IFI logo
Se flere bilder
Lån nok! Og ta med fagfolk på visningen

Foto: Jon Halvorsen/ifi.no

Lån nok! Og ta med fagfolk på visningen

Du skal helt sikkert pusse opp når du kjøper ny bolig. Det gjør de aller fleste. Hvorfor ikke ta med håndverkeren på visningen? Enten for å få hjelp til å se potensialet i boligen du har tenkt å by på, eller for å se om det er spesielle vedlikeholdsbehov du bør ta høyde for når du bestemmer hva som kan bli ditt høyeste bud.

Knut Randem

Knut Randem
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Å kjøpe bolig(er) er blant de viktigste begivenhetene i livet. Det er også blant de største investeringene du gjør. Vanligvis den aller største. Hvorfor ikke legge litt penger i å være godt forberedt? Du trenger sikkert å låne for å kjøpe bolig. Sørg for at du låner nok til å få gjennomført de ideene og ønskene du har til ditt nye bosted. I hvert fall noen av dem.

Penger nok - er noe de fleste drømmer om å ha. De fleste har det ikke. Men vi har helt sikkert drømmer og ønsker om hva vi vil få ut av boligen.

Det er lett å undervurdere behovet for penger til å pusse opp den nye boligen din. Men de fleste pusser likevel opp de første månedene etter innflyttingen. Bjørn Erik Øye i Analysegruppen AS har lang erfaring i å analysere bolig- og byggestatistikk. Han forteller at det slår klart ut på statistikken at folk pusser opp ved eierskifte. Synker omsetningen av boliger, synker også oppussingsarbeidet.

- Vi vet at folk strekker strikken stadig lengre. De tar derfor et krafttak med en gang de flytter inn. Det er veldig få som ikke gjør vedlikehold eller en standardheving straks de har flyttet inn. Vi liker gjerne å sette buemerket vårt på den nye boligen.

Når du først snakker med banken om finansiering av ny bolig, kan det være lurt å ta høyde for å finansiere oppussingen. I stedet for å ta av ditt daglige forbruk og gjøre litt nå og da, har du muligheten for å gjøre en skikkelig innsats kanskje allerede før du flytter inn. Alt er jo lettere før møblene kommer på plass. Skal du ha hjelp av håndverker kan det også være verd å tenke på at det nok blir billigere å gjøre alt på en gang enn litt nå og da.

Du har kanskje venner og familie å rådføre deg med når du går på visninger? De er kanskje interesserte og flinke til å synse. Men når du er sikker på at det er nettopp denne boligen du vil ha, eller du lurer på om det blir dyrt å gjøre slik du ønsker med leiligheten eller huset, kan det være lurt å engasjere en håndverker til å se på boligen sammen med deg.

Hvem du skal ta med deg avhenger av hva det er mest nødvendig å se på. Er du usikker på huset tekniske tilstand, vil rive vegger eller få andre byggtekniske vurderinger kan du få med deg en tømrermester eller murmester eller kanskje en bygningsingeniør. Vil du heller ha et begrep om hva det koster å pusse opp boligen, og om underlaget er godt nok kan du engasjere en malermester eller byggtapetsermester. Det kan også være aktuelt å hyre inn en interiørarkitekt.

Å bruke en tusenlapp på å få med seg en fagkyndig person, kan vise seg å være nyttig hjelp når du står foran en så viktig investering. Ikke alle håndverkere påtar seg slike konsulentoppdrag, men bli gjerne enige om en fast pris for bistanden på forhånd.

Det å engasjere en faglig kompetent diskusjonspartner under en visning må ikke forveksles med å få utarbeidet en tilstandsrapport. Slike rapporter utarbeides av takstmenn, som er trent i oppgaven, og er en helt annen sak.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.