IFI logo
Se flere bilder
Pusse opp: Hvilke farger gir energi?

Foto: Elna Høyer-Dahl/ifi.no

Pusse opp: Hvilke farger gir energi?

Føler du for å piffe opp hjemme med litt farger? Du er ikke alene om det. Og nå velger stadig flere å erstatte de lyse «skitne» fargene med lyse og mer klare farger.

Anna

Anna
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De lyse og klare fargene er oppskriften på å få hyggelig energi og lett atmosfære inn i et rom. Dette er farger med smittende humør. IFIs Trendforum har satt sammen et moodboard for å gi inspirasjon og ideer til deg som liker tanken på å bo i et interiør som er lyst og gir energi. Og at fargene har smittsom energi var tydelig, for smilene og latteren satt løst da de jobbet med dette temaet.

- Dette er en palett man blir glad av. Det er sommer og ferie hele året, og man får følelsen av god tid, kommenterte gruppen.

Se flere bilder
IFIs Trendforum tror mange nå er klar for å omfavne de friske pastellene.

Foto: Anna Leikanger Voje/ifi.no

LYS OG LIVLIG: De lyse pastellene strutter av energi, og nyanser fra hele fargesirkelen nærmest poppet ut av moodboardet til gruppen som illustrerte lyst og livlig. IFIs Trendforum tror mange nå er klar for å omfavne de friske pastellene.

Moodboard gir oppskrift på farger og materialer

Stemningen i moodboardet er full av liv og energi. Det er ikke bråkete og urolig, men lett og muntert. Bildet er satt sammen intuitivt og raskt, og gjenspeiler det som oppleves som lyst og energigivende i dag. Ved å studere detaljene får du mange farge- og materialtips til å skape et lyst og energigivende interiør.

Se flere bilder
Lyse lette farger fra hele fargesirkelen, og mønster på tapet og tekstil i kombinasjon med fint avstemte gulv.

Foto: Elna Høyer-Dahl/ifi.no

MATERIALCOLLAGE: Her har vi satt sammen et knippe materialer som skaper en lys atmosfære med smittende humør. Lyse lette farger fra hele fargesirkelen, og mønster på tapet og tekstil i kombinasjon med fint avstemte gulv.

Farger som gjør rommet lyst med god energi

Hvitt er basisfargen, men dominerer ikke. Den fungerer mer som et lyst bakteppe. Energien i paletten kommer fra friske pasteller, hentet fra hele fargesirkelen. De fungerer både som mellomfarger og aksenter, og er renere og mer kulørsterke enn de sortaktige pastellene som har vært i vinden lenge.

For at paletten skal beholde det friske og rene uttrykket er det viktig at fargene er tilnærmet like kulørsterke og hvitaktige.

Lyst treverk, glass og blanke fliser er fine å kombinere med disse fargene.

Se flere bilder
Her er det fritt fram for å kombinere farger fra hele fargesirkelen så lenge fargene er tilnærmet nyanselike.

Foto: Elna Høyer-Dahl/ifi.no

PALETT: Hvitt er en viktig basis i denne paletten, den gir en lett og ren base som de glade og energiske fagene kan spille seg ut mot. Her er det fritt fram for å kombinere farger fra hele fargesirkelen så lenge fargene er tilnærmet nyanselike.

Noen mørke kontraster gjør interiøret personlig

Det er lite sort i dette temaet. Men noen mørke innslag, som for eksempel et arvegods i blankpolert edeltre, gir en flott personlig touch. Blomster og andre naturmønster er aktuelle kontraster til de ensfargede flatene. Uansett hvilken stil du ønsker, så kan mønster på tekstiler, tapet og tepper brukes til å understreke og løfte fram stilen. Innslag av mønster vil også gjøre helheten mykere og mer livfull enn om du bruker bare ensfargede materialer.

Se flere bilder
En rolig ton-i-ton palett lives opp med små innslag av friske pasteller.

Foto: Intag

KONTRASTER: En rolig ton-i-ton palett lives opp med små innslag av friske pasteller. I dette soverommet lyser et par puter opp som et friskt smil. Tekstiler og tapet fra Sanderson Caspian, føres av Intag.

Gulv et stort møbel

Lyst eller mørkt gulv? Mønstret eller ensfarget? Alle varianter kan passe. Her må du kjenne på hvor store kontraster, og mye liv du ønsker.

Se flere bilder
Lysten på mer farge og et personlig uttrykk kan også vekkes med et teppe.

Foto: InHouse

START: Lysten på mer farge og et personlig uttrykk kan også vekkes med et teppe. Det vevede teppet Sans fra InHouse gir rommet nytt liv, og finnes i flere aktuelle farger.


Se flere bilder
En god start er å begynne med favorittfargene.

Foto: Pure & Original

FAVORITT: I dette tema handler det om å finne farger og fargekombinasjoner som skaper glede. Da er det en god start å begynne med favorittfargene. Her fargene Coral, Licetto og Iris fra Pure & Original.


Se flere bilder
Tapetet her er SD Mini fra Borge.

Foto: Borge

GLADFARGER: Troen på at farger og mønster skaper glede, og stimulerer oss positivt kommer klart til uttrykk i design for barnerom. En liten påminnelse i jakten på riktige farger. Tenk gjennom: Hva skal fargene gjøre med rommet? Tapetet her er SD Mini fra Borge.


Se flere bilder
Med noen små frekke kontraster unngår du at helheten blir kjedelig.

Foto: Elna Høyer-Dahl/ifi.no

BALANSE: Når du bruker mange farger i et rom, så la noen få spille hovedrollen, mens andre er den lille prikken som får helheten til å skinne. Sagt på en annen måte: med noen små frekke kontraster unngår du at helheten blir kjedelig.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.