Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Tarkett annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Slik gjøres det

La maleren male taket

VERKTØY: For å unngå greng, merker etter malerullen i den malte flaten, og for å få på tilstrekkelig med maling i taket, a...   Nordsjö, Butinox, Beckers, Jordan
Lei inn en maler for å ta hånd om taket i stuen. Da får du jobben gjort raskt, til en rimeligere penge enn du kanskje tror, og resultatet blir uten skjolder.
La maleren male taket
PROFF: Maleren har erfaring, kunnskap og riktig verktøy. La proffen ta seg av de vanskelige oppgavene – som å male tak. (Foto: Nordsjö)

Det er fullt mulig å male taket selv. Men å male tak, spesielt slette tak, er ikke bare enkelt. I slepelyset fra store vinduer synes overlappinger, glansskjolder og mønsteret fra rullen godt i det ferdige resultatet, dersom du er uheldig og uvant med oppgaven.

For en håndverker som har riktig utstyr, trening i påføring og kunnskap om hvordan malingene oppfører seg, går jobben raskt og resultatet blir bra.

– Å male slette tak er en oppgave der også fagmenn må skjerpe seg ekstra for å få til et pent resultat, sier Thor Ingar Røneid, malermester og teknisk service-sjef hos Butinox.

– Kanskje er det akkurat til denne oppgaven du bør leie inn håndverker, istedenfor å gjøre det selv. Det er ofte rimeligere enn du tror, legger Jostein Brekka til, som er produktutviklingssjef hos verktøyprodusenten Jordan.

LES OGSÅ: 4 gode grunner til å la håndverkeren gjøre jobben

Slepelys og takmaling
SLEPELYS: Store vinduer slipper inn mye lys. Slepelyset gjør at alle ujevnheter og skjolder i taket synes godt. (Foto: Butinox)

Takmatt i taket

Platetak skal males med matt, refleksfri maling, gjerne med glans 02 eller 03. Da synes små ujevnheter i påføring og mønster fra rullen minst mulig. Malingtypen blir ofte kalt Takmatt, og skal påføres vått-i-vått for å unngå overlappinger. Det gjør at jobben må utføres i godt tempo, slik at malingen ikke tørker.

Rydd rommet for møbler og ting, slik at det blir enklere for maleren å komme til.

Kan ikke vaskes

Vaske matte, malte tak
VASK: Matte tak skal kun vaskes like før de males. Ellers kan en vask gjøre taket skjoldete. (Foto: Jordan)

– Tak malt med matt maling får skjolder dersom det vaskes eller tørkes av. Derfor skal taket kun vaskes før det males, sier Chresten Nielsen, malermester og teknisk sjef hos Beckers.

Blir taket skittent, for eksempel av juletreet som subber imot eller av sot fra peis eller stearinlys, må det males om. Flekkmaling vil gi synlige overlapper, så hele taket bør males samtidig.

– Nye tak av gipsplater må grunnes før de males med to strøk matt maling. Grunningen brukes for at underlaget ikke skal være sugende når malingen påføres. Det vil gi glansskjolder. Bruk alltid maling og grunning fra samme malingsystem, anbefaler Per Myhre, teknisk sjef hos malingprodusenten Nordsjö.

– Et stort stuetak er en krevende jobb å få pent. La en håndverker gjøre jobben, så får du et godt resultat raskt, sier han.

Mer informasjon

MLF (Maler- og byggtapetsermestrenes Landsforbund)

Jordan

Butinox

Beckers

Nordsjö

Flügger

Les også Ta tak i taket - og finn riktig farge

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Slik gjøres det

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: