IFI logo
Se flere bilder
Skap sommerkos med tekstiler ute

Foto: Bjørg Owren/ifi.no, Tapethuset, Intag, Borge, Storeys

Skap sommerkos med tekstiler ute

I sommer blir det frodig og fargerikt på terrassene, selv uten vanning og blomster som visner, spår ekspertene. Tekstilene er på vei inn ute.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Puter, tepper og pledd, som vi anskaffet oss i hopetall for å få farge, kos og hygge inn i hvite og minimalistiske hjem etter tusenårsskiftet, er nå også på vei til terrasser og hagestuer.

– Vi har tatt med oss hjem ideer fra varmere land der uterommene brukes som innerom. Det bygges større konstruksjoner og overbygg med varmelamper, plassbygde sofaer trekkes i lekre stoffer, og folk har fulle kjøkken både i hage og på terrasser, sier Vibeke Haug Amundsen hos Green Apple.

Camilla Jacobsen fra interiørhuset Intag bekrefter bildet.

– Ja, uteplassen innredes i større grad enn før som «rom», med mange av de samme kvalitetene som inne i stuen, sier hun.

Se flere bilder
Tekstiler ute

Foto: Intag

UTVALG: Det er et bredt utvalg i tekstiler laget spesielt for bruk ute, som disse fra Baumann/Intag.

Hygge og atmosfære

– Vi ser det samme, sier Birgit Torkildsby fra Borge, og utdyper: – Folk ønsker en hyggelig og raus atmosfære hvor det er godt å være sammen og deilig å slappe av, og da tar de med innestilen ut, sier hun.

Påstanden om at vi er verdensmestere i oppussing kan snart utvides til å omfatte uteinnredning også, mener Gro Welle-Watne fra Tapethuset. Hun tror vi er blant dem som også bruker mest penger på å innrede ute.

– Det florerer av tepper, puter og pledd, i tillegg til potter, lys, bålpanner og utepeiser, for å skape et hyggelig uteliv. Vi er jo et folkeslag som alltid har trivdes ute, og jeg tror at for oss er det noe ekstra befriende og et privilegium å kunne sitte ute, sier hun.

LES OGSÅ: Få en hyggelig uteplass

Se flere bilder
Utendørstekstiler med frynser

Foto: Tapethuset

FRYNSER: Utendørstekstilene kan kantes med frynser og rulor som også tåler sol og fukt. Her er tekstiler fra Maria Flora/Tapethuset.

Vanlige tekstiler

De mener tekstilene er det ekstra som vil gjøre uteplassene til frodige oaser, uten å måtte tenke på vanning og blomster som trenger mye stell.

Mange bruker vanlige interiørtekstiler.

– Hvis du oppbevarer putene i putekasse eller har tak over terrassen, kan du fint velge fra alle vanlige tekstilkolleksjoner, sier Birgit Torkildsby.

Vil man gjøre dem mer rustet for uteliv kan man eventuelt impregnere dem, tipser hun.

Se flere bilder
Vanlige tekstiler ute

Foto: Borge

VANLIG: Vanlige interiørtekstiler kan også brukes ute hvis de skjermes mot sol og fukt, som disse fra Clarke & Clarke/Borge.

Se flere bilder
Blomstrete utetekstiler

Foto: Intag

BLOMSTER: Med disse tekstilene fra Sanderson/Intag blir det frodig på terrassen med blomster som ikke må vannes.

Utespesial

Det er også et stort, og stadig økende utvalg i spesialtekstiler beregnet på utendørsbruk. Disse kvalitetene ligner til forveksling vanlige tekstiler både i mykhet, farger og mønster, men har i tillegg egenskaper som gjør dem ekstra rustet til et liv ute.

– Fordelen med spesialtekstilene er at de tåler mer vær og vind og holder seg fine lenge. Utendørstekstiler har en høy lysekthet som gjør at de ikke falmer like lett som vanlig tekstiler. I tillegg er de ofte vanntette slik at vann og søl preller av, eller at de tørker veldig raskt, forklarer Camilla Jacobsen.

Disse tekstilene er det som kalles «solid dyed».

– Det vil si at de er gjennomfarget. De impregneres også i innfargingsprosessen. Når tekstilet impregneres som en del av fargeprosessen, vil tekstilet tåle ubegrenset med sol og vask, i tillegg til at det blir vanntett, forklarer Gro Welle-Watne fra Tapethuset. 

Hun forteller også at det finnes possementer som tåler vann. Så hvis man vil pimpe opp uteputene litt ekstra, finnes det både rysjer og rulorkant, som ikke trekker vann.

– Disse tekstilene tåler også saltvann og et liv ved bassenget, sier Vibeke Haug Amundsen. Hun anbefaler å kontakte noen med fagkompetanse når du skal velge eller få spesialsydd puter og madrasser til utebruk.

I tillegg til tekstiler finnes det også gulvtepper og pledd med de samme uteegenskapene som kan kompletterer den nye utendørsinnredningen.

Se flere bilder
Utetepper

Foto: Storeys

TEPPE: Utetepper som ser ut som salongtepper hører med i den nye utetrenden. Disse er fra Storeys.

Se flere bilder
Utendørstepper

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

MULIGHETER: Mange av utendørsteppene kan bestilles på mål, og kantes med bånd eller overlock.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.