Kategorier

Meny

Konto

La kjøkkenskapene bli grå

En basisfarge mange vil ha nå er grå, og den passer veldig godt til kjøkkenskapene. Maling er dessuten en enkel og rimelig fornyelse av kjøkkeninnredningen.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
La kjøkkenskapene bli grå

Foto: Per Erik Jæger/ifi.no, Kristian Owren/ifi.no, Jan Larsen/ifi.no, Frode Larsen/ifi.no

Har du fulgt med i interiørbladene har du nok fått øynene opp for at grått interiør er en voksende trend.

Har du et gammelt kjøkken - hva med nettopp å male det i grått?

– Mange kaster ut kjøkkenet når de vil ha fornyelse, men husk at maling kan være et alternativ. Farge har mye å si. Det er en rimelig måte å få et kjøkken med et moderne uttrykk, sier Bjørg Owren, kreativ leder i ifi.no.

Fargene snakker sammen

Etter 35 år i samme hus på Kolbotn var de klare for en fornyelse, kunstner Guro Synnestvedt og mannen Jokum ville vekk fra overskap i furu og vegger i rosa terrakotta.

De fikk malt overskapene og veggene i en mild rosafarge, mens underskapene ble malt grå. Med det hadde de håpet at overskapene skulle «forsvinne» siden de fikk samme farge som veggen.

– I stedet ble inntrykket voldsomt rosa, og mannen min syntes det ble litt for søtt. Valget falt derfor på å male kjøkkenskapene i grått, sier Synnestvedt.

Kunstneren ønsket så blanke skap som mulig. Gråfargen fikk derfor glansgraden 70.

– Fargene må snakke sammen. De må fremheve hverandre, og gjøre hverandre levende. De som oppholder seg i et hus hver dag, får det bedre inne i seg om fargene harmonerer. Krasjer de, blir du urolig selv uten å vite om det, mener hun.

I dag er hun og mannen kjempefornøyde med valget.

– Jeg synes den litt feminine rosafargen har noe opprinnelig over seg. Den gir en god atmosfære som i franske bondekjøkken. Gråfargen på sin side gir et tøft uttrykk. Jeg ville ikke valgt grått med bare hvitt, det hadde blitt for sterilt. Da måtte jeg ha kompensert med mye stearinlys ved siden av for å få varme, i hvert fall i Norge hvor vi har det så kaldt, sier hun.

– Hvis man ikke ønsker rosa, kan en aktuell kombinasjon være sjøgrønt. Jeg elsker farger, det er billig moro og nesten gratis, sier kunstner Synnestvedt.

Dele på Pinterest Guro Synnestvedt malte om kjøkkenet.

Guro Synnestvedt malte om kjøkkenet.

Fargetrender

Nå ser vi at grått seiler opp som en trendfarge til interiøret. Grått fungerer godt i kombinasjon med andre farger og grånyanser.

– Grått ser ut til å være den store basisfargen innen interiør. Ikke de lyseste, men de mer mørke gråtonene. Samtidig går det fint å kombinere ton-i-ton med andre gråtoner. I tillegg er viktige aksentfarger rosa, blågrønt, blått og korall. Alle går godt til grått, sier Owren.

På bransjemessen Formex, som er den største møteplassen for nordisk interiørdesign var kombinasjonen rosa og kobber mest sett, i tillegg til messing og marmor.

Både Nordsjö og Fargerike har dessuten utnevnt blågrønt til Årets farge. Så denne fargen er et sikkert kort om en er opptatt av å følge trendene.

Dele på Pinterest Fargetrender

Godt grunnarbeid

Skal du male på kjøkkenet, er det viktig å tenke at du skal leve med valget ditt en stund.

– Alt tar tid, men det er viktig å gjøre et godt grunnarbeid, understreker Owren.

Hun legger til at kjøkkenet er et sted med mye fett. Og at du derfor må vaske og skylle skapdørene skikkelig før du går i gang med resten av malearbeidet.

– Bruk godt verktøy, så går arbeidet mye fortere. Spør i fargehandelen om maling som passer, og den må tåle slitasjen på en kjøkkeninnredning. Følg deretter anvisningen som står på malingsboksen nøye. Ulike leverandører har ulike systemer. De fleste av oss er ikke flinke til å lese på boksen, men det kommer stadig vekk nye produkter med ny teknologi. Det som kunne være riktig og sant i går er ikke nødvendigvis det i dag, avslutter Owren.

Dele på Pinterest Godt grunnarbeid

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]