IFI logo
Se flere bilder
Kjøkkenfarge 2023: Slik finner du den rette fargen

Foto: Beckers

Kjøkkenfarge 2023: Slik finner du den rette fargen

Å velge farge til rommet vi ofte oppholder oss mest i, er et litt større valg enn å male om gangen eller soverommet. Alle i familien skal like det og vi vil jo at det skal vare og være fint i mange år. Her hjelper vi deg så valget blir enklere.

Charlotte Holberg Sveinsen

Charlotte Holberg Sveinsen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse
Se flere bilder
blå vegger, mørke stoler, planter

Foto: Per Erik Jæger/Fargerike


Kanskje har du en favoritt blåfarge du helst vil ha overalt i hele hjemmet ditt. Eller en spesiell grønnfarge som minner deg om mormors kjøkken. Eller tenker du at det er like greit å bare ta den samme gråfargen som naboen din har? Da vet du i hvert fall hvordan det blir. Og det føles trygt å bruke det samme som «alle andre».

Trend

Se flere bilder
lyse vegger, brune detaljer

Foto: Nordsjö

ROMMET: Takhøyde, lys fra vinduer og størrelse på rommet kan gi deg en pekepinn om fargevalg.  

En trend som har vært en stund og som nok har kommet for å bli her lenge, er behovet for å få stemningen fra naturen inn i huset. Det gjelder også på kjøkkenet. Hvilket ikke er så rart, egentlig. Det er på kjøkkenet vi lager mat og spiser, snakker sammen over måltidene, lager hyggelige stunder med venner og familie og skaper minner. Og gode stunder og minneskaping er nå enda viktigere enn noensinne, etter år med pandemi, krig og annet utrivelig.

Alle farger kan jo brukes i alle rom, og til syvende og sist kommer det an på hva du liker, men det kan være lurt å ta hensyn til størrelse og form på rommet og naturlig lys fra vinduer. Farger har en magisk effekt: det kan endre et rom fullstendig!

Se på rommet

Se flere bilder
gult kjøkken

Foto: Per Erik Jæger/Fargerike

STEMNING: Farger påvirker oss i stor grad. Gult forbindes ofte med glede, men blir fargen for sterk i hele rommet, kan den virke motsatt. Her er en dus variant med mørkere detaljer.  

Det første du kan gjøre når det kommer til fargevalg, er å se på selve rommet. Hvor høyt er det under taket? Hvor mye naturlig lys kommer det inn fra vinduene? Er det mørkt eller lyst? Stort eller lite? Har du et lite rom med lav takhøyde, kan det for eksempel bli litt dystert og lite velkomment med for mørke farger. Og motsatt med et veldig stort rom; der kan det være fint å tilsette noe varmt og mørkt, så det ikke ser for stort og upersonlig ut.

Stemningsfarger

Se flere bilder
rosa kjøkken pastellblå stoler

Foto: Chris Borowiak/Pure & Original

PASTELL: Ønsker du et rolig og stemningsfullt kjøkken, passer nøytrale pastellfarger som kler hverandre godt. Da skapes et varmt og koselig miljø.

En måte å velge farge på, er å tenke på hva du vil føle når du er i rommet. Hvilken stemning eller energi skal du og gjestene dine sitte igjen med?

  • Gult, og særlig de lyse nyansene, assosieres ofte med glede, sommer og sol, men mørkere varianter av gult kan også trigge angstsenteret i hjernen. Varselskilt er ofte knallgule for eksempel. Å male et helt kjøkken signalgult kan derfor være et vågalt valg.
  • Grønt blir ofte forbundet med naturen og er en trygg og god farge. Den passer godt til andre farger og fremhever planter, blomster og matfarger.
  • Blått i alle nyanser er en av de største favorittfargene på norske kjøkken. Den er beroligende, vennlig og innbydende. Og som havet og himmelen gir den ofte en følelse av frihet. 

Hvilken stil?

Se flere bilder
lyst kjøkken svart dør med dartskive

Foto: Pergo

TRAVELT: Vil du ha energi som passer et hektisk familiekjøkken, velg farger som dekker alles behov. Her er det gjort et morsomt grep med en dør i annen farge.

Du kan også velge en stil du liker, for eksempel farmhouse, italiensk, fransk, minimalistisk eller nordisk. Da får du mye gratis! Hver stil passer til ulike farger og har ofte sin egen fargepalett. Ved å eksludere mye, sitter du igjen med noe du virkelig liker og valget blir da enklere.  

Se flere bilder
mørkt kjøkken grønt og svart

Foto: Nordsjö

EKSKLUSIVT: Et elegant kjøkken som kan passe godt til middagsselskap får du ved å velge dype og mørke toner.    


Se flere bilder
grønt bord, dør, rosa kjøkken, blomster

Foto: Beckers

MORSOMME DETALJER: Er du mer på det morsomme og lekne, kan en miks av overraskende farger få frem din unike personlighet.


Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.