IFI logo
Se flere bilder
Interiørtrend 2023: Gardinene er tilbake i stue og soverom

Foto: Green Apple

Interiørtrend 2023: Gardinene er tilbake i stue og soverom

Lurer du på om du skal ha gardiner i stua eller på soverommet? Sett i gang! Det er moderne, du får det lunt og hyggelig! Tekstiler demper dårlig romklang, hindrer innsyn og ikke minst holder varmen inne og stenger kulden ute.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Hvorfor er gardiner på moten igjen?

Etter flere tiår der vi nesten ikke har brukt gardiner og andre interiørtekstiler, gjenoppdager nå mange fordelene som disse gir. Gardiner gir varme og hygge, demper lyder og hindrer innsyn. De skjermer for sola og skaper stil.

Annonse

Trenden med gardinløse vinduer er på vei ut. Nå velger stadig flere å henge opp gardiner, for når vi vil ha det lunt og hyggelig må det inn tekstiler – helst så det bugner.  Kommentarene vi hører fra de som har gått fra gardinløst til gardiner er unisone: «Det ble sååå mye hyggeligere med gardiner, og rommet virker varmere! »

Se flere bilder
Lette, lyse gardiner

Foto: Storeys

LUNT OG TYNT: Det må ikke være tett og tungt for å lune. Hørt om stårsj, eller sheers? De tynne, transparente gardinene som skjermer for innsyn, har fått en noe mer rustikk stil. De siler lyset fint samtidig som man ser det som er utenfor, og luner uten å dominere. Her viser Storeys flere eksempler fra Clarke & Clarke.  

Gardiner i 2023 er mer enn pynt

– Vil du være trendy i dag så må du ha gardiner, i alle rom – og helst to lag, sier Kristian Halvorsen hos Green Apple. Han har jobbet med tekstiler i mange år, og forteller at folk som før ikke vurderte gardiner engang, er i ferd med å få øynene opp for alle mulighetene.

– Gardiner er ikke pynt, det er rett og slett en viktig del av møbleringen i et rom, sier han.

Se flere bilder
Gardiner lyse og lette i kombinasjon med kraftige sidegardiner.

Foto: Green Apple

TO LAG: Gardiner i lag på lag, tynne sheers kombinert med kraftigere sidegardiner, blir som et møbel. Lurer du på hvordan de er hengt opp? Nå er det skinner med to spor, som gjelder. Tekstilene er fra Green Apple.

Hvorfor gardiner?
 • Luner og varmer 
 • Skaper stil
 • Demper lyd
 • Hindrer innsyn
 • Solskjerming  Gardiner mot kulde

  Gardiner er et godt og hyggelig tiltak mot kulde. Gå for et kraftig tekstil, og la det flomme utover gulvet, det demmer opp for kald trekk som siver inn langs gulvet. Spar ikke på meterne, verken i høyden eller bredden.

  – Vil du ha den skikkelige kosestilen, går du for grove og litt rustikke tekstiler. Slike kommer det mer og mer av nå, sier Vibeke Sandven. Hun jobber også for Green Apple og farter landet rundt med nyheter til butikkene.

  Se flere bilder
  Stue med gardiner

  Foto: Green Apple

  DET VARMER: Mange blir overrasket over hvor mye lunere og hyggeligere stuen blir når vinduene kles. Sammen med gulv, tepper, tapet og møbler er gardiner en viktig del av helheten for å skape den gode atmosfæren.

  Gardiner som hindrer innsyn

  Det må ikke være tykt og tungt for å lune. Tynne gardiner, som er ment å skjerme mot innsyn, skaper også en lun atmosfære når de bølger i myke folder foran et vinterkaldt vindu. Også her gjelder det å være raus med meterne.

  – Vær raus nok, for snuppete gardiner trekker uttrykket ned. Gardiner er en investering som skal vare i mange år, sier Annette Bolme hos Intag.

