IFI logo
Se flere bilder
Nå velger vi farger som varer

Foto: KOI Fargestudio

Nå velger vi farger som varer

Bærekraftige farger er farger som får stå i fred. − Nå velger folk farger i huset sitt som skal vare resten av livet, sier Dagny Thurmann-Moe hos KOI Fargestudio.

Robert Walmann

Robert Walmann
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2022 er det trendy å være utrendy. Det betyr at når du pusser opp hjemme, bør du styre unna kortvarige fargetrender og «det alle andre har»
− Utviklingen er tydelig. Folk velger bærekraftig. Det er farger som ikke blir umoderne etter kort tid. Vi vil ha farger vi vil trives med lenge. Helst resten av livet, sier fargespesialist Dagny Thurmann-Moe.

Fyller huset med søppel

Thurmann-Moe mener vi må gjennom en holdningsendring når det gjelder innredning i Norge.
− I «gamle dager» sparte folk penger før kjøpte kvalitet som skulle vare resten av livet. I dag fyller vi husene våre med billige gjenstander som blir søppel i stedet for arvegods. Vi må også bli flinkere til å bruke tid og undersøke hvilke farger vi vil trives med over tid. Jeg tror du blir et lykkeligere menneske om du pusser opp med farger du liker, sier hun.

Se flere bilder
Bærekraftig fargevalg

Foto: Pure & Original

DIN FARGE: Folk er ulike. Også i sine fargevalg. Pure & Original har sammen med fargeekspert Dagny Thurmann-Moe utvidet sitt fargesortiment. – Vi vil være med på å snakke om varige fargevalg. Hva med å male med vår nye farge «Dragonfruit»? spør Idar Stensvold hos Pure & Original.

Ikke flaut å be om hjelp

Det store spørsmålet blir «Hva slags farger liker jeg, og vil jeg like de fargene de neste 30 årene»?
− Noen har sterk egeninteresse og klarer å finne ut av dette på egenhånd. For de fleste vil dette spørsmålet by på usikkerhet. Flere fargehandlerkjeder tilbyr fargekonsulenter. Bruk dem. Det er ikke flaut å be om hjelp til slike vanskelige spørsmålet, sier hun.

Se flere bilder
Bærekraftig fargevalg

Foto: KOI Fargestudio

VARIASJON: − Hjemme hos meg er det lyse farge på veggene, med innslag av sterke farger. Jeg liker variasjon og gode kombinasjoner. Som et tips vil jeg si at det er smart å ha sterke farger i gjennomgangsrom, sier fargeekspert Dagny Thurmann-Moe.

Start før du har kjøpt

Når Thurmann-Moe blir bedt om å gi råd før oppussing, er hun opptatt av at kunden skal bruker tid på å planlegge.
− Vi bør pusse opp slik at det svarer til familiens livsløp med fleksible rom og planløsninger. Å kjøpe bolig er den største investeringen vi gjør i livet. Da holder det ikke å bruke to uker på å finne ut av hvordan det skal se ut innvendig. Mitt råd er å starte denne prosessen allerede før du har kjøpt ditt nye hus, sier hun.

Se flere bilder
Bærekraftig fargevalg

Foto: Pure & Original

DAYBREAK: Det er navnet på en av de nye fargene som er utviklet av Pure & Original. − Det er historiske referanser i de nye fargene fra Pure & Original, og vi har hatt som mål å bidra til estetisk bærekraft, sier Dagny Thurmann-Moe.

Slik finner du dine farger

Fargeekspertens tips for å finne dine «indre farger» er å tenke igjennom hva som skal til for at ditt hjem blir en frydefull oase.
− Når du skal finne din fargeestetikk er det lurt å se på egen garderobe. Eller er det noe kunst du liker godt. Kanskje har du valgt en farge tidligere i livet som du likte. Tenk igjennom hva med fargene du liker. Kanskje liker du sterke farger – eller mer duse og støvete, sier den erfarne fargespesialisten. 

Se flere bilder
Bærekraftig fargevalg

Foto: Pure & Original

JAKTEN PÅ FARGENE: − Når du skal finne din fargeestetikk er det lurt å se på egen garderobe. Eller er det noe kunst du liker godt. Kanskje har du valgt en farge tidligere i livet som du likte. Tenk igjennom hva med fargene du liker, sier Dagny Thurmann-Moe. (Her er fargen «Pale Teracotta»)

Naturlig fra Nederland

Også malingsprodusentene forstår at folk vil ta bærekraftige fargevalg. Den nederlandske produsenten Pure & Original har sammen med Thurmann-Moe lansert farger som de mener aldri vil bli «umoderne».
− Vi har gjort analyser og laget nye farger ser som vi vet er varige. Det er flere historiske referanser i de nye fargene fra Pure & Original, og vi har hatt som mål å bidra til estetisk bærekraft. Varige farger gir varige hjem, sier Thurmann-Moe.

Varige valg

Idar Stensvold hos Pure & Original forteller at den nye fargekolleksjonen skal gjøre det enklere for kundene å velge riktig.
− Pure & Original er kjent for miljøvennlig maling med naturlige, mineralske fargepigmenter. Det er naturlig for oss å være med å snakke om varige valg, sier han.

Se flere bilder
Bærekraftig fargevalg

Foto: Kristian Owren/ifi.no

FOR FREMTIDEN: Idar Stensvold hos Pure & Original mener flere vil få øynene opp miljøvennlig maling med mineralske fargepigmenter.  − Vi har nå utvidet vår fargekolleksjon slik at flere kan finne sin personlige farge.  Når du finner din farge, vil du beholde den lenger, sier han.  

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.