IFI logoTil ifi.no AnnonseAnnonse
IFI logo
Se flere bilder
Ikke tilfeldig at oransje er årets farge

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

Ikke tilfeldig at oransje er årets farge

Da oransje ble kåret til årets farge, tenkte nok mange at dette var et markedsføringsjippo, mer enn en farge som signaliserte noe av betydning om vår tid. Det tror ikke vi, vi tror heller ikke det er tilfeldig at gylne metaller har blitt så populært de siste årene.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fargene har sitt eget språk og vi fanger opp signalene ubevisst, enten vi kan noe om farger eller ikke. De har egenskaper som tiltrekker oss ved behov. Slik påvirkes vi av farger.  

Mange har hilst de gylne fargene og materialene velkommen og bruker dem ivrig til piffe opp hvite og grå interiør. Men ser vi nærmere på hva de signaliserer oppdager vi at fargene har aktualitet langt utover det estetiske.

Godt å leve med

I boken «Farveordbok - farvernes skjulte universelle signaler» går psykoterapeut og arkitekt Lene Bjerregaard grundig til verks for å forstå hva fargenes språk. Hun har blant annet beskrevet flere oransje nyanser, deriblant den hun kaller gyllen - definert som S 1050-Y20R med NCS koder. Hun beskriver fargens egenskaper slik:

- Den har en varm gylden lød som signaliserer behagelighet, varme, hygge, stor vennlighet og livsglede. Den er imøtekommende, selskapelig og sorgløs.  

Lengsel etter gylne øyeblikk

Ordet gylden finner vi i mange uttrykk som: Den gylne middelvei, et gyllent håndtrykk, et gyllent øyeblikk, gyllne tider. Og i begrepet «det gylne snitt» ligger nøkkelen til optimalt harmoniske proporsjoner. Alle uttrykkene beskriver noe svært positivt og behagelig.

I en tid preget av høyt tempo, uro og usikkerhet på alle plan er det kanskje ikke så tilfeldig at farger vi trekkes mot, og kårer til årets farge, har egenskaper som kan kompensere noe av ubehaget og utryggheten vi føler, mens vi lengter etter små gylne øyeblikk.

Se flere bilder
Gylne farger luner og gjør grått og beige mer innbydende. Dette var fargekombinasjoner vi fant hos mange utstillere på Maison & Objet i Paris i januar.

Foto:

Gylne farger luner og gjør grått og beige mer innbydende. Dette var fargekombinasjoner vi fant hos mange utstillere på Maison & Objet i Paris i januar.

Finn din nærmeste
Mest lest
Ny farge til soverommet i 2022
Innendørs

Planlegger du å pusse opp soverommet i 2022 og leter etter farger som passer? Her er en sikker metode til å finne fargen som gir deg ro og du ikke blir lei. Trikset er å stole på magefølelsen...

Bjørg Owren  | 
Koden til farger som funker sammen
Innendørs

Dersom du ikke finner fargene du ønsker i fargekart eller i fargebaren, så be om hjelp i butikken. Fargene finnes, og i fargehandelen har de verktøy og teknikker som forenkler leteprosessen.

Bjørg Owren  | 
Denne fargen velger du på maling i 2022
Innendørs

Gult er fargen som har gått fra å være et lunt innslag på puter i sofaen, til å bli den nye store basisfargen til vegger og tak. I høst kjøper vi maling med varm farge for å få det...

Bjørg Owren  | 
Hardvoksolje – oljen som blir som en lakk
Innendørs

Hardvoksolje er ikke noe nytt, men bruken av produktet har i senere tid økt kraftig på møbler og gulv. Behandlingen forsegler porene i treet, og gir samtidig en beskyttende overflate....

Chera Westman  | 
Godt følge til brunt
Innendørs

Brunt har blitt populært som interiørfarge. Men hvilke farger skal vi velge til hvis vi ikke vil ha et ensfarget brunt interiør?

Bjørg Owren  | 
Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.