Kategorier

Meny

Konto

Hvordan bli kvitt sotflekker etter lamper i taket?

Jeg har kjøpt en leilighet der det er svarte "sotflekker" i taket etter halogenlamper. Er det mulig å vaske disse vekk – eller må taket males?

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Hvordan bli kvitt sotflekker etter lamper i taket?

Foto: ifi.no

Sotflekkene fra lampene kan du prøve å vaske vekk med et vanlig rengjøringsmiddel, eller enda bedre med en interiørvask/husvask som er beregnet for bruk før maling. Denne får du kjøpt der du kjøper maling.

Med vanlig rengjøringsmiddel mener vi et pH-nøytralt middel av typen "allrengjøring" som ikke må skylles vekk etterpå. Disse midlene finnes i dagligvarebutikker og brukes til alminnelig rengjøring av gulv og andre flater i hjemmet. Eksempler kan være Jif Allrent eller Ajax Original Allrengjøring. 

Ikke bruk Zalo eller grønnsåpe. Begge disse må skylles vekk med mye vann, og det er det vanskelig å få gjort i taket. 

Er soten klebrig, og minner om heksesot, kan den vaskes vekk med et fettløsende middel, for eksempel Plumbo fettløser på sprayflaske. 

Vaskeskjolder

Det er imidlertid trolig at du får skjolder i taket der du har vasket og gnidd. Det beror på at takmaling normalt ikke har særlig god vaskbarhet og slitestyrke. Derfor skal det lite til for å lage skjolder i tak.

Unntaket er hvis du har et paneltak, der kan du ha en blankere maling som tåler litt mer.

Får du skjolder, bør du male om hele taket. Det kan da fint holde med ett strøk. Før du maler bør du fjerne flekkene best mulig før du maler for å ikke få gjennomslag av sot etterpå. 

Sett rullen på forlengerskaft, og mal deg tvers over rommet, noen rullebredder av gangen, før du flytter deg til siden.

Dele på Pinterest male tak

Foto: ifi.no

Å MALE TAK: Start å male der lysinngangen er størst og fortsett å male hele taket fra lyset. Umalte flekker vil da synes som matte flekker i den blanke, våte malingen når du ser mot lysretningen. Rull ut malingen i felter på ca. 2 meter slik at det ikke blir skjolder

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]