IFI logo
Se flere bilder
Materialer som får liv i stuen

Foto: Borge, Beckers, Butinox, Intag, Tapethuset

Materialer som får liv i stuen

Når vi velger møbler og materialer til stuen, bruker vi mye tid på farger. Det kan være lett å overse at overflaten på de ulike materialene også betyr mye for helheten.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gulv, vegger, møbler, tekstiler og pyntegjenstander har ulike overflater, og sammen med farger og mønster, byr de på et variert mangfold av virkemidler til å skape et interiør. Sammen utgjør disse materialene en helhet som skaper stil og atmosfære i et rom. Opplevelsen av en farge ender seg om den er på matte eller blanke, grove eller fine materialer.

Se flere bilder
Kontraster i materialer

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

KONTRASTER: Overflaten på materialer appellerer til sansene våre, og opplevelsene er forskjellige om flaten er blank eller matt, slett eller taktil.

Glatt, hardt og blankt

Overflatene appellerer til sansene våre, og gjør opplevelsen av rommet rikere. Vi vet intuitivt hvordan harde, blanke og glatte overflater kjennes. De setter i sving helt andre følelser og minner enn myke, rustikke og matte flater – selv om fargen i utgangspunktet er lik.

Materialer med harde og blanke overflater reflekterer lys, og de kan oppleves rene, friske, stimulerende, energiske, urbane, moderne og effektive. Men de kan også virke kalde, upersonlige, reserverte, kliniske og nakne.

Eksempler på materialer: Glass, blankmalte slette flater, høyglans lakk, polert treverk, marmor, blankpolerte steinfliser, metall, linoleum og blanke og tett vevede tekstiler.

Se flere bilder
Lite variasjon i materialer

Foto: Borge

ENSARTET: Et rom med lite farger og lite variasjon i overflater, kan oppleves rent og luftig, mens andre opplever det nakent og litt kjølig. Tapet er Texture Stories fra Borge.

Grovt, rustikt og matt

Materialer med en preget, rustikk flate oppleves varmere og mindre formell. Det samme gjør matte flater som ubehandlet eller oljet tre, matt maling, matt keramikk, kork, sisal, tepper, myke løst vevde tekstiler i naturmaterialer.

Disse gir et preg av ro og harmoni. Knytter oss til naturen, tradisjoner og det landlige livet. Det oppleves lunt, varmt, dempet, avslappende og feminint. 

Se flere bilder
Grove og rustikke materialer

Foto: Beckers

BLANK OG MATT: Grove og rustikke materialer gir følelse av ro og knytter oss til natur og noe varig. I kombinasjon med blanke flater blir uttrykket urbant og friskere. Fargene er fra Beckers: Grotta536, Skorsten519, Tjale511 og Kokos502.

Unngå at stuen blir for stram og kald

En stue innredet med bare harde, glatte og blanke materialer kan være elegant og moderne. Den kan også være praktisk og effektiv med tanke på renhold. Men oppleves den litt vel kjølig, klinisk og upersonlig, da kan helheten mykes opp med kontraster fra den grove, rustikke og matte materialbunken. Myke tekstiler, tepper, grønne planter og rustikk keramikk myker opp og gjør slike interiør mer behagelige.

Se flere bilder
Gyllent tre i moderne interiør

Foto: Borge

NATURFARGE: Gyllent tre brukes nå mer og mer av arkitekter og interiørarkitekter for å gi mer liv og lunhet til moderne interiør. Veggene er tapetsert med White & Light fra svenske Engblad. Leverandør i Norge er Borge.

Unngå at stuen blir kjedelig pen

En stue med matt gulv og matte malte vegger, matte tekstiler og ellers lite variasjon i tekstur, blir kjedelig og litt tørr. Rommet ser pent ut, men det virker litt dødt. Det er ofte lite som skal til for å piffe det opp; forsøk med et teppe med tekstur, et blankmalt bord eller pyntegjenstander i glass, stein eller metall.

Se flere bilder
Materialmiks

Foto: Butinox

GLASS: Lunt og hyggelig; veggene, gulvet, og møblene er matte, lyse og gylne. Glassgjenstandene i hyllen, den sorte lampen og bildet gir blanke og harde kontraster som får helheten til å leve. Veggene er malt med Butinox farge Dijon.

Velg stemning

Variasjon i overflater gir mulighet til å skape kontraster på en sofistikert måte. La materialer fra en av gruppene dominere, innslag fra den andre gruppen brukes som kontrast for å gi helheten liv og personlighet.

I rom med lite farger og pyntegjenstander er det variasjon av materialer med ulik glansgrad og tekstur som avgjør rommets karakter.

Se flere bilder
Lite farge og materialmiks

Foto: Tapethuset

ENSFARGET: Ønsker du å innrede med lite farge, skaper du liv og dybde i interiøret ved å kombinere ulike materialer i ønsket farge. I denne kollasjen er tapetene Paloma fra Harlequin utgangspunktet. De føres av Tapethuset.

Se flere bilder
Grove naturmaterialer

Foto: Intag

MODERNE KONTRAST: Grove naturmaterialer og gammelt slitt treverk ble populære som kontraster i hvite minimalistiske interiør. Ønsker du natur, og et hint av tradisjon, så er det mye å hente. Tapetene er Embleton Bay fra Sanderson. Føres av Intag.

Dette ble brukt

Hovedbilde/RUSTIKK RYE::

  • Tapet: Nuevo fra Scion – TAPETHUSET
  • Tekstiler: Nuevo fra Scion tapetsert med White&Light fra svenske Engblad. Leverandør i Norge er Borge. TAPETHUSET

ENSARTET::

  • Tapet: Texture Stories fra BORGE

NATURFARGE::

  • Tapet: White & Light fra Engblad – BORGE

GLASS::

  • Veggfarge: Dijon fra BUTINOX

BLANK OG MATT::

  • Farger i malingspann: Grotta536, Skorsten519, Tjale511 og Kokos502 fra BECKERS

ENSFARGET::

  • Tapeter: Kolleksjonen Paloma fra Harlequin – TAPETHUSET

MODERNE KONTRAST: :

  • Tapeter: Kolleksjonen Embleton Bay fra Sanderson – INTAG
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.