IFI logo
Se flere bilder
Mal odde stoler makne

Foto: Nordsjö, Beckers

Mal odde stoler makne

Odde stoler fra loppemarkeder, kjelleren hos bestemor eller nærmeste bruktbutikk kan forvandles til en spiseplass med sjarm og sjel. Mal ulike stoler i samme farge og lag en helhet med variasjon.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gjenbruk er i tiden. Vi trenger ikke alltid kjøpe nytt, men kan gjerne bruke litt tid på å pusse opp og forandre ting vi allerede har. Kanskje har du noen odde stoler av gammel, god kvalitet? Kompletter gjerne med funn fra bruktbutikken, et loppemarked eller fra roteloftet hos noen du kjenner. En gruppe stoler med ulik fasong og farge, kan pustes nytt liv i med hjelp av litt maling. Mal stolene i én og samme farge, slik at de odde stolene danner en helhet med personlighet. 

– Gjenbruk av brukte møbler er en rimelig, bærekraftig og kreativ løsning. Og å male noen møbler er forbausende enkelt og fort gjort, sier Bjørg Owren, kreativ leder i ifi.no. 

Robust maling

– Til møbler bør man bruke litt ekstra robust maling. Bruk gjerne en forsterket akrylkvalitet. En vanlig akrylmaling vil kunne løses opp av fingerfettet fra hendene våre, sier Per Myhre ved teknisk service hos Nordsjö.

Slike forsterkede akrylmalinger finnes i flere glansgrader, så her er det mulig å følge den matte trenden, eller å male stolene blanke. Det kan også være en spennende effekt å bruke maling med lik farge, men forskjellig glansgrad på ulike deler av stolene. Bruk da for eksempel en blank maling til setet, og en matt maling til resten av stolen. 

Fortsatt se brukt ut

– Før du maler bør stolen vaskes godt, og grunnes. En eikestol som ikke er malt fra før påføres sperregrunn som forhindrer gjennomslag av fargestoffer fra treverket. Er det et furumøbel med kvist, bør kvistene påføres kvistlakk.  En tidligere fabrikkmalt stol må mattslipes og påføres heftgrunn for at den nye malingen skal få god vedheft, sier han.

Det er ikke alltid nødvendig å sparkle gamle sår og skader. En brukt stol kan med fordel fremstå som brukt, også etter at den er malt. Det bidrar til sjarmen!

– Velger du en matt maling skjuler den også litt mer av underlaget, og det gjør ikke noe at stolen bærer preg av å ha vært brukt, sier Myhre.

Hvis du allikevel vil sparkle og fylle småhull i flaten, gjøres det med et finkornet snikkerisparkel som påføres tynt 2-4 ganger avhengig av størrelse på skaden. Utgående hjørner bør ikke sparkles, der er det bedre å bruke pussepad. 

Se flere bilder
Selv slitte, gamle gjenstander kan gjenopplives gjennom smart bruk av maling, slik at du kan få dem akkurat slik du selv vil.

Foto:

Selv slitte, gamle gjenstander kan gjenopplives gjennom smart bruk av maling, slik at du kan få dem akkurat slik du selv vil.

Se flere bilder
Stolene er malt i Beckers-fargen Daarjeling 520, mens veggene har fått den støvete rosafargen Flor 847.

Foto: Karl Anderson

Stolene er malt i Beckers-fargen Daarjeling 520, mens veggene har fått den støvete rosafargen Flor 847.

Mer informasjon:

Nordsjö

Beckers

 

Bergen Malingfabrikk

Butinox

Flügger

Miljømal

 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.