  Se flere bilder
  Tekstiler ensfarget i friske pastellfarger

  Foto: Intag

  LIN-LOOK: De friske pastellfargene kommer – også på gardiner. Her er et syntetisk stoff som ligner lin i gladfarger, likt på begge sider. Fordelen med syntetisk framfor naturfiber er at de holder bedre på fargen . Stoffet Solio fra Creation Baumann kommer i 300 cm bredde, så her er det mulig å få det til å bølge og bugne langs en vindusvegg uten sømmer. Bredden brukes som høyde. Føres av Intag 

  Gardiner med mønster

  Gardiner må ikke være ensfarget. Annette Bolme anbefaler gjerne mønster og farger. Hun mener det er en stor misforståelse at man går fortere lei mye mønster og farger, enn noe mer nøytralt. Poenget er at du finner noe du synes er skikkelig fint.

  – Gjør du det, så gå for det! Da har du har noe som gir deg noe hver dag. Erfaringen min er at de som tør å følge magefølelsen blir mest fornøyd. Mens de som safer og går for noe roligere av frykt for å bli lei, faktisk er de som først går lei, sier den erfarne tekstil-eksperten.

  Se flere bilder
  Røde velur-gardiner med mønster fra Morris

  Foto: Intag

  VELUR: Går du for velur med mønster fra Morris har du en elegant klassiker som vil kjennes like ny og lune like godt etter mange år. Her kan vi virkelig kjenne at gardinene er et møbel. Legg merke til båndet med små dusker som gardinen er kantet med. Nå er det fritt fram igjen for snorer, bånd, dusker og frynser på gardiner og puter. Tekstilene her er fra Intag.


  Se flere bilder
  Gardiner med geometrisk mønster i grått og beige

  Foto: Storeys

  GEOMETRISK: Ønsker du et strammere uttrykk, så sjekk nyhetene med abstrakte og geometriske mønster. Et rom med store slette, lyse flater virker svalt og kjølig, med rustikke tekstiler og runde former føles det flere grader varmere og mer hyggelig. Tekstilene er fra Storeys.


  Se flere bilder
  Tekstiler med kelim-mønster

  Foto: Green Apple

  KELIM: Kelim-mønster i varme jordfarger er også et lunt og trendy alternativ. Disse myke og kraftige tekstilene demper romklang og stenger for trekk. Green Apple har dem i mange ulike fargekombinasjoner.


  Se flere bilder
  Tekstiler med mønster som matcher

  Foto: Green Apple

  MØNSTER PÅ MØNSTER: Det er en misforståelse at man blir fortere lei mønster enn ensfarget. Poenget er å finne et mønster du virkelig liker. Gjør du det så gå for det, og du har noe som liver opp og skaper god temperatur i årevis framover. Det blir finest når du kombinerer flere mønster. Trikset er å holde seg til samme farger. Tekstilene her er fra Thibaut, føres av Green Apple.

  Skal gardinene ha for?

  Om gardinene bør fores kommer an på typen stoff. Et alternativ er å bruke doble skinner, og henge to lag med gardiner; gjerne et tynt og et kraftigere tekstil som sidegardin. Lag på lag varmer mer, akkurat samme prinsipp som når vi kler på oss om vinteren. Bedre med flere lag enn et tykt.

  Se flere bilder
  To gardiner ensfarget og mønstret i varme nyanser

  Foto: Green Apple

  LAG PÅ LAG: For å gjøre det ekstra lunt må du være raus med meterne. Ikke tenk at en høyde er nok, selv om du ikke skal trekke for. La det bugne, og kombiner gjerne mønstret og ensfarget i matchende farger som her. Tekstilene er fra Casamance og føres av Green Apple.            

  Mer informasjon
  Les mer
  Stoffer til gardiner og møbler 2023
  • Grovere tekstiler
  • Tynne gardiner, netting (Stårsj/Sheers)
  • Velur med preget eller trykket mønster
  • Geometriske mønster
  • Organiske mønster
  • Kelim-look
  • Bouclé
  • Lin og ull
  • Kunstfiber (tåler sol bedre enn naturfiber)
  • Metalliske innslag
  • Pomponger, rulor og dusker
  Finn din nærmeste
  Mest lest
  Annonse
  Nyhetsbrev
  Motta tips og ideer!

  Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.