IFI logo
Se flere bilder
Moteriktig interiør

Foto: Kristian Owren/ifi.no, Heimtextil og produsentene

Moteriktig interiør

Årets motevisninger i Milano og Paris går rett hjem i boligen vår. Farger, materialer, struktur og stil var som hentet fra catwalken på visningene til Armani, Roberto Cavalli og Burberry.

Gitte Granstrøm

Gitte Granstrøm
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mote og interiør går hånd i hånd. Det vi ser i motebildet er godt tilpasset nordmenn og norske boliger. Designere og trendforskere deler gjerne opp trendene i ulike stiler, dynamisk, futuristisk, øko-natur, eksklusivitet og eleganse - og mange flere andre begreper. For 2008 er det kvalitet, eksklusivitet og bruken av naturmaterialer som gjelder, uansett stilart. For å bringe varmen inn, brukes det varme farger, mer tepper og tekstiler og lys.

Struktur og mønster

Det er ingen store, nye fargebomber i årets trender, men opplevelsene blir desto større av de mange, spennende materialkombinasjonene: ubehandlet, røft treverk, silke, betong, glitter og tovet ull, transparent voile og velur. Materialene skal ha struktur - eller se ut som om de har det. Sansene våre blir pirret at blandingen av det røffe, myke og blanke og trangen til å ta og føle på materialene. Opplevelsen blir like stor fysisk som visuelt. I følge trendene kan du blande nesten hvilke materialer som helst til det ekstreme.  

Grått med krydder

Grått er ikke bare grått. Grått bør ikke bli trist eller kjedelig. Gråfargene som brukes skal være i varme gråtoner. Det vil si at gråfargene skal ha rødt og gult i seg for å ikke bli en kald farge. Mange av gråfargene vi har sett på årets messer hadde en bruntone som slitt treverk og krydderfarge som karve (Fargen blir ofte kalt cumin som betyr karve på engelsk). Gjør som designerne og bland inn kontrastmaterialer og kontrastfarger for at ikke stuen - eller antrekket skal bli for kjedelig.

Hvitt, beige, brunt og sort er farger som nå regnes som klassiske farger. Blant grått og jordfarger ser vi at aubergine og lilla er populære. Rød, eller rød/oransje som er i nyansene fra lys tomatsuppe til mursteinsrød, petroleumsblå og gult, sniker seg inn blant de klassiske fargene. De mest oppmerksomme har sikkert også fått med seg at grønnfargen som nå kommer, er en dus ertegrønn variant som passer godt inn i ton-i-ton-variantene i brunt.

Høy glamoureffekt

Gull, sølv, bronse, glitter og blanke effekter blir brukt som overflater, pyntegjenstander, lamper eller som en tråd i et teppe. Det blanke, glitrende og metalliske er gjerne blandet med naturmaterialer. Formene er mer organiske og stilen mindre grafisk. Transparente materialer går igjen i overflater, dekorasjoner og tekstiler.

Rustikk natur og miljø

Miljøspørsmål og bevisstheten når det gjelder materialbruk øker blant verdens befolkning. Like eksotisk utseende som regnskogstømmer, men et bedre miljøalternativ, er farget parkett, bambus, kork og linoleum på gulvet. Gulvet er rommets femte vegg og skal være like moderne som andre overflater. Vinylgulvene ser ut som metall, slipt betong eller stein. Tregulvene er lakkert eller oljet i grått - nesten hvitt, mørkt - nesten sort, i varme eller i gylne toner, eller stripete. Noen overflater har rustikk overflate som høvlet, grov plank. En nyhet er tregulv med kork overflate som gir en behagelig akustikk og god bevegelse.

Fair Trade produkter av mangotre er tidsriktige innslag i form og materiale innen pyntegjenstander.

Snauklipt eller krøllet

En klar trend er at tepper øker i omsetning, både i kroner og i kvadratmeter. Noen heldekkende tepper med silke er så flotte at de kan henges på veggen - om en kan motstå fristelsen av å vrenge av seg sokkene og begrave tærne i det. De avpassede rufseteppene

har skiftet sveis. Den lange luggen på rufseteppene har blitt kortere og tettere, eller krøllet til en bouclé.

På veggen

Kork, strå og bambus er like flott på veggen som på gulvet. Skinntapet i flere fargemuligheter er både røft og eksklusivt. Flere designere og forbrukere ønsker et velkledd hjem og utvalget i tapeter er uendelig.

Blad og strå - gjerne stilisert, overtar noe for blomsterdekor på vegg og tekstiler. Mye av hva vi har sett på messer i år, er at blomstermotivene er færre og blomstene mindre og mer diskré.

Stripene er tilbake

Striper går igjen i alle materialer fra harde gulv og vegg til tekstiler, i alle varianter. Stripene kan være i kontrastfarger, kontrastmateriale, som en struktur i materialet, matt eller blankt.

Noen har tro på at hundetannsmønsteret kommer tilbake, men sort og hvitt i store grafiske mønsterkombinasjoner ser vi mindre av i årets nyheter.

Disse fører produktene

Biri Tapet tlf: 611 85 380

Borge tlf: 67 17 59 50

Forbo tlf: 66 77 12 00

Interiøragenturer J. Sveen tlf: 22 54 03 00

Tarkett tlf: 32 20 92 00

Turiform tlf: 69 89 43 00

Storeys of Lancaster tlf: 63 84 68 20

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.