. Likevel finnes det råd. Refinansiering av boliglånet, nytt lån eller kredittkjøp er blant de mulighetene du har til likevel å komme i gang.

Knut Randem

Knut Randem
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dersom du har oppsparte midler i bank eller verdipapirer, kan du vel bare sette i gang med en gang. Men har du ikke penger i banken er det kanskje litt sent å si at "jeg burde spart til maling av huset". Det kan bli dyrere å la være å gjøre vedlikehold enn å låne.

Å vente er dyrt

Når vedlikeholdsbehovet først blir synlig for ditt utrente øye, kan du være sikker på at det er på tide å få noe gjort. Særlig utvendig er det nødvendig at du gjør vedlikeholdet før det skjer ødeleggelser på materialene under. Men også våtrom kan være kritiske. Det er langt dyrere å bytte skadet eller kanskje råttent treverk enn å låne penger for å male i tide.

Tommelfingerregel nummer 1 er at vedlikehold aldri skal utsettes.

Men uansett om det er tvingende nødvendig vedlikeholdsarbeid som må gjøres eller du rett og slett har lyst til å pusse opp, har du flere muligheter selv om du ikke har penger.

Det lånes mye til oppussing i Norge. Hvilke muligheter du har i banken avhenger selvfølgelig av din økonomiske situasjon. Dersom du kan stille boligen eller annen fast eiendom som sikkerhet, får du de beste rentene. Best rente får du om lånebeløpet er under hhv 60 og 80 prosent av sikkerhetens verdi. Dersom du for noen år siden tok et lån så vidt innenfor en av disse satsene, kan du være temmelig sikker på at verdien av eiendommen/boligen har steget så mye i verdi at det er rom for å låne mer. Banken kan gi deg råd/tilbud slik at du kan vurdere om du skal refinansiere det lånet du allerede har (dvs øke lånet slik at du får utbetalt det du trenger til oppussingen) eller om det er aktuelt å opprette et nytt lån med kortere løpetid enn boliglånet. Å betale to lån parallelt blir en større utgift pr måned, men det kan likevel være at det er det du skal velge.

Bankene tilbyr to typer lån - annuitetslån og serielån. De fleste velger annuitetslån fordi det gir en lavere månedlig innbetaling. Men til gjengjeld betaler du det samme beløpet i hele betalingstiden. (Med unntak av rentesvingninger.) I begynnelsen er beløpet du betaler nesten bare renter, men når lånet går mot slutten betaler du nesten bare avdrag. Med et annuitetslån betaler du mer renter i løpet av betalingstiden enn du gjør med et serielån. Men med serielån blir månedssummen høyere fra begynnelsen. Fordelen med serielån er at beløpet du skal betale synker hver måned ettersom du nedbetaler lånet. I løpet av hele låneperioden gir denne lånetypen deg en mindre renteutgift, men du må altså ha råd til å betale mer i begynnelsen for å få anledning til å betale mindre til slutt og totalt. Banken kan hjelpe deg med å sette opp innbetalingsplaner med begge lånetyper.

Malermestrene og byggtapetsermestrene som er medlemmer i Maler- og byggtapetsermestrenes Landsforbund (MLF) har mulighet for å tilby deg kjøpekortfinansiering av arbeidet. Du kan utsette betalingen i fire måneder eller betale i månedlige rater etter avtale. Snakk med din malermester- eller byggtapetsermesterbedrift, som kan hjelpe deg med å etablere en konto.

(Medlemmer av MLF er ikke pliktige til å akseptere kjøpekort.)

Du kan helt sikker komme igang nå - om du vil.

Dersom du skal låne penger i bank, har både dinepenger.no og dinside.no gode og dagsaktuelle renteoversikter slik at du kan sjekke hvordan din bank ligger an i markedet. De har også lånekalkulatorer hvor du kan regne ut hva lånet vil koste deg. Lykke til!

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.