Kategorier

Meny

Konto

Ikke tilfeldig at oransje er årets farge

Da oransje ble kåret til årets farge, tenkte nok mange at dette var et markedsføringsjippo, mer enn en farge som signaliserte noe av betydning om vår tid. Det tror ikke vi, vi tror heller ikke det er tilfeldig at gylne metaller har blitt så populært de siste årene.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Ikke tilfeldig at oransje er årets farge

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

Fargene har sitt eget språk og vi fanger opp signalene ubevisst, enten vi kan noe om farger eller ikke. De har egenskaper som tiltrekker oss ved behov. Slik påvirkes vi av farger.  

Mange har hilst de gylne fargene og materialene velkommen og bruker dem ivrig til piffe opp hvite og grå interiør. Men ser vi nærmere på hva de signaliserer oppdager vi at fargene har aktualitet langt utover det estetiske.

Godt å leve med

I boken «Farveordbok - farvernes skjulte universelle signaler» går psykoterapeut og arkitekt Lene Bjerregaard grundig til verks for å forstå hva fargenes språk. Hun har blant annet beskrevet flere oransje nyanser, deriblant den hun kaller gyllen - definert som S 1050-Y20R med NCS koder. Hun beskriver fargens egenskaper slik:

- Den har en varm gylden lød som signaliserer behagelighet, varme, hygge, stor vennlighet og livsglede. Den er imøtekommende, selskapelig og sorgløs.  

Lengsel etter gylne øyeblikk

Ordet gylden finner vi i mange uttrykk som: Den gylne middelvei, et gyllent håndtrykk, et gyllent øyeblikk, gyllne tider. Og i begrepet «det gylne snitt» ligger nøkkelen til optimalt harmoniske proporsjoner. Alle uttrykkene beskriver noe svært positivt og behagelig.

I en tid preget av høyt tempo, uro og usikkerhet på alle plan er det kanskje ikke så tilfeldig at farger vi trekkes mot, og kårer til årets farge, har egenskaper som kan kompensere noe av ubehaget og utryggheten vi føler, mens vi lengter etter små gylne øyeblikk.

Dele på Pinterest Gylne farger luner og gjør grått og beige mer innbydende. Dette var fargekombinasjoner vi fant hos mange utstillere på Maison & Objet i Paris i januar.

Gylne farger luner og gjør grått og beige mer innbydende. Dette var fargekombinasjoner vi fant hos mange utstillere på Maison & Objet i Paris i januar.

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

Populær nå
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]